Za i przeciw pracy legalnie i na czarno

18 lutego 2014 17:16 / 2 osobom podoba się ten post
niewazne juz nie dyskutuje,ja wiem ze pracuje 24 na dobe mam pieniadze mam potem urlop[ a potem odprowadze podatek jesli takowy bd musiala zaplacic a reszta niech sie dzieje wola nieba jak to stare przyslowie opiekunek mowi
18 lutego 2014 17:19 / 8 osobom podoba się ten post
Athenka

Andreaka, to zle napisane.

Nie mniej jednak temat jest o pracy na czarno.

Emi, nie zapomnij nam napisac jak wreszcie wpadniesz i skonczy sie oszukiwanie .
Masz tyle Firm , z ktorymi mozesz wyjechac ... Lub zalozyc dzialalnosc / Gewerbe.
Dlaczego nie chcesz pracowac uczciwie ?

Athenka jak sama zauważyłaś tu miały być za i przeciw pracy legalnie i na czarno. Napisałam swoje zdanie, a Ty wciąż mnie oceniasz i krytykujesz. Może skończ wreszcie, bo nie zamierzam Ci się tłumaczyć, dlaczego tak wybrałam. Moje życie, moja sprawa.
Jeżeli chodzi o wpadkę to zaliczyłam ją w ubiegłym roku, dzisiaj dzięki temu mam ślicznego Synka.
Napisz mi która agencja zatrudni mnie na umowę o pracę w Niemczech, a od razu taką umowę podpisuję. Jeżeli chodzi o firmy działające na granicy prawa mówię dziękuję, taka forma jest niewiele bardziej uczciwa od pracy na czarno. Tylko kawałek papieru stwarza poczucie tej legalności, z którą niewiele ma to wspólnego. Jest to moje zdanie i nie chcę tutaj nikogo urazić, bo wiem, że wiele osób wybrało taką formę. Mi ona na dzień dzisiejszy nie odpowiada.
18 lutego 2014 17:22 / 2 osobom podoba się ten post
Sówka

Ja tez nie pracuje przez agencje i mam ku temu powody. Gdybym mogla pracowac inaczej to nie bylaby to praca opiekunki

Widzę, że chociaż ty Sowa rozumiesz, że czasem w życiu nie można inaczej, chociaż nawet bardzo chciałoby się.
18 lutego 2014 17:32 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Jak byśmy jeszcze zagonili "alimenciarzy" i więżniów do pracy to żyłoby nam się naprawdę dobrze.Podatki byłyby wtedy minimalne :)

Przede wszystkim ich.Wtedy sporo pieniędzy w panstwowym budżecie by się pojawiło.
18 lutego 2014 17:34 / 5 osobom podoba się ten post
kasia63

Napisałaś Haneczko, coś w stylu ,że "ona sam może na czarno pracuje" ,dokładnie nie zacytuję,ale w ten deseń,dlatego M. usunął bo to insynuacja.

Swoją drogą to mnie mocno zastanawia,ta pełna uwiebienia , wręcz bałwochwalcza postawa koleżanki wobec państwa niemieckiego..... Dla mnie to jest kraj w którym pracuję,pełen wad i sprzeczności,tak samo jak Polska,wiele rzeczy też mi się tu podoba ,ale żeby piać z zachwytu......Niemcy tak samo oszukuja jak kazdy inny naród:)

Hogata-co powoduje zgryźlwośc Athenki-jak nie wiadomo o co kama to wiadomo,ze chodzi o kasę:)Stawiam na niskie zarobki ....W profili kolezanka podała ze oczekuje 800-1100-nie za dużo.

Wlasnie wczoraj mialam to napisac a do tego niemiecki na niskim poziomie. Walczy o uczciwosc a nie jest uczciwa wobec kolezanek ktorym zaniza poziom placy
18 lutego 2014 17:42 / 10 osobom podoba się ten post
Athenka

kasia, jajk juz tak wszystko wyciagasz (dziecinada totalna ) to Ja nie jednokrotnie pisalam ze ja potrzebuje conajmniej 6-9 dni wolnego w miesiacu ( po 24h wolne) . Aczkolwiek na obecnej sztelli mam o wiele wiecej € ale to juz inna historia nie to co z firmami. Hogata , sprawdz sobie definicje nietolerancji . A Niemcy kocham bo tu mnie doswiadczylo wiele szczescia. O jak juz tak wszystko chcesz wiedziec. (do kaski)
(do wiewiorki) Nigdy , jestem zbyt inteligentna zeby nie poradzic sobie na legalu i musiec na czarno pracowac.  Jak ktos ma w glowie to sobie zawsze na legalu cos znajdzie, nie boj sie.

