29 października 2014 15:22 / 1 osobie podoba się ten post
rybaA mogłabyś podac przepis ?:)
Składniki:
1 szlanka soczewicy czerwonej
1 szklanka soczewicy zielonej
3-4 marchewki
2 duże cebule
4 jajka
4 zabki czosnku
4 łyzki bułki tartej
ok. 2/3 szk.papki szpinakowej( ja rotopiłam kulki)
przyprawy:sól ziołowa
pieprz
curry
imbir
objonalnie migdały, oliwki czarne , masełko ziołowe
Wykonanie:
Gotuję w dwóch garnuszkach dwie soczewice, zalane ok. 1/2 szk. wody- gotuję i mieszam, jak trzeba , to dolewam troszke wody. ma wyjśc dośc gęsta ugotowana papka. Soczewica stygnie.
Na rozgrzanym oleju smażę pokrojoną drobniutko cebulę, po chwili dodaje zmiażdżony czosnek i startą na drobne wiórki marchewkę.Smażę do miękkości i na koniec dodaję masełko smakowe.
Ok 2/3 zawartości patelni dodaję do czerwonej soczewicy, dodaję 2 ł. bułki tartej ,2 jajka , przyprawy i mieszam
Ok 1/3 zawartości patelni łączę ze szpinakiem, 2 ł. bułki tartej, 2 jajkami i przyprawami.
część przypraw dodałam do smażonych warzyw, a póżniej jeszcze, bo ma być wyrażnie dosmakowane.
Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką foremki wkładam 1/2 masy pomarańczowej, na nią masę zieloną,na zieloną ewentualne oliwki i płatki migdałowe i reszte pomarańczowej.
Piecze się ok 50 min w temperaturze 170 st.
Smacznego.