Wypieki

01 marca 2016 11:36 / 3 osobom podoba się ten post
Barbara48

Wczoraj sobie upieklam chlebek, bo ten ichni już mi bokiem wychodzi.

Basiu wczoraj upiekłam też chleb.Może podaj swój przepis.
Mój chleb.
2 szkl.wody
5 dg drożdży
1/2 kg mąki ( mieszam różne)
1 łyżką soli i cukru
Po garści ziaren.Nie za dużo.
Drożdże rozpuszcza w letniej wodzie dodaję resztę składników.
Przekładami do blaszki naoliwionej ,keksów.
ki 
10 minut odstawiam żeby wyrosło.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piękę 1 h 20 minut.
Pyyyszny jest.
02 marca 2016 09:07
mleczko1

Nie, dzisiaj upieke własnie wybieram się do Aldi nie mialam w domu białej czekolady. To z netu jak swoj przepis umieszcze to napisze , że wypróbowany. 
Nie wielka starta jak nie wyjdzie. Opinie w necie pozytywne.

Mleczko i jak ten sernik juz zjedzony czy strata czasu ?
02 marca 2016 10:14 / 2 osobom podoba się ten post
takaja

Mleczko i jak ten sernik juz zjedzony czy strata czasu ?

Zjedzony , smaczny ale malutki to tak w sam raz dla opiekunki

02 marca 2016 12:07 / 5 osobom podoba się ten post
Dzis swiezy wyrob;) 
SKŁADNIKI:
5 dag. świeżych drożdży
1 kg.mąki krupczatki
1 litr wody
siemię lniane 4 łyżki
otręby pszenne 4 łyżki
nasiona dyni 1 łyżka
nasiona słonecznika 2 łyżki
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
sezam do posypania lub mak
WYKONANIE:
2 szklanki gorącej przegotowanej wody + 2 szklanki zimnej przegotowanej wody wlać do miski. Dodać 1 łyżkę cukru i wkruszyć drożdże. Chwilę poczekać aż drożdże wypłyną na wierzch. Następnie wsypać 1 kg.mąki,1 łyżkę soli, siemię lniane, słonecznik ,otręby pszenne i dynię. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie foremki wysmarować masłem i przełożyć do nich ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230stopmi.Wyrośnięte bochenki spryskać delikatnie wodą i posypać sezamem lub innymi ziarnami (wg.uznania). Wstawić do piekarnika na drugą półkę od dołu i piec w temp.230 stopni przez pierwsze 10 minut a potem temp.zmniejszyć do 180stopni.całkowity czas pieczenia to 55 minut (zależy od piekarnika) Emotikon smileŁADNIKI:
5 dag. świeżych drożdży
1 kg.mąki krupczatki(mąki mieszanej,dziś dalam 400g żytniej razowej a 600g pszennej)
1 litr wody
siemię lniane 4 łyżki
otręby pszenne 4 łyżki
nasiona dyni 1 łyżka
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
WYKONANIE:
2 szklanki gorącej przegotowanej wody + 2 szklanki zimnej przegotowanej wody wlać do miski. Dodać 1 łyżkę cukru i wkruszyć drożdże. Chwilę poczekać aż drożdże wypłyną na wierzch. Następnie wsypać 1 kg.mąki,1 łyżkę soli, siemię lniane, słonecznik ,otręby pszenne i dynię. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie foremki wysmarować masłem i przełożyć do nich ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230stopmi.Wyrośnięte bochenki spryskać delikatnie wodą i posypać sezamem lub innymi ziarnami (wg.uznania). Wstawić do piekarnika na drugą półkę od dołu i piec w temp.230 stopni przez pierwsze 10 minut a potem temp.zmniejszyć do 180stopni.całkowity czas pieczenia to 55 minut (zależy od piekarnika) Emotikon smile
02 marca 2016 12:25 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara48

