Za i przeciw pracy legalnie i na czarno

16 lutego 2014 19:41 / 5 osobom podoba się ten post
Athenka

Mleczko,
nie musze sluchac opowiesci , bo przeciez sama widze te kobiety niedaleko mnie pracujace.
I zadna z nich nie jest taka locker , ze ma gdzies prawo i nie boi sie wpadki.

"Pracodawca zatrudniający "na czarno" oszczędza i może zaoferować pracownikowi nieco wyższe wynagrodzenie w zamian za ponoszone ryzyko. A jest ono niemałe.

Rosną grzywny za pracę na czarno

Od 2004 roku zatrudnianie i praca na czarno nie są w Niemczech wykroczeniem, ale przestępstwem. W związku z tym automatycznie wzrastają grzywny i inne kary, nakładane z tego tytułu na nieuczciwych pracowników i pracodawców. Nielegalne zatrudnianie personelu podlega karze pięciu lub ośmiu lat więzienia (w zależności od skali i częstotliwości zatrudnienia) i grzywny wynoszącej nawet pół miliona euro. Z kolei obcokrajowiec świadczący pracę na czarno może zapłacić grzywnę do 5 tys. euro, a nawet zostać wydalony z terytorium Niemiec.

Należy pamiętać, że kontrola nielegalnego zatrudnienia ma miejsce także w prywatnych mieszkaniach."

Athenka,
posłuchaj mnie: nie widziałaś mnie w życiu na oczy, ale uwierz mi na słowo: ja w temacie kontroli jestem sehr locker.
Wątek dotyczy plusów i minusów pracy na czarno i przez agencję.
Napisałam moje zdanie, więc skończ proszę mnie oceniać, bo mi ciśnienie skacze i nie mogę go wyrównać.
Nie interesują mnie przepisy, które przytaczasz, jestem na tyle kumata, że je znam. W Polsce listonosze też sprawdzają kto ma telewizor w domu, a pomimo tego spory procent nie płaci abonamentu za tv.
I moja rada< wybacz, ale muszę, żeby mi ciśnienie opadło>: nie patrz na inne kobiety. Patrz na siebie i pisz o sobie.
16 lutego 2014 19:48 / 1 osobie podoba się ten post
Haneczka47

jest wiele firm i nawet w de obrotni polacy je pozakladali werbuja polki do opiekii i nam sie wydaje ze jestesmy na legalu a sa to poprostu smieciowe umowy ,i gdyby sie trafila kontrola to zapewne bym wpadla po uszy ,niby jakis voermitlung jak zwal tak zwal ,podpisany ale czy to by mi pomoglo sie wytlumaczyc z tym komunikatywnym jezykiem????
W tej chwili pracuje na gewerbie od pol roku ale znow nerwy bo jeszcze nie mam steuernummer,i jakby chcial sie ktos przyczepic to zawsze moze by cos znalazl,wiec z ta legalnoscia to do konca niewiadomo,jedynie gdy ma sie polska dzialalnosc to wtedy mozna miec pewnosc,ze legalnie powiedzmy,pracujac na czarno jest jednak strach czuy nam rodzina wyplaci a jeslio przez agencje to moze oni troszke inaczej na to patrza i maja rodziny jakis respekt

Racja są firmy , które wysyłają opiekunki do pracy niby legalnie , a jak poźniej się okazuje to są wysyłane na czarno . Sama jestem tego przykładem.
16 lutego 2014 19:56
Ja tez bylam,a pan z agencji tak niemcom naklamal ze oni wierzyli ze pracuje tam legalnie i wcale nie za wieksze pieniadze jakby sioe wydawalo i jeszcze mczny haracz pan zarzadal za przepracowany kazdy tydzien (20 euro tygodniowo a na start pierwsza tygodniowka na vermitlung czyli na meldunek)i to wszystko dalo mi dop myslenia ze tu nic nie ma legalnego i po kilku miesiacach podziekowalam
16 lutego 2014 20:23 / 1 osobie podoba się ten post
To o czym piszecie - to jest to , co ostatnio w Szwajcarii nazywają szara strefą - niby nie na czarno a niezgodnie z przepisami .Czytałam o tym z tydzień temu.Spytalam też rodzinę podopiecznej. Oni są dosc znanymi ludźmi , prowadzą kilka biznesów i pytali prawnika , jak zatrudnic opiekunkę , zeby mieć pewnosc że żaden urząd nie zakwestionuje legalnosci tego.
Ale czy władze będą się dokladniej formom zatrudnienia przyglądać - tego nikt nie wie.Tyle że przy obecnych nastrojach , których efektem był wynik referendum.... wszystko jest możliwe. Sama pracowałam czas jakiś przez agencję ,na umowę- zlecenie. Na czarno w De też - ale jednak przeniosłam sie do agencji. Z kilku powodów. Po pierwsze - mimo wszystko ubezpieczenie w DE , pewnośc , ze agencja wypłaci pieniądze - mówię o agencjach z przyzwoitą opinią , łatwosc w znalezieniu pracy , strach przed kontrolami.Ale każdy musi zadecydować , co dla niego najlepsze .
17 lutego 2014 07:02
emi

Ciekawa jestem jak wygląda twoja umowa i czy cały zus i podatek jest uczciwie odprowadzony??? Ja również jestem uczciwa, ale w całej mojej uczciwości zmuszona jestem pracować na czarno. Jeżeli praca na czarno jest wyznacznikiem uczciwości to wychodzi na to, że chyba jestem jednak nieuczciwa. Trudno...drogę do konfesjonału znam, a Pan Bóg mnie za to nie potępi.

