Wydaję mi się,że będzie gorzej. W "cenie" będą te opiekunki, które dobrze znają język, mają doświadczenie i "specjalizację". Nie znaczy to,że nie trzeba walczyć....
Wydaję mi się,że będzie gorzej. W "cenie" będą te opiekunki, które dobrze znają język, mają doświadczenie i "specjalizację". Nie znaczy to,że nie trzeba walczyć....
Oj, "Stara wygo," pośmiałam się...Ale dzisiaj jest dość ostro. Może i dobrze, każdy wyrzuci z siebie co mu leży na wątrobie, przemyśli, przeanalizuje, bo nic nie jest tak do końca białe, ani czarne. Życie, to w większości - szary kolor.....
Od zmienniczki? to napewno była Rumunka albo nie,nie to pewnie Ukrainka.To nie mogla być Polka nie wierzę w to.A moze przebojem sobie podwyżkę załatwiała i pokazała,że z nią nie ma zartów.Oddałaś?:):):):)
Przecież rynek osób wymagających opieki ma się nadal powiększać, a są i będą rodziny, które będą w stanie zapłacić za to, żeby opiekunka znała język i miała doświadczenie. A taka opiekunka nie pojedzie za 600, czy 800, czy 1000 euro.
Spoko, niedługo taka stawka będzie marzeniem, w imię poprawności politycznej opiekunek i wspierania słabszych. Tyle że jak napisała Ivanilia większość sama sobie nie chce pomóc i są w takiej sytacji jakiej są na własne życzenie, ale co tam pomożemy im i już:)
a ja w tym temacie chyba tylko napisze : " jak się nie ma co się lubi - to się lubi co się ma " Znajomość języka jest ważna ale nie zawsze ma przełożenie na wynagrodzenie .Natomiast dla własnego komfortu psychicznego i pracy bez nerwówki - nie wyobrażam sobie spokojnie pojechać jako opiekunka nawet do osoby lezącej z bardzo słabą znajomością języka . No bo jak wezwać pogotowie , jak np komunikować się z Pflegedinst , jak z lekarzem , jak z rodzina - nie mówię tutaj o rozmowach towarzyskich ale o podstawowych informacjach , które powinnyśmy np lekarzowi pogotowia udzielić po jego przejeździe .
Ja ze słabym niemieckim niestety dostałam 900 e
niestety nie wszystkie tu dziewczyny znały dobrze język i jechały ,jakoś dały radę .........nie strasz dziewczyn bo nigdy nie wyjadą i tak sie już boją