Co robimy z zarobioną gotówką po przyjeździe do domu?

22 marca 2016 18:10 / 1 osobie podoba się ten post
normalnie ... no jakaś skrytka w chałupie...strych, piwnica , podłoga .... (zawsze szczelnie w szkło opakowane ! gryzonie lubią papier ! ) kombinuję na różne sposoby .ale w domu trzymam . gdybym miała więcej kasy - kupiłabym mieszkanko na wynajm.... myślałam też o złocie - ale w wyrobach wychodzi bardzo drogo - bo płaci się za robotę (precyzyjną ) . W każdym razie , po tym co obserwuję ( reklamy banków , zachęcanie do zakładania lokat , do brania kredytów itp. zupełnie mnie przestraszyły i przyspieszyły decyzję o ucieczce z kasą . Podejrzewam ,że  banki już nie posiadają zasobów realnych pieniędzy - wirtualne być może tak- realne... no, niekoniecznie . Jeszcze ten program 500+ , długi ZUS-u , kolejny podatek nałożony na banki, pomysł pomocy frankowiczom - cały system bankowy może się zawalić jak domino - wystarczy że upadnie jeden  bank. Na szczęście nie miałam za dużo kasy na lokacie, więc i zmartwienie niewielkie  . Zmieniłam na walutę . Zresztą sporo moich znajomych uczyniło to samo.... Ale radzę się głęboko namyślić... może nieruchomość? dobra materialne ...? No nie ufam bankom ... Jak bank upada - dostaje się kasę BEZ ODSETEK , DO WYSOKOŚCI GWARANTOWANEJ (w każdym banku inna ) a jeśli nie ma umowy o gwarancj NBP to się nic nie dostaje ( upadł jakiś bank duński ,miał u nas w PL oddział , ludziska ani grosza nie dostaną, a sprawa ma być w Danii - koszta ogromne , klienci zwrócili się do rzecznika praw konsumenta aby w ich imieniu walczył o przeniesienie sprawy do Polskiego sądu - ale jak się skończy nie wiem - portale internetowe nie napisały nic więcej - co jest zrozumiałe ... widmo krachu finansowego ) No i wkład pomniejszony o koszta manipulacyjne i koszta założenia konta w innym banku na który wpłyną pieniądze z tego Funduszu Gwarancyjnego... perspektywy oszczędnościowe  na razie są niewesołe - a może to ja tak czarno widzę.... :(
22 marca 2016 18:23 / 4 osobom podoba się ten post
Tyciek- swoje racje masz,ale sugerować się przepowiedniami Jackowskiego???No,sorki :)Idąc tym tropem ,po przeczytaniu tego co przewidział np.Nostradamus czy Baba Wanga to najlepiej byłoby rozdać wszystko ludziom na ulicy ,położyć się do łózka i czekać na koniec świata....Nie dajmy się zwariować:)
Jak ma się na tyle oszczędności,żeby zainwestować to rzeczywiście nieruchomości ,ziemia,złoto w sztabkach albo bursztyn/to ostatnio bardzo na topie/ Co do banków,to wiadomo,ze rozsądny człowiek nie ulokuje swojej krwawicy w jakimś "Sramber -bamber" tylko w banku ,który takie gwarancje ma.Trzymać w domu?Bezpiecznie nie jest.Nawet jeśli to nie chwalić się tym na lewo i prawo:)I koniecznie opisać miejsce ukrycia zasobów w testamencie,żeby się potem nie okazało,że spadkobiercy sprzedadzą chatę ze skarbem w środku:)
22 marca 2016 18:32 / 1 osobie podoba się ten post
Na pewno nie trzymać wszystkich pieniędzy w jednym banku, by w razie czego stracić część a nie całość.Na raz wszystkie banki nie upadną ( chyba).
22 marca 2016 18:34 / 2 osobom podoba się ten post
Dobrze że ja inwestuje w dom :)
22 marca 2016 18:34 / 3 osobom podoba się ten post
kasia63

