Wypieki

21 października 2015 10:22
Atiii

Szarlotka królewska
ciasto: margaryna,3szkl maki, 4 zółtka, 1/2szkl cukru (ja daje mniej) cukier migdałowy lub wanil., 1,5 lyzeczki proszku do piecz. Zagniesc szybko ciasto (jesli za rzadkie to dodac 1/2szkl maki. Odlozyc 1/2 na blache a reszte do zamrazarki na schłodzenie.
jabłka (ja daje ok 1,7 kg bo lubie duzo) zcieram odciska sok podsmazam i dodaje galaretke agrestowa. ostudzic lekko.
Ubic białaka z cukrem (mniej niz 1/2 szkl cukru) dodac kisiel bez cukru.
Wyłozyc jabłka na ciasto na to pianke i zetrzec na tartce ciasto na wierzch. Piec 45-50 w 180C na zloty kolor.
Jabłka mozna klasycznie zrobic z cynamonem bez smazenia ale mi smakuje wg mojej kombinacji :)

Wlasnie wstawilam do piekarika. Ciekawe czy mi sie uda :)
22 października 2015 17:13
zlotarybka

Chciałabym podzielić się z Wami świetnym przepisem na ciasto, ważne aby przeczytać go na głos...
1 kostka masła,
2 szklanka cukru,
1 łyżeczka soli
4 jajka
1 szklanka suszonych owoców,
1 szklanka orzechów
sok cytrynowy
proszek do pieczenia
3-4 szklanki whisky
Sposób przygotowania:
Przed rozpoczęciem mieszania składników
sprawdź czy whisky jest
dobrej jakości.
Dobra... prawda?
Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę i inne
utensylia kuchenne.
Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak
trzeba ...
Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę
masła na puszystą masę.
Jeszcze raz sprawś jakoś whiski...
Do maśśślanej masy dodaj łyżeszke sukru i ubijaj
dalej.
W miedzyszasie zprawdź czy wisky jest na pewno
taka jak czeba.
Najlepiej sklaneczke. Otfórz drugą butelkie jeźli
czeba.
Wszuś do mniski dwa jajki, obje szlanki z
owosami i upijaj je mikserem.
Sprawś jakoź wiski żepy pootem gośie nie mufili
sze jest trojnoca.
Wszuś do miszki szyśką sul jaka masz w domu
czy so tam masz szysko
jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so
fszuśisz !
Wypij skok sytrynnowy.
Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko
jedno i frzudź monki ile tam masz fdomu,
osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache
piesyka,
usaw ko na 350 stofni, saaaamknij źwiszki.
Sprawś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta.
Iś spaś.

czytałam nsa fejsie
22 października 2015 17:17 / 3 osobom podoba się ten post
Zostało mi galaretki od deseru, jagód od naleśników, upiekłam biszkopt, krem i rolada wyszła
22 października 2015 17:19 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

Zostało mi galaretki od deseru, jagód od naleśników, upiekłam biszkopt, krem i rolada wyszła:gotowanie:

Ja tez mam rower
22 października 2015 17:39 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

Ja tez mam rower :-):-)

To szybko wsiadaj na co i w co masz w  poniedziałek będę piekła "dupę pawiana "- taki mam przepis z ciepmi lodami
22 października 2015 17:42 / 1 osobie podoba się ten post
Dupa pawiana - brzmi zachęcająco
A roladka mniam mniam
Nie masz ty litości Michasiu
22 października 2015 22:34 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

To szybko :jade: wsiadaj na co i w co masz w  poniedziałek będę piekła "dupę pawiana "- taki mam przepis z ciepmi lodami:yeah:

Na "dupę" nikt mnie nie nabierze Michasiu. I jeszcze ja mam jechać tym co mam? nic z tego. Poczekam aż upieczesz przyzwoite ciasto :)
23 października 2015 07:34 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko1

Na "dupę" nikt mnie nie nabierze Michasiu. I jeszcze ja mam jechać tym co mam? nic z tego. Poczekam aż upieczesz przyzwoite ciasto :)

Uwierz naprawdę smacznę,/ sprawdz na googlach/  a "Królewiec " odpowiada?
23 października 2015 09:03 / 2 osobom podoba się ten post
Michasiu - dziekuje. Mamy tu taki luksus,że chociaz wirtualnie możemy się zaprosić.Mam zagwozdkę dzisiaj muszę wszystko przemyśleć.A to dla Ciebie kwiatek serdeczna kobieto.
24 października 2015 07:57 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