Albo jestes tak skonstruowana albo nie potrafisz czytac ze zrozumieniem, czy ktos ci chociaz jedna literka dal do zrozumienia, ze ma problemy ze znalezieniem pracy legalnej? Przeciez wystarczy dobry niemiecki, agencji nic wiecej nie potrzeba, skladam papiery i dostaje zlecenie. Wbij sobie do tego czegos co nosisz na szyi ze ktos moze nie moc podjac pracy na papiery nie przez podatki ale np. gdyby pracowal na papiery to nie zobacyzlby tego co zarobil, a w domu czekaja rachunki, dziecko itd. Pomysl ! Glowa nie sluzy tylko do noszenia czapki.
18 lutego 2014 17:50 / 6 osobom podoba się ten post
Athenka

o co ci teraz chodzi ???

Kasia , ty czytaj ze zrozumieniem , nawet jedna teraz potwierdzila ze brawa bije .

Nigdy nie bede popierac czy tez usprawiedliwiac kogos kto psuje rynek  i nie placi podatkow.  "Dzieki" taki nieuczciwym pracownikom Ja w oczach potencjalnych pracodawcow wydaje sie "droga" bo musi za mnie Niemiec ponad 2500 brutto placic a i jeszcze za zmiennika ponad 800€ na moje dni wolne. 
A taka "na czarno" przyjdzie za 1200€ i bedzie siedziec 7 dni w tygodniu . Czy wy tego nie pojmujecie ? ze te nieuczciwe polki dzialaja na nasza niekorzysc ? I na dodatek lamna prawo i zasady ? 

Nie chce mi sie juz z wami dyskutowac na ten temat bo nie pojmujecie za duzo.

A co do wspierania i pomagania sobie na forum, to nie zamieszam wspierac poradami osob ktore oszukuja.

Nikt Cię moja droga o radę nie prosi, bo i cóż za radę mi dasz. Żeby ludziom dzień dobry mówiącym spierd.. odpowiadać.
Nie będę się tłumaczyć powtarzam po raz kolejny, a jeżeli za moją otwartość tak mi się od Ciebie obrywa, to niech Moderator zamknie ten wątek, bo wydaje mi się on całkowicie bez sensu, jeżeli nie mam tu mowy o pisaniu o sobie.
I do informacji Twojej, zarabiam więcej niż napisałaś i pracuję 6 dni w tygodniu.
A pisać przestań, bo jak na razie to chyba tylko Ty niewiele pojmujesz.
18 lutego 2014 17:50 / 2 osobom podoba się ten post
Sówka

Albo jestes tak skonstruowana albo nie potrafisz czytac ze zrozumieniem, czy ktos ci chociaz jedna literka dal do zrozumienia, ze ma problemy ze znalezieniem pracy legalnej? Przeciez wystarczy dobry niemiecki, agencji nic wiecej nie potrzeba, skladam papiery i dostaje zlecenie. Wbij sobie do tego czegos co nosisz na szyi ze ktos moze nie moc podjac pracy na papiery nie przez podatki ale np. gdyby pracowal na papiery to nie zobacyzlby tego co zarobil, a w domu czekaja rachunki, dziecko itd. Pomysl ! Glowa nie sluzy tylko do noszenia czapki.

Jaki dobry niemiecki???? Kumpela bez doswiadczenia prawie nie zna, przed testem sie uczyla zlapala sie na najnizszym poziomie zaraz wyjezdza, ale przyjedzie podszkoli i dalej bedzie o lepsza stawke zabiegac. Firmy zrobia wszystko zrobia aby dusze do roboty znalezc...pewnia uczciwosc przez nie przemawia. Kazdy ma wolna wole, ja tez sie zastanawialam czy nie jechac na czarno pierwszy raz, ale niestety za dlugo czekalam i szybciej poszlo z firma, ale jak dostane kiedys oferte nie ukrywam, ze z checia pojade, bo i co mi po tym legalu???? Ze spie spokojnie??? Nie zawsze...
18 lutego 2014 17:57
esmeralda

Jaki dobry niemiecki???? Kumpela bez doswiadczenia prawie nie zna, przed testem sie uczyla zlapala sie na najnizszym poziomie zaraz wyjezdza, ale przyjedzie podszkoli i dalej bedzie o lepsza stawke zabiegac. Firmy zrobia wszystko zrobia aby dusze do roboty znalezc...pewnia uczciwosc przez nie przemawia. Kazdy ma wolna wole, ja tez sie zastanawialam czy nie jechac na czarno pierwszy raz, ale niestety za dlugo czekalam i szybciej poszlo z firma, ale jak dostane kiedys oferte nie ukrywam, ze z checia pojade, bo i co mi po tym legalu???? Ze spie spokojnie??? Nie zawsze...

Czy nie o tym napisalam? Mysle dokladnie tak samo
18 lutego 2014 17:57 / 5 osobom podoba się ten post
Sówka

Sówko, święta racja....Nie ma problemu ze znalezieniem agencji ,problemem może być tylko wybór.....Już się trochę przy Was wyrobiłam ,jeszcze trochę to będę robiła se na czarno :)))))......Dziś  zaniosłam do skarbówki PIT-y....za cały rok bardzo legalnej pracy agencja odprowadziła ...........Zł....Już sama nie wiem kto oszukuje bardziej? czy ktoś pracujący na czarno czy niby legalna ,duża agencja ?
18 lutego 2014 18:02 / 2 osobom podoba się ten post
Sówka

Czy nie o tym napisalam? Mysle dokladnie tak samo

Wiem  i jeststem za tym samym, jednak nawet jezyka nie trzeba dobrze znac by znalezc prace przez firme.

