Wypieki

29 kwietnia 2015 20:06 / 1 osobie podoba się ten post
teresadd

A kisiel może kto wie?Dzisiaj zaczełam się zastanawiać ?

Kisiel to ichnie Gruetze.
https://www.germangourmet.com/shopexd.asp?id=416
29 kwietnia 2015 20:12 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Kisiel to ichnie Gruetze.
https://www.germangourmet.com/shopexd.asp?id=416

O rany nawet bym nie wpadła na to ze to kisiel,a cały czas to tu robię i nijak mi do naszego nie podchodził.hi.hi.
07 maja 2015 18:41 / 6 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Upiekłam wczoraj ekspresowe ciasto,mięciutkie i pyszne. Jak toś nie ma czasu na pieczenie to to jest idealne.
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
proszku do pieczenia na czubek łyżeczki.

5 jabłek,obrać i zetrzeć na tarce lyb pokroić w kosteczkę. Ułożyć na papierze do pieczenia,na dużej ,kwadratowej blasze tej z piekarnika.

Białka ubic na stywno,dodawać powoli cukier,potem żółtka,na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto na starte jabłka,piec w 180 st około 15 minut. Po upieczeniu ciasto odwrócić na pergamin albo ścieteczkę i gorące zwinąć w roladę. Zostawić do wystygnięcia.

Wg.przepisu Iwanili upiekłam.Proste i smakuje wyśmienicie.A obiecywałam ,że nic nie będę piekła.Smacznego.
10 maja 2015 12:29 / 2 osobom podoba się ten post
teresadd

Wg.przepisu Iwanili upiekłam.Proste i smakuje wyśmienicie.A obiecywałam ,że nic nie będę piekła.Smacznego.

Ja tez zrobiłam to ciasto,faktycznie szybki i proste  ,a jakie smaczne.Jabłka utarte posypałam cynamonem.Polecam.
24 maja 2015 17:50
aronia

EDI -ciekawy jest ten przepis a powiedz kochana czy maki juz do tego nie trzeba dodawac ????????????
Mnie sie wydaje ze trzeba ok 1 kg dodac ... moze sie myle ???? 

Witam, nie mylisz się poprostu moja nieuwaga. Sorki
Piernik" 0,5 litra miodu, 2 szkl. cukru, 1 kostka margaryny, 1 kg. mąki przennej, 1 szkl. mleka, sól do smaku (szczypty dwie), 3 jajka, 3 łyż. sody, 1 przyprawa do piernika ( ja daje dwie). Wykonanie: Wsypać wszystkie składniki do miski, margarynę rozpuścić i wlać do reszty składników ( żeby nie była gorąca).Dokładnie wymieszać ciasto, a jak składmiki się połączą to zagnieść je. Ja dzielę ciasto piernikowe na dwie części i zawijam w folię, wkładam do lodówki ( na 14 dni lub 2 godz.) aby się schłodziło, wtedy jest lepsze do rozwałkowania. Pieczemy w 180 st. C w rozgrzanym piekarniku około 40-45 min. Pierniczki piekę około 10-11 min. kekoruję i odstawiam w pudełku metalowym lub innym i tak czekają do świąt. Do piernika robię masę z margaryny i cukru pudru ( trzeba bardzo długo ucierać aż cukier całkowicie się rozpuści). Przekrajam ciasto na trzy kawałki i smaruję marmoladą najlepiej kwaśną, przekładam ciastem i kładę krem, na wierzch ciasto możma polać czekoladą i udekorować.
07 sierpnia 2015 19:46 / 3 osobom podoba się ten post
Najprostszy przepis na jabłecznik.Szybki,smaczny i zawsze sie udaje.

4   jajka
2   szklanki mąki
2   szklanki cukru
2   łyżeczki proszku do pieczenia
1   margarnyna albo masło (250 g)
2   kg jabłek

Przygotowanie:
Skladniki na ciasto wymieszać na jednolitą masę.Spód blacy wysmarować margaryną,wyłozyć połowę ciasta.
Na cieście równomiernie rozłozyć starte jabłka,przykryc  drugą częścią ciasta.