No jak pracujesz nielegalnie to uczciwa nie jestes . Jedno przeczy drugiemu :)

*
A  u mnie wszystkie podatki oplacone oraz ubezpieczenia  - skoro pytasz.
17 lutego 2014 08:57 / 7 osobom podoba się ten post
Athenka

Chcialas napisac : " (...) bez żadnych podpowiedzi dali by radę kłamać ,co w danym miejscu robią (...)" 

°
Ja nie moglabym tak oszukiwac  , bo jestem uczciwa osoba

Tak, to chciałam napisać--jak przyjdzie co do czego ,to będą umieć kłamać ! a mnie i pozostałym nic do tego . Każdy z nas jest kowalem swojego losu i przynajmniej ja się tego trzymam :)......Jesli jednak ktoś jest ciekawy :jak wygląda taka kontrola, to nie ma nic prostszego jak zadrudnić się na czarno i poprosić kogoś o doniesienie do odpowiedniego urzędu na własną osobę......................Wtedy mamy wiadomości z tzw. pierwszej ręki :))))))))))
17 lutego 2014 09:10 / 5 osobom podoba się ten post
emi

Ciekawa jestem jak wygląda twoja umowa i czy cały zus i podatek jest uczciwie odprowadzony??? Ja również jestem uczciwa, ale w całej mojej uczciwości zmuszona jestem pracować na czarno. Jeżeli praca na czarno jest wyznacznikiem uczciwości to wychodzi na to, że chyba jestem jednak nieuczciwa. Trudno...drogę do konfesjonału znam, a Pan Bóg mnie za to nie potępi.

Z psychologicznego punktu widzenia  niema ludzi uczciwych ,dlaczego..........bo kazdy ma na sumieniu jakies klamstwo .
17 lutego 2014 10:01
Zosia,

ja jestem extrem szczera, nie przypominam sobie kiedy ostatnio cos sklamalam.
Nawet jak mam zly dzien i ktos na ulicy powie mi "Guten Tag" to mi nie przejdzie przez usta odpowiedziec "Guten Tag " juz parokrotnie na taki przeslodzony Guten Tag odpowiedzialam "Verpiss dich " gdybyscie widzieli miny tych przechodniow :D . A najczesniej nic nie odpowiadam ide dalej.

*
17 lutego 2014 10:04 / 1 osobie podoba się ten post
emi

Powiem Ci ,że z US i ZUS żartów nie ma i lepiej opłaty robić na czas i w całości,odstetki za nie terminowe regulowanie nie są tego warte,żeby akurat tu chcieć zaoszczędzić...Pilnuję tego bardzo:)
17 lutego 2014 11:01
Kasia, oczywiscie :)
17 lutego 2014 19:54 / 6 osobom podoba się ten post
Athenka

Zosia,

ja jestem extrem szczera, nie przypominam sobie kiedy ostatnio cos sklamalam.
Nawet jak mam zly dzien i ktos na ulicy powie mi "Guten Tag" to mi nie przejdzie przez usta odpowiedziec "Guten Tag " juz parokrotnie na taki przeslodzony Guten Tag odpowiedzialam "Verpiss dich " gdybyscie widzieli miny tych przechodniow :D . A najczesniej nic nie odpowiadam ide dalej.

*

Wspaniały przepis na uczciwego człowieka.
Wolę już być nieuczciwa, a ludziom, którzy mi "dzień dobry" mówią, nawet jak będą z kontroli mojej pracy na czarno, zawsze odpowiem "dzień dobry".
Z reguły nie wyżywam się na niewinnych, chociaż aniołem nie jestem i czasem mi się zdarza.
18 lutego 2014 06:58
Andreaka, to zle napisane.

Nie mniej jednak temat jest o pracy na czarno.

Emi, nie zapomnij nam napisac jak wreszcie wpadniesz i skonczy sie oszukiwanie .
Masz tyle Firm , z ktorymi mozesz wyjechac ... Lub zalozyc dzialalnosc / Gewerbe.
Dlaczego nie chcesz pracowac uczciwie ?
18 lutego 2014 06:59 / 9 osobom podoba się ten post
Czasami człowiek jest chamski a usprawiedliwia sie tekstem "no co? byłam szczera" Ja osobiście nazywam takich ludzi prostakami i jestem wtedy szczera do bólu ;-)
18 lutego 2014 07:07
wez Sowa, zejdz ze mnie . Temat jest inny wiec sie nie rozwodz nad jednym przykladzie podanym mimo chodem.

Wstyd to sa nieuczciwe praktyki stosowane przez emi i to ze ma gdzies prawo i kontrole
18 lutego 2014 07:16 / 1 osobie podoba się ten post
Athenka

Andreaka, to zle napisane.

Nie mniej jednak temat jest o pracy na czarno.

Emi, nie zapomnij nam napisac jak wreszcie wpadniesz i skonczy sie oszukiwanie .
Masz tyle Firm , z ktorymi mozesz wyjechac ... Lub zalozyc dzialalnosc / Gewerbe.
Dlaczego nie chcesz pracowac uczciwie ?

Ja tez nie pracuje przez agencje i mam ku temu powody. Gdybym mogla pracowac inaczej to nie bylaby to praca opiekunki