To bociany jeszcze na etapie podrzucania dzidziusiów są ? Myślałam ,ze ppoczyniły jakieś postepy i juz tego nie robią .....
To bociany jeszcze na etapie podrzucania dzidziusiów są ? Myślałam ,ze ppoczyniły jakieś postepy i juz tego nie robią .....
Mam babulę demencyjną (lekko), dziadzio sprawny umysłowo - lekarz rodzinny Polak...opowiem wam bajkę (prawdziwą).
Do moich PDP przychodzi lekarz rodzinny co 3-4 tygodnie (w czwartek).
Wizyta trwa plus-minus 5-8 minut.
Dialog (na faktach) :
-:ile Pani, Pan dziennie pije płynów ?
Opa : piję coca-cola dużo, ale Oma mniej
Ja; panie doktorze, Oma ma oproblem z oddaniem stolca, bez zalecanego leku ona nie zrobi, czy to jest normalne ?
Dr tak, w tym wieku (87) to jest normalne, proszę podawać dużą ilość płynów (wody niegazowanej)
Ja: podaję - 1,5 l dziennie, to nie przynosi porządanego efektu,
Dr ttylko woda niedazowana, nie ma innej rady
Do widzenia, do widzenia.............no myślałam, że szlag mie trafi !
Po kilku dniach zadzwonilam do lekarza rodz. że ma natychmiast przyjechać, bo jest problem (babcia nie oddaje stolca od 5 dni !)
Opisywałam tą histrię nie tak dawno temu, ale do czego zmierzam ?
Mianowicie, ufam swojej intuicji itd. sądziłam, że skoro lekarzem rodzinnym jest Polak to bęzie mi łatwiej, a tu ZONK
Mało tego, powinien sam zrobić lewatywę, ew. wezwac pootowie, a nie mnie kazać to zrobić - Szok!
Ciekawa jestem jak przyjdzie teraz , w najbkiższy czwartek, bo afera była wielguśna......firma powiadomona, rodzina też itd.itp.
Zalej wieczorem około 5-6 suszonych śliwek ciepłą wodą (około pół szklanki wody); Możesz przytkać spodeczkiem. Rano na czczo daj tę wodę do wypicia a śliwki do zjedzenia powinno podziałać. Albo na czczo woda przegotowana z cytryną. Cytryny dość dużo (wyciśnieta połówka powinna zadziałać). Nie trzeba lewatywy :) Jak połowa będzie za mało to całą zapodaj. Woda musi być przegotowana. Nie zawsze zadziała z tymi mineralnymi wynalazkami.
Dzięki, tak zrobię - może zadziała (śliwki kupione).
Jest jeszcze inne wyjście czyli Laktulosum, jest drogie ale najmniej inwazyjne. Moja pierwsza pdp to zażywała bo była leżąca. Niemiecki lekarz to przepisał. Mam w rodzinie chore leżące dziecko i na nie też działa. Trzeba codziennie na czczo dobrą łyche tego szluknąć.
Ten zawsze kupowałam :
Powiem tak jak w reklamie :):):):)
"Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania bądź skonsultuj sie z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu".
Tak na poważnie, to faktycznie zapytam lekarza czy nie ma przeciwskazań, żeby PDP mogła brać.
Powiem tak jak w reklamie :):):):)
"Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania bądź skonsultuj sie z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu".
Tak na poważnie, to faktycznie zapytam lekarza czy nie ma przeciwskazań, żeby PDP mogła brać.
Przeciwwskazan to może i nie będzie ale na efekty nie czekaj.Słabo działa,a może nie na wszystkich jednakowo?
Przy cukrzycy nie zaleca się tego i jeszcze jakies interakcje ??? Więc lepiej skonsultować z lekarzem. A działać dziala ale właśnie z tej firmy z obrazka, kupowane w Polsce syropy to strata pieniędzy. Wypróbowane!
Działać,działa.Kiedyś opiekowałam sie pdp z chronicznymi zaparciami i brała własnie to i działało.Ale znowu przy innej pdp,która miała zaparcia,ale nie takie ciężkie,to na moją sugestię ,że moze lactulose by podać,to lekarz powiedział,żeby najpierw wypróbowac makrogol,bo lactulose bardziej wzdyma.No,nie wiem,wg moich obserwacji to produkcja gazów przy tym i przy tym jest podobna.Działanie też.Chociaż nie mogę powiedzieć,bo makrogol podziałał.
Działać,działa.Kiedyś opiekowałam sie pdp z chronicznymi zaparciami i brała własnie to i działało.Ale znowu przy innej pdp,która miała zaparcia,ale nie takie ciężkie,to na moją sugestię ,że moze lactulose by podać,to lekarz powiedział,żeby najpierw wypróbowac makrogol,bo lactulose bardziej wzdyma.No,nie wiem,wg moich obserwacji to produkcja gazów przy tym i przy tym jest podobna.Działanie też.Chociaż nie mogę powiedzieć,bo makrogol podziałał.