Tyciek- swoje racje masz,ale sugerować się przepowiedniami Jackowskiego???No,sorki :)Idąc tym tropem ,po przeczytaniu tego co przewidział np.Nostradamus czy Baba Wanga to najlepiej byłoby rozdać wszystko ludziom na ulicy ,położyć się do łózka i czekać na koniec świata....Nie dajmy się zwariować:)
Jak ma się na tyle oszczędności,żeby zainwestować to rzeczywiście nieruchomości ,ziemia,złoto w sztabkach albo bursztyn/to ostatnio bardzo na topie/ Co do banków,to wiadomo,ze rozsądny człowiek nie ulokuje swojej krwawicy w jakimś "Sramber -bamber" tylko w banku ,który takie gwarancje ma.Trzymać w domu?Bezpiecznie nie jest.Nawet jeśli to nie chwalić się tym na lewo i prawo:)I koniecznie opisać miejsce ukrycia zasobów w testamencie,żeby się potem nie okazało,że spadkobiercy sprzedadzą chatę ze skarbem w środku:)

no Jackowski to u mnie na końcu "przekonywajek"  jakby ... szarym końcu . Ale - lampka ostrzegawcza zapaliła mi się  jak wiceminister finansów powiedział o przypuszczalnym upadku kilku "małych banków" i przestał być wiceministrem... Potem info o tym duńskim banku, reklamy banków atakujące ze zdwojoną siłą we wszystkich mediach ... analiza stanu ekonomicznego państwa... ale - nie jestem ekonomistą ! mylić się mogę .... Nawet chciałabym nie mieć racji w tej sprawie. Ale ani myślę stracić nawet złotówki przez nieudolność władzy - więc na wszelki wypadek kasa w materac i czekam na rozwój sytuacji  :)
22 marca 2016 18:40
za mało żeby sobie brudzić ręce ....   Znalezione obrazy dla zapytania kot kradnie pieniądze
22 marca 2016 18:51 / 5 osobom podoba się ten post
tyciek

no Jackowski to u mnie na końcu "przekonywajek"  jakby ... szarym końcu . Ale - lampka ostrzegawcza zapaliła mi się  jak wiceminister finansów powiedział o przypuszczalnym upadku kilku "małych banków" i przestał być wiceministrem... Potem info o tym duńskim banku, reklamy banków atakujące ze zdwojoną siłą we wszystkich mediach ... analiza stanu ekonomicznego państwa... ale - nie jestem ekonomistą ! mylić się mogę .... Nawet chciałabym nie mieć racji w tej sprawie. Ale ani myślę stracić nawet złotówki przez nieudolność władzy - więc na wszelki wypadek kasa w materac i czekam na rozwój sytuacji  :)

Tyćku mam  nadzieję, że nie jesteś inkontynentna 
22 marca 2016 19:01 / 2 osobom podoba się ten post
pilnuję ! dzień i noc - aż do 8 kwietnia - bo potem wypad po nowe środki ... ale , no sprawdziłam ten Smart bank polecany przez Nass ... owszem ma gwarancję NBP- tyle że w razie krachu wypłaca kwotę gwarantowaną w złotych , bez względu na to jakie środki były deponowane  , no i po przeliczniku bankowym .... chmmmm ..... interesujące , czy Nass wie o tym? 
22 marca 2016 19:12 / 4 osobom podoba się ten post
Co jest twoje to jest moje co jest moje to nie rusz więc rozdzielczości mi nie potrzeba juz ja bym umiliła mu życia on wie o tym zołza ze mnie i pamiętliwa
22 marca 2016 19:27 / 7 osobom podoba się ten post
Kurcze strach cokolwiek z forsą robić. Bank oszuka, fundusze zrobią w jajo, euro zniknie w podejrzany sposób. Chałupa się zawali tylko ziemia pozostanie. Nic tylko walić do knajpy w myśl niezbyt eleganckiego acz strasznie prawdziwego w wyrazie powiedzenia "co mam w d...e to mi nikt nie wyłupie"
22 marca 2016 19:55 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Kurcze strach cokolwiek z forsą robić. Bank oszuka, fundusze zrobią w jajo, euro zniknie w podejrzany sposób. Chałupa się zawali tylko ziemia pozostanie. Nic tylko walić do knajpy w myśl niezbyt eleganckiego acz strasznie prawdziwego w wyrazie powiedzenia "co mam w d...e to mi nikt nie wyłupie" :lol3: :lol1:

nooo, Mycha masz rację ! fundusze inwestycyjne też jakoś nisko latają ...  cholerka , źle bez kasy , ale jej nadmiar może też przyprawić o ból głowy ...

