Wczoraj sobie upieklam chlebek, bo ten ichni już mi bokiem wychodzi.
Wczoraj sobie upieklam chlebek, bo ten ichni już mi bokiem wychodzi.
Nie, dzisiaj upieke własnie wybieram się do Aldi nie mialam w domu białej czekolady. To z netu jak swoj przepis umieszcze to napisze , że wypróbowany.
Nie wielka starta jak nie wyjdzie. Opinie w necie pozytywne.
Mleczko i jak ten sernik juz zjedzony czy strata czasu ?
Dzis swiezy wyrob;)
SKŁADNIKI:
5 dag. świeżych drożdży
1 kg.mąki krupczatki
1 litr wody
siemię lniane 4 łyżki
otręby pszenne 4 łyżki
nasiona dyni 1 łyżka
nasiona słonecznika 2 łyżki
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
sezam do posypania lub mak
WYKONANIE:
2 szklanki gorącej przegotowanej wody + 2 szklanki zimnej przegotowanej wody wlać do miski. Dodać 1 łyżkę cukru i wkruszyć drożdże. Chwilę poczekać aż drożdże wypłyną na wierzch. Następnie wsypać 1 kg.mąki,1 łyżkę soli, siemię lniane, słonecznik ,otręby pszenne i dynię. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie foremki wysmarować masłem i przełożyć do nich ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230stopmi.Wyrośnięte bochenki spryskać delikatnie wodą i posypać sezamem lub innymi ziarnami (wg.uznania). Wstawić do piekarnika na drugą półkę od dołu i piec w temp.230 stopni przez pierwsze 10 minut a potem temp.zmniejszyć do 180stopni.całkowity czas pieczenia to 55 minut (zależy od piekarnika) Emotikon smileŁADNIKI:
5 dag. świeżych drożdży
1 kg.mąki krupczatki(mąki mieszanej,dziś dalam 400g żytniej razowej a 600g pszennej)
1 litr wody
siemię lniane 4 łyżki
otręby pszenne 4 łyżki
nasiona dyni 1 łyżka
nasiona słonecznika 2 łyżki
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
sezam do posypania lub mak
WYKONANIE:
2 szklanki gorącej przegotowanej wody + 2 szklanki zimnej przegotowanej wody wlać do miski. Dodać 1 łyżkę cukru i wkruszyć drożdże. Chwilę poczekać aż drożdże wypłyną na wierzch. Następnie wsypać 1 kg.mąki,1 łyżkę soli, siemię lniane, słonecznik ,otręby pszenne i dynię. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie foremki wysmarować masłem i przełożyć do nich ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230stopmi.Wyrośnięte bochenki spryskać delikatnie wodą i posypać sezamem lub innymi ziarnami (wg.uznania). Wstawić do piekarnika na drugą półkę od dołu i piec w temp.230 stopni przez pierwsze 10 minut a potem temp.zmniejszyć do 180stopni.całkowity czas pieczenia to 55 minut (zależy od piekarnika) Emotikon smile
Dzis swiezy wyrob;)
SKŁADNIKI:
5 dag. świeżych drożdży
1 kg.mąki krupczatki
1 litr wody
siemię lniane 4 łyżki
otręby pszenne 4 łyżki
nasiona dyni 1 łyżka
nasiona słonecznika 2 łyżki
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
sezam do posypania lub mak
WYKONANIE:
2 szklanki gorącej przegotowanej wody + 2 szklanki zimnej przegotowanej wody wlać do miski. Dodać 1 łyżkę cukru i wkruszyć drożdże. Chwilę poczekać aż drożdże wypłyną na wierzch. Następnie wsypać 1 kg.mąki,1 łyżkę soli, siemię lniane, słonecznik ,otręby pszenne i dynię. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie foremki wysmarować masłem i przełożyć do nich ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230stopmi.Wyrośnięte bochenki spryskać delikatnie wodą i posypać sezamem lub innymi ziarnami (wg.uznania). Wstawić do piekarnika na drugą półkę od dołu i piec w temp.230 stopni przez pierwsze 10 minut a potem temp.zmniejszyć do 180stopni.całkowity czas pieczenia to 55 minut (zależy od piekarnika) Emotikon smileŁADNIKI:
5 dag. świeżych drożdży
1 kg.mąki krupczatki(mąki mieszanej,dziś dalam 400g żytniej razowej a 600g pszennej)
1 litr wody
siemię lniane 4 łyżki
otręby pszenne 4 łyżki
nasiona dyni 1 łyżka
nasiona słonecznika 2 łyżki
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
sezam do posypania lub mak
WYKONANIE:
2 szklanki gorącej przegotowanej wody + 2 szklanki zimnej przegotowanej wody wlać do miski. Dodać 1 łyżkę cukru i wkruszyć drożdże. Chwilę poczekać aż drożdże wypłyną na wierzch. Następnie wsypać 1 kg.mąki,1 łyżkę soli, siemię lniane, słonecznik ,otręby pszenne i dynię. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie foremki wysmarować masłem i przełożyć do nich ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230stopmi.Wyrośnięte bochenki spryskać delikatnie wodą i posypać sezamem lub innymi ziarnami (wg.uznania). Wstawić do piekarnika na drugą półkę od dołu i piec w temp.230 stopni przez pierwsze 10 minut a potem temp.zmniejszyć do 180stopni.całkowity czas pieczenia to 55 minut (zależy od piekarnika) Emotikon smile
O matko Basia :-) juz nie zagladam więcej na wypieki :-)
Aniu tak się wystraszyłam tego wpisu do akt że aż podwójnie wkleilam przepis,sorry ale dopiero teraz zauważyłam:)
Aniu tak się wystraszyłam tego wpisu do akt że aż podwójnie wkleilam przepis,sorry ale dopiero teraz zauważyłam:)
Ale ten chleb musi być smaczny z masełkiem:gotowanie:
Biszkopt z czereśniami, galaretka i bitą śmietaną do kawki:)
Basia ,aż się zaśliniłam na to twoje ciasto.Mniam.Piękne.