Prosze o przepis na karpatkę. Taaaaaaaaaaaakkkkkkąąąąą mam ochotę :-) wiem,że sa w necie ale wypróbowany najlepszy. Dzieki:-)
Prosze o przepis na karpatkę. Taaaaaaaaaaaakkkkkkąąąąą mam ochotę :-) wiem,że sa w necie ale wypróbowany najlepszy. Dzieki:-)
Michasiu wyglada oblednie,musze i ja wyprobowac.Nie napisalas jak smakuje CZarna Inez,warto zrobic?
Gdzieś jest na to przepis ?
wygląda obłędnie.
Smacznego.
Czarną Inez warto zrobić, tylko wierzchnią część ciasta ja bym trochę nasączyłam bo na pierwszą idzie marmolada to jest wilgotna."Zemsta Teściowej " tak smakuje jak "teściowa"- dobra to ciasto jest podobne do kruchego, ja osobiście byłabym za "Cz. Inez" ale te dobre i te w boczki wchodzi super!!!!
Czarną Inez warto zrobić, tylko wierzchnią część ciasta ja bym trochę nasączyłam bo na pierwszą idzie marmolada to jest wilgotna."Zemsta Teściowej " tak smakuje jak "teściowa"- dobra to ciasto jest podobne do kruchego, ja osobiście byłabym za "Cz. Inez" ale te dobre i te w boczki wchodzi super!!!!
Wejdz na youTube" "Kasia w małej kuchni". Jest czasochłonne bo trzeba czekać aż zastygnie galaretka i 2 placki piec ale się pózniej wdzięczy kubkom smakowym.
Będę dzisiaj oglądać. Dzięki Michasia!
Aniu nigdy nie pieklam karpatki takiej swojskiej,raz tylko taka z pudelka wiec Ci nie moge pomoc,szkoda:)
Moja Mleczko ja swego czasu piekłam karpatkę ale robiłam z podwójnej porcji.Podam pojedyńczą * 1 szkl. mąki * 4 jaja * 125gr. masła * 1 szkl. wodyWodę z masłem podgrzewam do wrzenia i wsypuję mąkę. Dobrze wymiesząc i pozostawic do ostygnięcia. Pózniej dodaje po jajka pojedyńczo, ja mieszam ręcznie. Masa: * 3 szkl. mleka * 3 żółtka * 1 czubata łyzka maki ziemiaczanej * 2 łyzki mąki zwykłejcukier waniliowy 1 kostka masła 3/4 szkl łyzki cukru 2 szkl mleka wlewam i cukry do rondelka, reszte roztrzepije w jednej szkl. mleka i zalewam na gotujące mleko. Masło ucieram i powoli / po 2łyżki dodaje budyniu oczywiście ostudzonego i mieszam na małych obrotach. Piekę w 200 st 25- 35 min. Smacznego ")
Proszę Cię bardzo .200 gram margaryny,200 gr.cukru,5 jajek.1 cukier waniliowy,200 gram mąki,półtorejłyżeczki proszku do pieczenia.200 gram orzechów mielonych.Margarynę z cukrem ucierasz do białości(Mikser)Dodajesz jajka i miksujedz dalej,potem mąkę z proszkiem do pieczenia.Na koniec dodaj orzechy delikatnie wymieszaj.Ja piekę w małej tortownicy.180 st. Piec około 60 mniut.Smacznego
dzieki Michasia i do tych swoich fobii dodam jeszcze "chorobliwa zazdrość" o ciasta Michasiu, o ciasta:-) :-)Mam taka sąsiadke,ktora zwsze mowi,że palcem zakręcone ciasto ma w domu. A jakie pyszne piecze. Tylko nie dorówna Tobie Michasiu i Basi :-)
W piekarniku wlasnie siedzi. A przed piekarnikiem dwa sepy... Uzbrojone juz w lyzeczki. Ciekawe czy uda mi sie sprobowac?:-)