tu więcej na ten temat :

www.analizy.pl/fundusze/.../wyniki-funduszy-inwestycyjnych-(styczen-2...

albo inna zła przygoda się trafi... :

22 marca 2016 20:20 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Kurcze strach cokolwiek z forsą robić. Bank oszuka, fundusze zrobią w jajo, euro zniknie w podejrzany sposób. Chałupa się zawali tylko ziemia pozostanie. Nic tylko walić do knajpy w myśl niezbyt eleganckiego acz strasznie prawdziwego w wyrazie powiedzenia "co mam w d...e to mi nikt nie wyłupie" :lol3: :lol1:

Ziemia to też lokata kapitału:)Tylko bąków za dużo nie puszczaj w ten materac:)Niby pieniądz nie śmierdzi ,ale mimo wszystko:):):)Hi hi hi A jak juz tak rzeczywiscie nie wiesz co z nimi zrobic dawaj nam ,juz my się zaopiekujemy:):):):) I stresa nie będziesz miała:)
22 marca 2016 20:41 / 2 osobom podoba się ten post
tyciek

nooo, Mycha masz rację ! fundusze inwestycyjne też jakoś nisko latają ...  cholerka , źle bez kasy , ale jej nadmiar może też przyprawić o ból głowy ...

tu więcej na ten temat :

www.analizy.pl/fundusze/.../wyniki-funduszy-inwestycyjnych-(styczen-2...

albo inna zła przygoda się trafi... :

Tyciek dawno się tak nie naśmiałam, a tak mi potrzeba było... Znam osobiście takich co przed wyjazdem na wczasy swoje złoto ukryli w koszu na śmieci. bo doszli do wniosku, że w razie "W" to tam złodziej szukać nie bedzie.... Wczasy były bardzo udane, zapomnieli o trudach życia codziennego i po wczasach o złocie też... Kubełek ze śmieciami , a właściwie śmiecie z kubełka wraz ze złotymi załącznikami wylądowały w ssypie na śmieci  Pewnie jest nowy własciciel tych precjozów, a może czekają na znalazcę na wysypisku na śmieci... Mnie tam się wydaje, że w momencie pojawienia sie banku chinskiego na naszym terenie, który ma dziesieciokrotnie wiecej niż wszystkie nasze banki razem wzięte obrót pieniądza naszego jest faktycznie wirtualny, ale za stara jestem żeby sie tym przejmować... Nie wiem czy bardziej nie zmroziła by mnie wiadomość o wynalezieniu leku na wszystko (ze starością włacznie) bo tu, jakby nie było, jest mój chleb... I w tym miejscu wyłazi ze mnie moje drugie oblicze bo niby życzę wszystkim wszystkiego dobrego, a jednak dobrze mi z tym co jest...
22 marca 2016 20:59 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Ziemia to też lokata kapitału:)Tylko bąków za dużo nie puszczaj w ten materac:)Niby pieniądz nie śmierdzi ,ale mimo wszystko:):):)Hi hi hi A jak juz tak rzeczywiscie nie wiesz co z nimi zrobic dawaj nam ,juz my się zaopiekujemy:):):):) I stresa nie będziesz miała:)

Kasiu te bąki to chyba Tyciek, bo ja nie mam forsy w  materacu. Ale jak co, to forsy Ci nie oddam    Przeczytaj jeszcze raz. 
22 marca 2016 21:01 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Już teraz ziemia nie będzie dobrą lokatą kapitału, zwłaszcza że nie będzie łatwo ani kupić, ani sprzedać.