A swoja droga niektore Twoje teksty mnie powalaja, sama sie smieje do siebie a dziadki sie tylko przygladaja jak na wariata:))
18 lutego 2014 18:44 / 12 osobom podoba się ten post
Czytam wątek od przedpołudnia i chociaż chyba już wszystko zostało napisane, to i ja swoje 3 grosze dorzucę. A co:)
Otóż mam to gdzieś kto, jak i za ile pracuje. Mnie interesuje, żeby mi było dobrze i jak ktoś ma lepiej, to mogę jedynie podpytać, co by sobie też polepszyć.
Pracuję "legalnie" przez agencję, ale każdy wie, jaka to legalność, dlatego nie miałabym większych oporów, żeby na czarno też pracować. Może bałabym się jechać pierwszy raz do rodziny na czarno, ale gdybym już znała ludzi to czemu nie.
Dziadek w obecnym miejscu pracy kilka razy proponował mi już pracę na czarno za 1700, ale jego córka nie chce się na taki układ zgodzić. No - ale gdyby się zgodziła, to czemu nie. I tak agencja wykazuje mi śmiesznie niskie zarobki i niewielki z niej pożytek. Dlaczego tylko ja mam być w tym układzie poszkodowana. A państwo niemieckie wie doskonale o tych praktykach i nic z tym nie robi, bo im to też na rękę - co oni by zrobili z tą masą seniorów potrzebujących opieki. A tak to opiekunki z innych krajów, działające na granicy prawa, załatwiają problem. Więc skoro państwo niemieckie ma mnie i moje interesy gdzieś, to dlaczego ja miałabym mieć opory.
18 lutego 2014 18:49 / 7 osobom podoba się ten post
Athenka

Mleczko40, nie wyrywaj slowek z wypowiedzi , napisalam "NIEKTORE nieuczciwe Polki " , a nie "WSZYSTKIE nieuczciwe polki". Argumenty przedstawilam, tylko nieliczni sa na tyle blyskotliwi ze je zrozumieli. Jak juz mnie cytujesz to calymi zdaniami .

Taaaak Tina40.. i co jeszcze ?? Moze mam ci scan moich dokumentow zrobic ? Nie zachowuj sie jak dziecko, bo dobrze wiesz ze nie mam obowiazku tobie tu publicznie szczegolow mojego zatrudnienia podawac.
Najwazniejsze ze wszystko jest w 100% legalna, wszystkie podatki placone, ubezp., i wszystkie papiery mam.

*
Bardzo ograniczone myslenie maja co niektore. Kto donosi / nie pochwala / jest przeciw osobom dopuszczajacych sie czynow karalnych jest atakowany .
*
Nie warto juz z wami dyskutowac na ten temat . Na szczescie falszywi pracownicy / pracodawcy nie pozostana na zawsze bezkarni jak im to sie wydaje. Predzej czy pozniej Sprawiedliwosc (czyt. FinanzAmt / US) ich dopadnie i skonczy sie oszukiwanie .
Servus!

Błyskotliwa to juz nie musze być ciesze sie sie ze nie jestem upierdliwa w przekonywaniu calego forum,że jestem uczciwa.Skupilaś sie sie na jednym temacie,ktory Ci uwiera.Bo co budżet w obcym kraju jest zagrozony?

A co do Twojego ostatniego zdania to prędzej zrezygnuja z dochodzenia swoich roszczeń od opiekunek przed obawą,że nie bedzie miał kto pracowac przy starszych obywatelach.Oni oszukuja nas no my pięknym za nadobne.W przyrodzie nic nie ginie.

A ja jestem Mleczko47.Czy to było do mnie?
18 lutego 2014 18:59 / 3 osobom podoba się ten post
mleczko47

Błyskotliwa to juz nie musze być ciesze sie sie ze nie jestem upierdliwa w przekonywaniu calego forum,że jestem uczciwa.Skupilaś sie sie na jednym temacie,ktory Ci uwiera.Bo co budżet w obcym kraju jest zagrozony?

A co do Twojego ostatniego zdania to prędzej zrezygnuja z dochodzenia swoich roszczeń od opiekunek przed obawą,że nie bedzie miał kto pracowac przy starszych obywatelach.Oni oszukuja nas no my pięknym za nadobne.W przyrodzie nic nie ginie.

A ja jestem Mleczko47.Czy to było do mnie?

To bylo do tej mlodszej ;-)

18 lutego 2014 19:03 / 5 osobom podoba się ten post
Sówka

To bylo do tej mlodszej ;-)

Z całej tej dyskusji skorzystała Mleczko47 ;-))) bo tak pieronem odmłodniec, to nie każdy może ;-)))
Kurcze, ona to zawsze do przodu !!