 Ciasto kruche
300g maki pszennej
200g masla
100g cukru pudru
2 zoltka
Make przesiac,wsypac cukier,nalozyc zimne maslo i posiekac nozem.
Dodac zoltka i szybko zagniesc.
Zawinac w folie i na 0.5 h do lodowki(zamrazarka 10 min)
Piekarnik 180'C-gora-dol.
podpiec 10-15 minut,przed nalozeniem masy lekko przestudzic.
Masa
Okolo 1kg jablek zetrzec na tarce,na grubych oczkach,przesmazyc z cukrem i cynamonem.
Beza
Pozostale bialka(mozna dolozyc wiecej,bedzie grubsza beza)ubic razem z cukrem i wylac na jablka,posypac kruszonka.
Kruszonka
150g maki
100gcukru
1 lyzka cukru wanilinowego
80g zimnego masla.
Calos zapiekac jeszcze okolo 30 min.
Generalnie szybko sie robi ,chyba wiecej czasu mi zajelo pisanie.
Smacznego 

Dla mleczko Dzis pieke ten,choc ostatnio upieklam michasi ze str 5 ,tez byl palce lizac.
Lubie duzo jablek wiec skriolam 2,5 ,juz zesmazylam,tera sie studza,zagniatam teraz ciasto. 
24 października 2015 07:58 / 4 osobom podoba się ten post
Wypiekłam wczoraj chleb.Wyszedł pyszny skórka chrupiąca.
-2 szkl.wody
-5 dkg drożdży
-50 dkg mąki( różne gatunki)
-1 łyżką soli i cukru
Po łyżce pestek słonecznika,siemia lnianego,kurbisu,otrąb wszelakich.

W wodę w miarę ciepłą rozkruszyć drożdzę ,dodać cukier ,sól i pozostałe składniki.
Przełożyć do keksówki nasmarowanej olejem
odczekać z 10 minut aż pod rośnie
i piec 1 h 20 minut w 180 c.

Smacznego.
Po upieczeniu wyjąć od razu z blaszki.
24 października 2015 09:33 / 1 osobie podoba się ten post
teresadd

Wypiekłam wczoraj chleb.Wyszedł pyszny skórka chrupiąca.
-2 szkl.wody
-5 dkg drożdży
-50 dkg mąki( różne gatunki)
-1 łyżką soli i cukru
Po łyżce pestek słonecznika,siemia lnianego,kurbisu,otrąb wszelakich.

W wodę w miarę ciepłą rozkruszyć drożdzę ,dodać cukier ,sól i pozostałe składniki.
Przełożyć do keksówki nasmarowanej olejem
odczekać z 10 minut aż pod rośnie
i piec 1 h 20 minut w 180 c.

Smacznego.
Po upieczeniu wyjąć od razu z blaszki.

Tereniu przepisałam sobie, Kupuje tylko dobre chleby z duża przewagą żytniej mąki.
Powiedz mi, prosze  Do rozgrzanego piekarnika z pewnościa, prawda??
24 października 2015 09:33 / 2 osobom podoba się ten post
magdzie

Dla mleczko:-) Dzis pieke ten,choc ostatnio upieklam michasi ze str 5 :-) ,tez byl palce lizac.
Lubie duzo jablek wiec skriolam 2,5 ,juz zesmazylam,tera sie studza,zagniatam teraz ciasto.:-) 

Magdzie ja tez lubie duzo jablek,napisalam opcjonalnie 1 kg-ja daje na ,,oko''.Latem bylo duzo papierowek w ogrodzie wiec je przesmazylam i poporcjowalam do zamrazarki,a teraz tylko wyciagam woreczki i ile jest w woreczku ,tyle daje do ciasta.Mam nadzieje ze Ci bedzie smakowac,pozdrawiam:)
24 października 2015 09:35
teresadd

Wypiekłam wczoraj chleb.Wyszedł pyszny skórka chrupiąca.
-2 szkl.wody
-5 dkg drożdży
-50 dkg mąki( różne gatunki)
-1 łyżką soli i cukru
Po łyżce pestek słonecznika,siemia lnianego,kurbisu,otrąb wszelakich.

W wodę w miarę ciepłą rozkruszyć drożdzę ,dodać cukier ,sól i pozostałe składniki.
Przełożyć do keksówki nasmarowanej olejem
odczekać z 10 minut aż pod rośnie
i piec 1 h 20 minut w 180 c.

Smacznego.
Po upieczeniu wyjąć od razu z blaszki.

Jeszcze zapomniałam. A To ciasto nie wyrabiasz??
24 października 2015 09:41 / 1 osobie podoba się ten post
Ona_Lisa

Jeszcze zapomniałam. A To ciasto nie wyrabiasz??

Tak.Ciasto wyrobić,piekarnik nagrzać.Ładnie powinno od miski odchodzić.Ta ilość to na klasyczną keksówkę.Po wyjęciu przekładami na boki co chwilę i z wierzchu przegładzam mokrą ręką ,żeby skórka za mocno nie popękała.Prosty ,szybki przepis.