Za i przeciw pracy legalnie i na czarno

18 lutego 2014 10:09 / 5 osobom podoba się ten post
tina 100%

Tak Zosiu:)A pod latarnią zawsze najciemniej;)).

A ta krowa co dużo ryczy mało mleka daje....

Po przeczytaniu niektórych wcześniejszych postów po prostu mnie zamurowało!

18 lutego 2014 10:12 / 5 osobom podoba się ten post
MeryKy

A ta krowa co dużo ryczy mało mleka daje....

Po przeczytaniu niektórych wcześniejszych postów po prostu mnie zamurowało!

Mnie też.A to mleko to póki co,jakieś zsiadłe leci;)
18 lutego 2014 10:14 / 6 osobom podoba się ten post
Emilia , pozwolilam sobie ,,wyrwać '' z kontekstu - z Twojego posta ,dwa zdania.
,,Kazda/kazdy ma swoje powody, dla ktorych robi to, co robi. Byl czas, kiedy tez szukalam pracy na czarno, znalazlam inne wyjscie, ale ono nie dla wszystkich (mam na mysli odwage, przebojowosc i znajomosc jezyka).''
Obiema rekami się podpisuję .
Po pierwsze - każdy musi myśleć , co i dlaczego właśnie tak robi - i jakie się z tym wiażą konsekwencje .
Po drugie - co zrobić powinien żeby było lepiej.Marzenia do tego nie wystarczają . Ty potrafisz skutecznie zadziałać.
18 lutego 2014 10:14 / 9 osobom podoba się ten post
magdalena_k

Kazda z nas pracuje jak sie jej podoba,kazda ma inna sytuacje zyciowa a to czy sie afiszuje z tym czy nie powinno byc jej osobista sprawa a nam nic do tego!!!!

nie uwazasz?

Sądzę że gdyby w jej sąsiedztwie ktoś pracował na czarno to z pewnością by podkablowała? Jak to mówią"jak ci Polak za granicą nie zaszkodził to znaczy że ci już pomógł". Coś w tym jest! Wynika z tej dyskusji że należy obawiać się "swoich"!
18 lutego 2014 10:21 / 11 osobom podoba się ten post
Wtedy by poszła do MOPS-u i zyła z kasy podatników-na legalu.Sorry,że tak wrednie,ale juz mnie klawiatura świerzbiała.
18 lutego 2014 10:23 / 3 osobom podoba się ten post
Ja też płacę podatki i rozliczam sie z ZUS .Ale to MÓJ wybór - ktoś inny moze robić inaczej - jego sprawa. Ja boję się ,,usłużnych '' - a zawistnych . Więc płacę a za tę cenę śpię spokojnie . Poza tym - muszę mieć w rejestrach ,,czyste konto '' - wymagano zaświadczenia w mojej obecnej pracy , za jakis czas muszę dostarczyć znowu.
18 lutego 2014 10:23 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Wtedy by poszła do MOPS-u i zyła z kasy podatników-na legalu.Sorry,że tak wrednie,ale juz mnie klawiatura świerzbiała.

A MOPS jej da tyle, że na dostatnie zycie jej wystarczy.
18 lutego 2014 10:25 / 5 osobom podoba się ten post
Może Athence żal,,że "na czarno" ktoś zarobi trochę więcej.A sama boi się zaryzykować?
18 lutego 2014 10:28 / 11 osobom podoba się ten post
Athenka

No wlasnie moja sprawa to tez jest , bo tez poniekad z moich podatkow bierze sie srodki na walke z "szara strefa".

Pomyliłam sie z rana i dałam Ci pt kolezanko,ale to pomyłka.

Czy nie przemawia przez Ciebie zawiść?i nieudolność?,że nie wspomne o zazdrości.A ile otrzymujesz pomocy ze strony państwa czy przypadkiem nie przewyższa Twoich datków/podatków.Zauważ,że opiekunki nie sa osobami ubezwlasnowolnionymi decyduja same o sobie,maja wybór i jak przystało na inteligentne dziewczyny wybieraja to co lepsze dla nich.

