Na wyjeździe #5

21 stycznia 2014 09:56 / 4 osobom podoba się ten post
mleczko47

No jesteś druga po Dorotee co przyznaje sie,że ma żone. Ile jest takich na forum?Może też zmienię preferencje.

Ja mam Żone... fajna sprawa
21 stycznia 2014 09:58 / 3 osobom podoba się ten post
dorotee

Mleczko pomyśl proszę w takim ukladzie dwóch żon, o tej biednej  ew.opiekunce, jedną żonę to ja boire na siebie, ale dwie:) Opiekun męski?

Mam nawet pare pomysłów do wykorzystania ale boje sie napisać.
21 stycznia 2014 09:58 / 2 osobom podoba się ten post
Sowa - co do tych polskich zup .Barszcz jeśli nawet nazwę kojarzą , to jako zupę rosyjską - ,,borszcz ''.Ja się nie spotkałam z czymś podobnym - z tym że w DE pracowałam tylko w Hesji i Bawarii - i parę dni w Westfalii . Może w innych regionach znają cos podobnego.
21 stycznia 2014 09:59
Pomoc forum1

Prośba do osób, które widzą małe literki: Zróbcie screenshota i wyślijcie mi na maila. Widzę że znowu nie jestem w temacie, tak jak ostatnio z jakimiś strzałkami, o których pisała Kasia63.

Boss przepraszam, ze tak z innej beczki ale czy mozna zmienic nazwe uzytkownika?
21 stycznia 2014 09:59 / 2 osobom podoba się ten post
Sówka

Witam, jak wytlumaczyc PDP co to za zupa Żurek lub bialy barszcz, czy maja jakis odpowiednik tych zup, jakies swoje niemieckie nazwy?

żurek to saure Mehlsuppe, a barszcz- biały tak samo jak żurek:)  czerwony der Borschtsch, albo ja uzywam Rote-bete -suppe. Smacznego
21 stycznia 2014 10:00 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47

Narazie nie zmienie, ale jeszcze tyle zycia mam przed sobą,że kto wie?

To był żart z rana a nie czepianie się.:):)

Domyśliłam się.Idę dokończyć po pflege-tzn.usunąc resztki skutecznej lewatywy.
21 stycznia 2014 10:00 / 4 osobom podoba się ten post
Sówka

Ja mam Żone... fajna sprawa :-)

No ale Sowa symbol madrosci i na żartach sie zna.:)
21 stycznia 2014 10:01 / 3 osobom podoba się ten post
Sówka

Ja mam Żone... fajna sprawa :-)

Ja regulamnu jeszcze nie zdązylam przeczytać, ale orientacja seksualna też nie podlega publicznej dyskusji:) 
21 stycznia 2014 10:06 / 3 osobom podoba się ten post
Sówka

Witam, jak wytlumaczyc PDP co to za zupa Żurek lub bialy barszcz, czy maja jakis odpowiednik tych zup, jakies swoje niemieckie nazwy?

Nie, nie ma odpowiednika ani niemieckiej nazwy.
Dla babci:  tego się nie da wytłumaczyć, to trzeba spróbować :D :D

A tak na poważnie: kiedyś miałam to samo pytanie i próbowałam babci opowiedzieć jak to się robi. Już na początku jak usłyszła o zakwasie z mąki zaczęła robić dziwaczne miny i absolutnie zabroniła mi gotować :D 
Po jakimś czasie zrobiłam bez uprzedzania dziadków i.....bardzo smakowało (oprócz jajka wkroiłam Weisswurst, sporo majeranku, nieco chrzanu + śmietanki)
21 stycznia 2014 10:07
dorotee

żurek to saure Mehlsuppe, a barszcz- biały tak samo jak żurek:)  czerwony der Borschtsch, albo ja uzywam Rote-bete -suppe. Smacznego

Dziekuje bardzo
21 stycznia 2014 10:11 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

To pewnie jakieś specjały regionalne bo tam gdzie ja pracowałam nie znają barszczu białego ani Mehlsuppe.Ale zjadali z apetytem.Nie mowilam jaka to zupa poprostu nasza Polska.Robiłam też z jajkiem.
21 stycznia 2014 10:13
mleczko47

To pewnie jakieś specjały regionalne bo tam gdzie ja pracowałam nie znają barszczu białego ani Mehlsuppe.Ale zjadali z apetytem.Nie mowilam jaka to zupa poprostu nasza Polska.Robiłam też z jajkiem.

Zmienniczka mnie uszczęsliwiła to musialam jakos wybrnąć z tego, ugotowalam czysty barszcz czerwony , z bulionówki, smakował, ale co to jest.....
21 stycznia 2014 10:15 / 2 osobom podoba się ten post
KOchane Dziewczynki :) które są już Babciami - Wszysssssssssssssssssssstkiego Najlepszego w Dniu Waszego Święta!!!!!!!!
21 stycznia 2014 10:18 / 3 osobom podoba się ten post
muzyczka3

Tęsknota mnie dopada,chcę do domu.Pdp jest w porzadku nie mam specjalnie z nią kłopotów.Ale widzę,że denerwuje się jak mam przy niej laptopa.Nie wiem jak sobie poradzić zeby sie przyzwyczaiła,siedzimy całymi dniami razem.Dopoki spi mogę czytać wpisy a wieczorem zazwyczaj nie mam już siły.Jak sobie z tym radzicie.

Jak zaczęłam pracę u babuszki to nie wiedziałam co ona na lapka powie i zaczęłam sposobem.Na początku lapka brałam na dół tylko popołudniu,pokazałam jej ,że można sprawdzić pogodę i naumiaąłm grać w Pająka.Potem on asama zaczeła sie pytać jaka pogoda dzis i tym sposobem lapek od rana ze mną na dole do wieczora-babuszka większośc dnia przesypia albo gada ,więc ja sobie w kuchni siedze  nalapku ,czytam i z nią gadam jak tzreba:)
ps.też mam małe literki jak posta piszę:)ale żadnego screen coś tam nie zrobie, bo nie wiem o co kaman:)Szefie!!!!!Tak o świcie w obcym narzeczu do biednych zasPanych opiekunek???????To się nie godzi!!!:):):):)Strzałek wciąż nie mam ale wyszło na to ,ze to u mnie bo na wszystkich innych stronach nie mam ,nie tylko tu:(
21 stycznia 2014 10:28 / 1 osobie podoba się ten post
Sówka

Ja wytłumaczyłam , że to jest z kwaszonej mąki i kiełbaską i jajkiem ( fermentiertem Roggen Mehl) i smakowało