Tak.Ciasto wyrobić,piekarnik nagrzać.Ładnie powinno od miski odchodzić.Ta ilość to na klasyczną keksówkę.Po wyjęciu przekładami na boki co chwilę i z wierzchu przegładzam mokrą ręką ,żeby skórka za mocno nie popękała.Prosty ,szybki przepis.

Tak.Ciasto wyrobić,piekarnik nagrzać.Ładnie powinno od miski odchodzić.Ta ilość to na klasyczną keksówkę.Po wyjęciu przekładami na boki co chwilę i z wierzchu przegładzam mokrą ręką ,żeby skórka za mocno nie popękała.Prosty ,szybki przepis.
Magdzie ja tez lubie duzo jablek,napisalam opcjonalnie 1 kg-ja daje na ,,oko''.Latem bylo duzo papierowek w ogrodzie wiec je przesmazylam i poporcjowalam do zamrazarki,a teraz tylko wyciagam woreczki i ile jest w woreczku ,tyle daje do ciasta.Mam nadzieje ze Ci bedzie smakowac,pozdrawiam:)
Wypiekłam wczoraj chleb.Wyszedł pyszny skórka chrupiąca.
-2 szkl.wody
-5 dkg drożdży
-50 dkg mąki( różne gatunki)
-1 łyżką soli i cukru
Po łyżce pestek słonecznika,siemia lnianego,kurbisu,otrąb wszelakich.
W wodę w miarę ciepłą rozkruszyć drożdzę ,dodać cukier ,sól i pozostałe składniki.
Przełożyć do keksówki nasmarowanej olejem
odczekać z 10 minut aż pod rośnie
i piec 1 h 20 minut w 180 c.
Smacznego.
Po upieczeniu wyjąć od razu z blaszki.
Tereniu ja pieklam dzisiaj-pol maki pszennej bialej i pol zytniej razowej-tylko w moim przepisie jest 5 dkg drozdzy na 1 kg maki,a pozostale skladniki podobnie.
Tereniu ja pieklam dzisiaj-pol maki pszennej bialej i pol zytniej razowej-tylko w moim przepisie jest 5 dkg drozdzy na 1 kg maki,a pozostale skladniki podobnie.
Pozazdrościłam wypieków,jako ze ja też lubię piec (i jeść też) i poczyniłam dziś piaskowca ze śliwkami i jabłkami.
Nigdzie nie mogę tu (w domu pdp) znaleźć miksera,więc zostają mi ciasta,przy których nie ma dużo miksowania;)))))
Ja prosty przepis dawaj Basiu. Śliwki mam:-):-)
Bardzo prosty :-)
1 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki ziemniaczanej (ja jej częśc zastępuję suchym budyniem śmietankowym)
200 g stopionego i ostudzonego masła
4 jajka
3/4 szkl cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce,cukier puder do posypania ciasta
Całe jajka urzec do białości z cukrami (kryształem i waniliowym).
Stopniowo dolewac tłuszcz. Jak się dobrze połączy,stopniowo wsypywac "suche" produkty.
Wlac do blaszki.
Na górze ułożyc owoce, nie wciskając je w ciasto.
Piec około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu jeszcze ciepłe posypac cukrem pudrem.
Teresadd i Basia - czekam az napiszecie,że same produkujecie leki dla pdp. No szał............ :-) to na co te rodziny niemieckie wydaja kasę. Z umowy proponuje wykreslić p-kt ) robienie zakupów :-):-):-)
Hahaha,Aniu ten punkt moge wykreslic bo to Corka PDP robi zakupy. A pieniazki wydaja na nasze zachcianki, no i na te wszystkie produkty ktore ja potrzebuje:)
Nie cytuję, bo za długie
Barbara48, jesteś cudowna, Takie wypieki? Podziwiam Ciebie, ale do cukierni, nie polecę hee:-)