Co dzisiaj gotujesz na obiad ?

26 sierpnia 2014 19:02 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Tak , tak Zosieńko .... rób pierogi a zmienniczka to Ci wdzięczna będzie , że hej !..... no , chyba , że Ty już tam będziesz jako ta jedyna na zawsze :)))))))))

Nie ma tu wielkiego pola do popisu. Moja PDP jest konserwą w swoich przekonaniach kulinarnych. Nawet nie pomyślałam o tym, że mogę coś zaszkodzić przyszłej zmienniczce tymi pierogami. Każda z nas ma jakieś swojego gwoździa. Betrojka, która była przede mną (mimo, że rozstała się z tym domem na zawsze), zasłynęła tu roladą wołową, której ja chyba tak nie umię zrobić, jak to opowiada PDP. Nie mam jednak z tym problemu .....
26 sierpnia 2014 19:14 / 1 osobie podoba się ten post
Zofija

Ja dzisiaj na obiad zaserwowałam wczorajszą zupę-krupnik. Dzisiaj babcia się nią zachwycała. No i jeszcze w planie stało makaron z szynką (byle co). Oszukałam trochę moją PDP i zrobiłam  leczo warzywno-pieczarkowe z dodatkiem tej gotowanej szynki (żeby nie było wo ist diese Schinken). Przeszło jakoś, ale to chyba dlatego, że spełniłam jej drugie życzenie, czyli zrobiłam parowane pierogi z jagodami. Już raz popisałam się tu tym przysmakiem  i pozostawił niezatarte wspomnienia. 

Zofijo, ja i Kasia63 czekamy na przepis na parowane pierogi :).
26 sierpnia 2014 19:16
salazar

Ja też!!! Zosska, obijasz się.
26 sierpnia 2014 19:21 / 2 osobom podoba się ten post
Zofija

Ja dzisiaj na obiad zaserwowałam wczorajszą zupę-krupnik. Dzisiaj babcia się nią zachwycała. No i jeszcze w planie stało makaron z szynką (byle co). Oszukałam trochę moją PDP i zrobiłam  leczo warzywno-pieczarkowe z dodatkiem tej gotowanej szynki (żeby nie było wo ist diese Schinken). Przeszło jakoś, ale to chyba dlatego, że spełniłam jej drugie życzenie, czyli zrobiłam parowane pierogi z jagodami. Już raz popisałam się tu tym przysmakiem  i pozostawił niezatarte wspomnienia. 

U nas to są bułki parowe z jagodami czy malinami ;)
26 sierpnia 2014 19:25
No dajcie ten przepis na te parówy z jagodami czy malinami...
26 sierpnia 2014 19:30 / 1 osobie podoba się ten post
KULKI PAROWE

Składniki:
Zaczyn: 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru.
Ciasto drożdżowe: 60 dag mąki pszennej, 2 jajka, sól 1 łyżka oleju.
Jagodowy farsz: 25 dag jagód, 5 dag cukru.
Dodatkowo: śmietana 18%, cukier .

Sposób wykonania: Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, mąkę pszenną i cukier. Całość razem wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem, aż podrośnie. Do dużej miski wsypać mąkę pszenną. Dodać jajka, szczyptę soli, olej i zaczyn. Całość razem wymieszać i wyrabiać ręką do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Następnie miskę położyć w ciepłym miejscu, nakryć ręcznikiem kuchennym i czekać, aż ciasto podwoi swoją objętość. Na koniec podrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać szklanką krążki (najlepiej użyć szklanki o większej średnicy niż te tradycyjne). Każdy kawałek ciasta lekko rozciągnąć, posypać cukrem (około ½ łyżeczki), a potem jagodami (około 1 ½ łyżeczki). Dokładnie skleić i położyć sklejeniem w dół na podsypanym mąką stole. Do garnka wlać niewielką ilość wody i włożyć specjalny metalowy talerz z dziurkami (posmarowany tłuszczem). Gdy kluski trochę podrosną i woda w garnku zacznie się gotować, przełożyć podrośnięte kluski, tak żeby się nie sklejały. Gotować pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie gorące kluski parowe przełożyć na talerz. Polać śmietaną i posypać cukrem (można też posypać jagodami). Z podanych składników wyjdzie około 24 klusek. Smacznego.

