Wypieki

17 sierpnia 2015 22:56
Casandra89

O to Moj dzisiejszy sernik Niemiecki:-)

Podaj ten niemiecki przepis.
Najbardziej lubię sernik. Co tam lubię-ja uwielbiam serniki.
17 sierpnia 2015 23:27 / 1 osobie podoba się ten post
masz na mailu amelia
20 sierpnia 2015 21:06
Barbara48

Vanilko upieklam dzisiaj z Twojego przepisu te rolade z jablkami-pyszna !!!!!!!! Jedyny blad jaki popelnilam to dalam za duzo jablek-mialam juz przygotowane na szarlotke na kruchym spodzie. Wczoraj w nocy ,podczas burzy trafilam na topik WYPIEKI i z ciekawosci zaczelam czytac-ciasto super na pewno bede powtarzac.Pozdrawiam Cie serdecznie i dziekuje za przepis :)

28 sierpnia 2015 10:53 / 1 osobie podoba się ten post
Potrzebuje dobry sprawdzony przepis na babkę na proszku do pieczenia z rodzynkami. mam niby przepis , ale rodzynki mimo , ze oprószone mąką opadają mi na dół. Podajcie mi swoje przepisy , proszę.

na prawdę nie ma nikt sprawdzonego przepisu?
30 sierpnia 2015 15:49
ORIM

czy ja taki romantyczny sie zrobilem czy wkradlo sie tam serducho?

piekny i smakowity gratulacje

az sie ma apetyt

na sernik oczywiscie
30 sierpnia 2015 18:05
Brzozahej

piekny i smakowity gratulacje

az sie ma apetyt

na sernik oczywiscie:lol3:

na diecie jestem 
30 sierpnia 2015 19:27 / 6 osobom podoba się ten post
Skoro tak duzo tu lubiacych serniki to wrzuce moj ulubiony. Przepis sciagniety od Slodkiej Babeczki i odrobinke zmieniony na potrzeby kraju niemieckiego i rodziny
6 jajek
100g cukru
cukier waniliowy
50 g masla
1 op.budyniu (37g)
2 quarki po 500g kazdy
puszka moreli(moga byc tez inne owoce)

Jajka wymiksowac z cukrem na gladka mase(moga byc najpierw zoltka, wtedy bialka ubite na sztywno dodajemy na samym koncu). Nadal miksujac dodac maslo, budyn, na koncu twarozek. Z twarozkiem miksowac krotko. Tylko tyle by skladniki sie wymieszaly. Wylac do okraglej tortownicy wylozonej papierem do pieczenia, na wierzchu ulozyc owoce. Piec w nagrzanym piekarniku(150st. z termoobiegiem, bez 170st.) przez ok.1,5h.
Wychodzi zawsze. Nawet jak raz zasnelam i obudzilam sie po blisko 3 godzinach to nadawalo sie do zjedzenia. Bylo tylko ciut przesuszone
31 sierpnia 2015 16:06 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

na diecie jestem :wysmiewa:

szczesciarz
31 sierpnia 2015 18:46 / 7 osobom podoba się ten post
Chciałabym podzielić się pewnym spostrzeżeniem:). Mianowicie, któryś to raz z kolei zauważyłam, że Niemcom bardzo smakuje zakalec:). Żonie pdp ciasto nie wyrosło w piekarniku, zostało pożarte przez gości. Mnie też raz "klapło" swego czasu i zostało pochłonięte przez syna pdp z pytaniem- Jak to zrobiłaś ? Jak praliny smakuje, pyyyszne :))).

Więc jakby kto chciał zabłysnąć, to podaję tipp na zakalec- po prostu dodajemy dużo za dużo tłuszczu w stosunku do mąki, możemy zapomnieć o proszku do pieczenia.
Sukces murowany:))))
31 sierpnia 2015 19:00 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Chciałabym podzielić się pewnym spostrzeżeniem:). Mianowicie, któryś to raz z kolei zauważyłam, że Niemcom bardzo smakuje zakalec:). Żonie pdp ciasto nie wyrosło w piekarniku, zostało pożarte przez gości. Mnie też raz "klapło" swego czasu i zostało pochłonięte przez syna pdp z pytaniem- Jak to zrobiłaś ? Jak praliny smakuje, pyyyszne :))).

Więc jakby kto chciał zabłysnąć, to podaję tipp na zakalec- po prostu dodajemy dużo za dużo tłuszczu w stosunku do mąki, możemy zapomnieć o proszku do pieczenia.
Sukces murowany:))))

Tina, kosztuje więc smakuje:) przecież nie wyrzucą. Moja pdp kolejna już stwierdziła , że my Polacy przejadamy za dużo.
31 sierpnia 2015 19:21 / 1 osobie podoba się ten post
I slusznie twierdzi Im mniej jesc bedziecie(nie jadam u mojej PDP) tym wiecej bedzie mogla w spadku zostawic. A pozniej sasiedzi beda mogli z zawiscia mowic, ze tacy bogaci
31 sierpnia 2015 19:41 / 4 osobom podoba się ten post
dorotee

Tina, kosztuje więc smakuje:) przecież nie wyrzucą. Moja pdp kolejna już stwierdziła , że my Polacy przejadamy za dużo.

I kazda z nich ma rację. Zwróćmy uwage jak wyglądają stoły u nas na imieninach, urodzinach i innych tego typu imprezach, a jak u Niemców.
Na ogół jest to kawa i ciasto, a potem szybko sprzątają i siedzi ze przy pustym stole. No może słone paluszki i krakersiki zostają, żeby winko czy sekta zagryźć. Jesli impreza jest z rozmachem, to goscie doczekują do kolacji i wtedy na ogół sa parówki czy inne kiełbaski, sałatka kartoflana i finito.
Alternatywnie kanapeczki typu tartinki, a potem znów przy pustym stole siedzą. W Polsce nie do pomyslenia, bo u nas stół musi sie uginać od dóbr wszelakich i nie wazne czy goscie dadzą radę zjeść czy nie. Ma być duzo i już, a że potem połowa ląduje w śmieciach to juz inna sprawa.
Oczywiście i w Niemczech zdarzają się wyjątki, ale takiego przepychu jak u nas, to nie ma nigdzie. No może w Rosji.
31 sierpnia 2015 20:07 / 3 osobom podoba się ten post
Moja tesciowa in spe piecze zdrowe ciasta. Najczesciej ciezko je pozniej zjesc, bo albo w smaku dziwne, albo w konsystencji... Biore wszystko jak leci Krusze, dodaje posiekane orzechy czy migdaly, zalewam roztopiona czekolada i robie cos na wzor mini bajaderek Kazde ciasto robi sie wtedy zjadliwe
31 sierpnia 2015 20:24 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Też tak uważam. Słynne powiedzenie-"Zastaw się a postaw się ".

Ale oni chyba jednak lubią ten zakalec:).Zarówno tu, jak i na berlinskiej szteli na jedzenie się nie żałuje, wyrzuca się właśnie, nikt się nie trzęsie nad nadmiarem obiadu.
Syn pdp z Berlina to dzwoniąc do mnie , nawet się pytał, czy jak przyjadę w pażdzierniku, to znowu takie  pyszności wyczaruję.

Zresztą tak obserwując wypieki niemieckich gospodyń, to zakalec w polskim wykonaniu-nooo, co tu kryć- lepszy :)))
31 sierpnia 2015 20:43 / 3 osobom podoba się ten post
Tina ,bo niemieckie gospodynie to najczęściej pieką takie ciasto;spód tortowy,owoce z puszki i na to tortenguss:):):):)I jeszcze mówia oblizując się "leka,leka"hi hi hi