Piec  w temp. 180 st.C około 45 min. Wierzch ciasta mozna polac, posypac wg uznania. Dobre.
08 sierpnia 2015 15:18 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Upiekłam wczoraj ekspresowe ciasto,mięciutkie i pyszne. Jak toś nie ma czasu na pieczenie to to jest idealne.
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
proszku do pieczenia na czubek łyżeczki.

5 jabłek,obrać i zetrzeć na tarce lyb pokroić w kosteczkę. Ułożyć na papierze do pieczenia,na dużej ,kwadratowej blasze tej z piekarnika.

Białka ubic na stywno,dodawać powoli cukier,potem żółtka,na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto na starte jabłka,piec w 180 st około 15 minut. Po upieczeniu ciasto odwrócić na pergamin albo ścieteczkę i gorące zwinąć w roladę. Zostawić do wystygnięcia.

Vanilko upieklam dzisiaj z Twojego przepisu te rolade z jablkami-pyszna !!!!!!!! Jedyny blad jaki popelnilam to dalam za duzo jablek-mialam juz przygotowane na szarlotke na kruchym spodzie. Wczoraj w nocy ,podczas burzy trafilam na topik WYPIEKI i z ciekawosci zaczelam czytac-ciasto super na pewno bede powtarzac.Pozdrawiam Cie serdecznie i dziekuje za przepis :)
08 sierpnia 2015 23:39 / 3 osobom podoba się ten post
Barbara48

Vanilko upieklam dzisiaj z Twojego przepisu te rolade z jablkami-pyszna !!!!!!!! Jedyny blad jaki popelnilam to dalam za duzo jablek-mialam juz przygotowane na szarlotke na kruchym spodzie. Wczoraj w nocy ,podczas burzy trafilam na topik WYPIEKI i z ciekawosci zaczelam czytac-ciasto super na pewno bede powtarzac.Pozdrawiam Cie serdecznie i dziekuje za przepis :)

Ok, zgadza się. Jak je upiekłam mojemu Panu, to zjadł połowę do kawy.
A podkreslam, że słodyczy nie jada, albo bardzo sporadycznie.
08 sierpnia 2015 23:41 / 2 osobom podoba się ten post
Ja tez ciast raczej nie jadam. No chyba ze makowiec:):)
08 sierpnia 2015 23:48 / 2 osobom podoba się ten post
Mazury

Ja też niechętnie. No chyba, że sernik :))
09 sierpnia 2015 09:57 / 4 osobom podoba się ten post
amelka

Ja też niechętnie. No chyba, że sernik :))

A ja wcale nie jadam...............................chyba,że to apffel strudel
09 sierpnia 2015 11:11 / 1 osobie podoba się ten post
amelka

Ok, zgadza się. Jak je upiekłam mojemu Panu, to zjadł połowę do kawy.
A podkreslam, że słodyczy nie jada, albo bardzo sporadycznie.

Amelko bo to ciasto nie jest b.slodkie-takie akurat.Musze upiec na wtorek bo odwiedzi mnie moja Aniuleczka:)
09 sierpnia 2015 11:18
Mazury

Jeszcze troche to przez te ciasta dla PDP bede musiala garderobe wymienic ,hihi. W domu nigdy tak czesto nie jadlam ciast,a tutaj tak pieknie pachna ze musze :)
09 sierpnia 2015 18:10 / 1 osobie podoba się ten post
Mam tutaj niezawodny przepis na ciasto: Idę ulicą w lewo, potek skręcam w gówną, gdzie zawsze udaje mi się kupić, co tylko dziadeczkowi przyjdzie do głowy. Nie piekę tu ciast, bo dziadek je jak mrówka, a ja tej pysznej słodkiej trucizny unikam. Przez upały niestety przestałam biegać, a jak się sportu nie uprawia i zajada ciasteczka, to.... sami wiecie.
09 sierpnia 2015 18:28 / 1 osobie podoba się ten post
To od ciasteczek dooopka rośnie???