26 sierpnia 2014 19:32 / 1 osobie podoba się ten post
Dziękuje ci dobra kobieto !!!
26 sierpnia 2014 21:45 / 1 osobie podoba się ten post
Dzisiaj i jutro mam wolne więc nic nie gotuję :) Zaległe z 2 mc :)
26 sierpnia 2014 21:54 / 1 osobie podoba się ten post
salazar

Takie pierogi nauczyłam się robić od mojej mamy. Opiszę jak to robię, ale dokładnych dkg nie podam, bo robię ciasto trochę na oko.
A więc:
Składniki: 1kg mąki, 5-8dkg drożdży, 1 jajko, mleko w odpowiedniej ilości dla uzsykania ciastapierogowego, 1/2 zkl.cukru, 1 kg jagód.
Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku,szczypta mąki i cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Zagnieść ciasto drożdżowe z podanych składników (bez żadnego tłuszczu). Jagody opłukać, odcedzić, opruszyć lekko mąką. Ciasto rozwałkować, wycinać krążki szklanką, nakładać jagody i na jagody do każdego pierożka dodawać troszkę cukru. Zlepić tak, aby się nie rozklejały. Ja robę takie jakby warkoczyki.
Na  szerokim garnku (oczywiście z wodą)  zawiązać płucienną ściereczkę, zagotować wodę. Układać pierogi na ściereczce, przykryć odpowiedniej wielkości miską i gotować około 5. minut każdą porcję. Pierożki są bialutkie, pulchniutkie, leciutkie i smaczniutkie.
26 sierpnia 2014 21:55
scarlet

Ja też!!! Zosska, obijasz się.

Nie obijam się tylko odjadam pierogami:):):):
26 sierpnia 2014 21:57 / 1 osobie podoba się ten post
ania37

To pewnie coś podobnego do moich pierogów. Ja jeszcze robię takie pierogi z serem, ale tu w DE to nie uświadczysz takiego twarogu, jak u nas.
26 sierpnia 2014 22:02 / 4 osobom podoba się ten post
ania37

Kluchy na łachu - po poznańsku.
26 sierpnia 2014 22:27 / 2 osobom podoba się ten post
scarlet

Kluchy na łachu - po poznańsku.

kluski na parze , pampuchy ........albo na firance , czy pielusze :)))))......Pamiętam jak moja sąsiadka specjalnie kupowała tetrę i obszywała ją na takim drucianym kole , zrobionym na miarę garnka :)
26 sierpnia 2014 22:52 / 2 osobom podoba się ten post
Zofija

Takie pierogi nauczyłam się robić od mojej mamy. Opiszę jak to robię, ale dokładnych dkg nie podam, bo robię ciasto trochę na oko.
A więc:
Składniki: 1kg mąki, 5-8dkg drożdży, 1 jajko, mleko w odpowiedniej ilości dla uzsykania ciastapierogowego, 1/2 zkl.cukru, 1 kg jagód.
Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku,szczypta mąki i cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Zagnieść ciasto drożdżowe z podanych składników (bez żadnego tłuszczu). Jagody opłukać, odcedzić, opruszyć lekko mąką. Ciasto rozwałkować, wycinać krążki szklanką, nakładać jagody i na jagody do każdego pierożka dodawać troszkę cukru. Zlepić tak, aby się nie rozklejały. Ja robę takie jakby warkoczyki.
Na  szerokim garnku (oczywiście z wodą)  zawiązać płucienną ściereczkę, zagotować wodę. Układać pierogi na ściereczce, przykryć odpowiedniej wielkości miską i gotować około 5. minut każdą porcję. Pierożki są bialutkie, pulchniutkie, leciutkie i smaczniutkie.

Zocha,czy nie mogłas tego przepisu napisac jutro rano?????Jesć mi się teraz chce!Buuuu,zjem se miętówkę  "zamiast".....
26 sierpnia 2014 23:11 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Zocha,czy nie mogłas tego przepisu napisac jutro rano?????Jesć mi się teraz chce!Buuuu,zjem se miętówkę  "zamiast".....

Sorry Kasiu, ale tak upraszałyście mnie:):):):)