Dzis swiezy wyrob;) 
SKŁADNIKI:
5 dag. świeżych drożdży
1 kg.mąki krupczatki
1 litr wody
siemię lniane 4 łyżki
otręby pszenne 4 łyżki
nasiona dyni 1 łyżka
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
WYKONANIE:
2 szklanki gorącej przegotowanej wody + 2 szklanki zimnej przegotowanej wody wlać do miski. Dodać 1 łyżkę cukru i wkruszyć drożdże. Chwilę poczekać aż drożdże wypłyną na wierzch. Następnie wsypać 1 kg.mąki,1 łyżkę soli, siemię lniane, słonecznik ,otręby pszenne i dynię. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie foremki wysmarować masłem i przełożyć do nich ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230stopmi.Wyrośnięte bochenki spryskać delikatnie wodą i posypać sezamem lub innymi ziarnami (wg.uznania). Wstawić do piekarnika na drugą półkę od dołu i piec w temp.230 stopni przez pierwsze 10 minut a potem temp.zmniejszyć do 180stopni.całkowity czas pieczenia to 55 minut (zależy od piekarnika) Emotikon smileŁADNIKI:
5 dag. świeżych drożdży
1 kg.mąki krupczatki(mąki mieszanej,dziś dalam 400g żytniej razowej a 600g pszennej)
1 litr wody
siemię lniane 4 łyżki
otręby pszenne 4 łyżki
nasiona dyni 1 łyżka
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
WYKONANIE:
2 szklanki gorącej przegotowanej wody + 2 szklanki zimnej przegotowanej wody wlać do miski. Dodać 1 łyżkę cukru i wkruszyć drożdże. Chwilę poczekać aż drożdże wypłyną na wierzch. Następnie wsypać 1 kg.mąki,1 łyżkę soli, siemię lniane, słonecznik ,otręby pszenne i dynię. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie foremki wysmarować masłem i przełożyć do nich ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230stopmi.Wyrośnięte bochenki spryskać delikatnie wodą i posypać sezamem lub innymi ziarnami (wg.uznania). Wstawić do piekarnika na drugą półkę od dołu i piec w temp.230 stopni przez pierwsze 10 minut a potem temp.zmniejszyć do 180stopni.całkowity czas pieczenia to 55 minut (zależy od piekarnika) Emotikon smile

O matko Basia  juz nie zagladam więcej na wypieki
02 marca 2016 12:25 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara48

Dzis swiezy wyrob;) 
SKŁADNIKI:
5 dag. świeżych drożdży
1 kg.mąki krupczatki
1 litr wody
siemię lniane 4 łyżki
otręby pszenne 4 łyżki
nasiona dyni 1 łyżka
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
WYKONANIE:
5 dag. świeżych drożdży
1 litr wody
siemię lniane 4 łyżki
otręby pszenne 4 łyżki
nasiona dyni 1 łyżka
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
WYKONANIE:

O matko Basia  juz nie zagladam więcej na wypieki
02 marca 2016 12:38 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko1

O matko Basia :-)  juz nie zagladam więcej na wypieki :-)

Aniu tak się wystraszyłam tego wpisu do akt że aż podwójnie wkleilam przepis,sorry ale dopiero teraz zauważyłam:)
02 marca 2016 12:44 / 4 osobom podoba się ten post
Barbara48

Aniu tak się wystraszyłam tego wpisu do akt że aż podwójnie wkleilam przepis,sorry ale dopiero teraz zauważyłam:)

he he he :- )
02 marca 2016 21:59 / 4 osobom podoba się ten post
Usta Adama dzisiaj odpuściłam,upiekę na Dzień Kobiet.Dzisiaj "Marysieńka " z przepisu Siostry Anastazji.
02 marca 2016 22:07 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara48

Ale ten chleb musi być smaczny z masełkiem 
03 marca 2016 15:39 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

Ale ten chleb musi być smaczny z masełkiem:gotowanie: 

Czekalam za trochę wystygnie i taką chrupiaca dupke sobie zjadlam z maselkiem, mniam:)
03 marca 2016 15:44 / 6 osobom podoba się ten post
Biszkopt z czereśniami, galaretka i bitą śmietaną do kawki:)
03 marca 2016 21:40 / 2 osobom podoba się ten post
Basia ,aż się zaśliniłam na to twoje ciasto.Mniam.Piękne.
03 marca 2016 21:48 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara48

Biszkopt z czereśniami, galaretka i bitą śmietaną do kawki:)

Oj, nie zasnę chyba dzisiaj
W sam raz na chandrę...chociaż bez czekolady...ale pychotka )))
04 marca 2016 09:59 / 1 osobie podoba się ten post
teresadd

Basia ,aż się zaśliniłam na to twoje ciasto.Mniam.Piękne.

Dziękuje Tereniu, ciasto robione na szybciora bo nie miałam pomysłu, a że czereśnie w zamrazarce, smietana i jajka zawsze są to Pdp miały co zjeść do kawki. U mnie ciasteczka do kawy nie przejdą, muss ciasto:)