Teraz jadę do pracy prywatnie i co Ci do tego?mam wybór wybrałam najlepszą opcję dla mnie.I nie prostuj mnie i nie "zawstydzaj".
18 lutego 2014 10:33 / 6 osobom podoba się ten post
mozah aM

Ja też płacę podatki i rozliczam sie z ZUS .Ale to MÓJ wybór - ktoś inny moze robić inaczej - jego sprawa. Ja boję się ,,usłużnych '' - a zawistnych . Więc płacę a za tę cenę śpię spokojnie . Poza tym - muszę mieć w rejestrach ,,czyste konto '' - wymagano zaświadczenia w mojej obecnej pracy , za jakis czas muszę dostarczyć znowu.

Przecież nikt tutaj tego nie neguje że nalezy pracować legalnie, ale zdarza się że człowiek jest w trudnej sytuacji i godzi się na schwarz robotę. A wcześniej kiedy nie byliśmy w Unii kiedy nie wydawano za wiele zezwoleń.To jak było? Ile ja znam "truskawkowych" i temu podobnych dorabiaczy. To nie wina tego który pojechał do Niemiec na czarno zarobić a wina naszego państwa że nie można godnie żyć i ludzie łapią każdą okazję aby wyjść z dołka. Zobaczcie ile seniorzy niemieccy dostają od państwa, że jeszcze sobie mogą pozwolić na opiekunkę. A w Polsce.... jak osobiście znam kilka osób bardzo chorych które żyją na pograniczu nędzy ze swoimi rodzinami a ze względu na stan zdrowia wymagają opieki i ich rodzina nigdzie nie może do pracy wyjechać.(i nie mam tu na myśli takich chorób że komuś tam strzyka, ale np. MPD czy ślepota) Co to za państwo które nie zapewnia minimum egzystencj? Nie widzę powodu aby nad państwem i jego podatkami się rozczulać?
18 lutego 2014 10:39 / 5 osobom podoba się ten post
Athenka

emilia, moje tolerancja jest bardzo szeroka. Sa jednak rzeczy ktorych nie toleruje m.in. pracy nielegalnej.

A kontrole bedzie zawdzieczac sobie samej bo nikt jej nie zmusza do dzialan na niekorzysc Panstwa.

Athenka, Ty to się zapisz do jakiejś partii i startuj w najbliższych wyborach !--masz mój głos..:)))))......Między Bogiem a prawdą,to nie bardzo Ci wierzę , w tą Twoją "szeroką tolerancję". ....W jakimś stopniu też jestem patriotką ,ale według mnie niech każdy pracuje jak chce i jak może....Czemu doczepiłaś się do Emi, czy tylko ona jest tu jedyna?...Nie...Cieszę się jednak ,że jesteś dla nas wszystkich wzorem ,bo to pięknie świadczy o Tobie.....ale teraz zupełnie na poważnie: Gdybym była młodsza, odważniejsza nie pracowała bym "legalnie" tylko na czarno !!!!.....Nie bałabym sie ryzyka a były by to większe pieniądze ,ale z wiekiem rośnie zapotrzebowanie na poczucie bezpieczeństwa i wygodnictwo---czyli sama nie szukam niech to zrobią za mnie inni :))))
18 lutego 2014 10:43 / 7 osobom podoba się ten post
mozah aM

Emilia , pozwolilam sobie ,,wyrwać '' z kontekstu - z Twojego posta ,dwa zdania.
,,Kazda/kazdy ma swoje powody, dla ktorych robi to, co robi. Byl czas, kiedy tez szukalam pracy na czarno, znalazlam inne wyjscie, ale ono nie dla wszystkich (mam na mysli odwage, przebojowosc i znajomosc jezyka).''
Obiema rekami się podpisuję .
Po pierwsze - każdy musi myśleć , co i dlaczego właśnie tak robi - i jakie się z tym wiażą konsekwencje .
Po drugie - co zrobić powinien żeby było lepiej.Marzenia do tego nie wystarczają . Ty potrafisz skutecznie zadziałać.

