Jestem biszkoptowym beztalenciem, ach! również sernikowym ;/
wszystko inne wychodzi, te 2 gagatki no kurde nie
Jestem biszkoptowym beztalenciem, ach! również sernikowym ;/
wszystko inne wychodzi, te 2 gagatki no kurde nie
Sernik kremowy
Masa sernikowa
1 opakowanie serka do wypieków
2/3 szklanki cukru
3 jaja
spód
1 i 1/2 szklanki pokruszonych biszkoptów
1/3 szklanki roztopionego masła lub margaryny
3 łyżki cukru
polewa
1 szklanka śmietany( może być 18%)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki na spód wymieszać, wyłożyć nimi formę(ja biorę okrągłą) i piec w tem.175C przez 10 minut. Zostawić do ostygnięcia.
Wymieszać razem serek, cukier i jajka tak aby tworzyły jednolitą masę.Wylać na upieczony spód, wstawić do piekarnika i piec całość ok. 40 minut
w tem .175C, po czym wyjąć i pozostawić na 25 minut do ostygnięcia. W tym czasie przygotować polewę. Składniki na polewę dokładnie wymieszać i równo rozprowadzić po wierzchu ciasta.Całość jeszcze raz wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut. Przed podaniemzaleca się schłodzić, nie zaleca się zaś liczyć kalorii.
Smacznego
To juz nas dwie:) Ja jestem drożdżowe beztalencie:)Raz jedyny usiłowalam samodzielnie zrobic ciasto na pizzę-to co było na wierzchu zjedzono a ciasto zjadły ptaki....Może dlatego,że ten rodzaj ciasta w domu robił zawsze ojczym/pracował dlugo w piekarni/ i nawet moja mama przy nim wysiadała z drożdżowymi wypiekami.Serniczki,ucierane ,francuskie i inne robie ale drożdżowego się nawet nie tykam:):):)
To opakowanie jakiej gramatury?
No to ja nie będę gorsza i też podam przepis na biszkopta który nigdy mnie nie zawiódł. Moja mama piekła ciasta "różne, różniste" niestety - nigdy w życiu nie upiekła biszkopta aż ja zdecydowałam się zaryzykować... Od kilkunastu lat wszystkie biszkopty w domu (i nie tylko) piekę ja. Na pierwsze komunie dzieci kuzynów, sąsiadów i znajomych też piekłam.
Tyle ile jajek, tyle łyżek stołowych cukru oraz mąki ziemniaczanej i pszennej (pół na pół), płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić najpierw same na sztywno, potem dodać cukier, po chwili ubijania dodać żółtka, potem wsypać mąki wymieszane z proszkiem i ubijać masę na wolnych obrotach tylko tyle ile trzeba żeby się masa połączyła. Piec w 180'C około 40 minut.
Jeśli chcę zrobić kawowy albo kakaowy to rezygnuję z pół łyżki jednej mąki i pół łyżki drugiej na rzecz jednej łyżki kawy bądź kakao.
Nie mam termoobiegu i nigdy mi nie opadł...
Ja też taki piekę, ale dodaję jeszcze mały (25g) kieliszek spirytusu lub wódki.
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.