Każdy ponosi konsekwencje własnych decyzji,to oczywiste.Muszę jeszcze dopisać odnośnie tej legalności.Pojawia się aspekt,ale ze strony praw pracownika,a ten,aby praca była w 100 procentach legalna-musi być zachowany.I tu pojawiają się luki prawne,które firmy wykorzystują,aby pozory legalności nadać.To wszystko działa w obie strony i gdyby faktycznie ktoś się z urzędników uparł,aby rzetelnie kontrole przeprowadzać,to nikt chyba w tej pracy by nie został.Tak,że faktycznie lepiej zostawić decyzję własnemu rozumowi,a na wszelkiego rodzaju "manifesty"nie zwracać uwagi:).
18 lutego 2014 10:49 / 2 osobom podoba się ten post
Athenka

emilia, moje tolerancja jest bardzo szeroka. Sa jednak rzeczy ktorych nie toleruje m.in. pracy nielegalnej.

A kontrole bedzie zawdzieczac sobie samej bo nikt jej nie zmusza do dzialan na niekorzysc Panstwa.

Athenka ,którgo panstwa? Panstwa polskiego , ze wyjechala do pracy (nie wiem jaki ma status w Polsce ? ) , czy niemieckiego , bo nie placi podatkow ?????
18 lutego 2014 10:49 / 6 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Athenka, Ty to się zapisz do jakiejś partii i startuj w najbliższych wyborach !--masz mój głos..:)))))......Między Bogiem a prawdą,to nie bardzo Ci wierzę , w tą Twoją "szeroką tolerancję". ....W jakimś stopniu też jestem patriotką ,ale według mnie niech każdy pracuje jak chce i jak może....Czemu doczepiłaś się do Emi, czy tylko ona jest tu jedyna?...Nie...Cieszę się jednak ,że jesteś dla nas wszystkich wzorem ,bo to pięknie świadczy o Tobie.....ale teraz zupełnie na poważnie: Gdybym była młodsza, odważniejsza nie pracowała bym "legalnie" tylko na czarno !!!!.....Nie bałabym sie ryzyka a były by to większe pieniądze ,ale z wiekiem rośnie zapotrzebowanie na poczucie bezpieczeństwa i wygodnictwo---czyli sama nie szukam niech to zrobią za mnie inni :))))

Jakie ryzyko? niech ktos napisze jakie konsekwencje poniosł? ze Szwajcarii grozi deportacja i ten niesczesny znany prawie wszystkim "miś" kare ponosi pracodawca.Co mają zrobic z taka osobą? nie musi miec nawet dokumentow przy sobie- to co zamkną w więzieniu? musiliby nowe budować.Ukarzą grzywną? przeciez nie ma kasy.Tylko deportują i to wszystko.

A tak sobie użyje starego przysłowia - kto nie ryzykuje nie pije szampana.
18 lutego 2014 10:55 / 13 osobom podoba się ten post
Athenka-chyba się minęłaś z powołaniem-taka na wskroś uczciwa osoba to powinna do policji skarbowej iść pracowaći bezlitośnie tępić nieuczciwe ,na czarno pracujące opiekunki.......i zarobki byś miała większe i bliżej domu......
Jak to było?"Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem..."jakoś tak chyba:)Załóżmy,że pracuje w domu obok na czarno inna Polka i ma te 500euro więcej-i co polecisz i zakablujesz koleżankę,bo żal Ci dupę ściska......leć ,ale pamietaj,że los bywa nieprzewidywalnie przewrotny i byc może kiedys Ty sam będziesz zmuszona na czarno pojechać lub ktoś z Twoich bliskich.Nie gloryfikuj się nam tutaj na świętszą od papieża......