Co dzisiaj gotujesz na obiad ?

03 października 2014 12:06
Z racji święta DE -dzisiejsze menu to polska brukiewkowa na gęsinie i to wszystko -co się będzie oma objadała.
03 października 2014 12:10
A u mnie krokiety z kapustą i grzybkami, dziadeczki przepadają i ja też ale potem trzeba będzie iść pobiegać :(
03 października 2014 12:12
u mnie ryba z frytkami i brukselka ;D
03 października 2014 12:23
Bosze,a moja jest bardziej warzywna i kwarkowa,Bawaria niestety i szpinak mi się śni.Co tu jej gotować?Sasanka,jak jesteś,podrzuć coś,byłaś przecież w Munchen
03 października 2014 12:24
Geronimo-rzuć przepisem,zlituj się.
03 października 2014 12:25
kruszynka1964

Bosze,a moja jest bardziej warzywna i kwarkowa,Bawaria niestety i szpinak mi się śni.Co tu jej gotować?Sasanka,jak jesteś,podrzuć coś,byłaś przecież w Munchen :-)

ja jestem już trzeci rok tutaj na bawarii , ale u mnie to tylko morze sosów --- do wszystkiego
03 października 2014 12:26
jak przyjeżdzam do Polski a moja rodzinka mówi --- mamo zrób pieczeń z sosikiem --- to mdleję !
03 października 2014 12:29
fiber39

ja jestem już trzeci rok tutaj na bawarii , ale u mnie to tylko morze sosów --- do wszystkiego

A gdzie jezdeś,ja w Georgensmunden,no i co z tymi sosami-gotowce z paczek?
03 października 2014 12:32 / 2 osobom podoba się ten post
kruszynka1964

A gdzie jezdeś,ja w Georgensmunden,no i co z tymi sosami-gotowce z paczek?

nie - gotuję np. pieczeń ( zawsze w brytfance w piekarniku , podlewam co jaki czas rosołem - płynu dużo - to i sosu pod dostatkiem - potem zamrażam w małych pojemniczkach - i zawsze sosik jest ! ona tym nawet kalafiora polewa!
03 października 2014 12:34 / 3 osobom podoba się ten post
kruszynka1964

Geronimo-rzuć przepisem,zlituj się.

Jak przejedziesz kilka stron do tyłu, to podawałam 2 przepisy na zupę z dyni.  Pyszne są:)        

Odnalazłam i wklejam ponownie:      Ja mam dwa przepisy.   

1. Dynię hokkaido (nie trzeba obierać) pokroić w kostkę, pokroić 3-4 marchewki, 2-3 ziemniaki, wszystko zalać wodą (do poziomu warzyw), dodać kostę rosołową i gotować do miękkości. Później zblendować, dodać słodkiej śmietany, doprawić solą i pieprzem. Można dużo pieprzu, to będzie lepiej grzała.   

2. Pokroić celbulę, podsmażyć chwilę, dodać starty imbir, dalej smażyć, dodać pokrojone ziemniaki, dalej smażyć. Na koniec pokrojoną dynię i marchwekę dać do gara, dodać wszystko z patelni, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i znowu gotować. Dodaję jeszcze czubatą łyżeczkę curry do tego. Na koniec zblendować i dodać mleczko kokosowe. Doprawiać za bardzo nie trzeba, bo imbir już jest ostry. No tylko soli jeszcze trzeba.

Aha - i zawsze jak już warzywa się ugotują, to trochę wody z zupy odlewam do kubka, żeby za rzadka nie wyszła. Jak będzie za gęsta, to zawsze można dodać. Taka kremowa powinna być. 
03 października 2014 13:01 / 5 osobom podoba się ten post
U mnie dzisiaj żeberka z sosikiem, ziemniaki i kalafior na masełku. Do tego mus z jabłek i gruszek z sosem owocowym. A teraz siedzę u siebie i zastanawiam się w czym będę niedługo chodzić. Może jakiś dresik nabędę na powrót do domu?
03 października 2014 13:10 / 1 osobie podoba się ten post
Ja miałam dzisiaj sledzie w śmietanie z Edeki troche je sama poswojemu doprawiłam do tego ziemniaczki w mundurkach i sałata z ogórkiem i pomidorami. A na deser ryz na mleku + żurawinka ze słoiczka. Juto sobota to obiad serwuje przyjaciółka dziadzia, az sie boje już co to bedzie. mam nadzieje , że jakoś zjadliwe w miare bedzie Och.
03 października 2014 13:14 / 2 osobom podoba się ten post
Jak święto... to kartoffelsalat i bratwurst :)))
03 października 2014 13:24
wichurra

Jak przejedziesz kilka stron do tyłu, to podawałam 2 przepisy na zupę z dyni.  Pyszne są:)        

Odnalazłam i wklejam ponownie:      Ja mam dwa przepisy.   

1. Dynię hokkaido (nie trzeba obierać) pokroić w kostkę, pokroić 3-4 marchewki, 2-3 ziemniaki, wszystko zalać wodą (do poziomu warzyw), dodać kostę rosołową i gotować do miękkości. Później zblendować, dodać słodkiej śmietany, doprawić solą i pieprzem. Można dużo pieprzu, to będzie lepiej grzała.   

2. Pokroić celbulę, podsmażyć chwilę, dodać starty imbir, dalej smażyć, dodać pokrojone ziemniaki, dalej smażyć. Na koniec pokrojoną dynię i marchwekę dać do gara, dodać wszystko z patelni, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i znowu gotować. Dodaję jeszcze czubatą łyżeczkę curry do tego. Na koniec zblendować i dodać mleczko kokosowe. Doprawiać za bardzo nie trzeba, bo imbir już jest ostry. No tylko soli jeszcze trzeba.

Aha - i zawsze jak już warzywa się ugotują, to trochę wody z zupy odlewam do kubka, żeby za rzadka nie wyszła. Jak będzie za gęsta, to zawsze można dodać. Taka kremowa powinna być. 

Das ist super,ale gdzie dostanę mleczko kokosowe,hę?
03 października 2014 13:33 / 1 osobie podoba się ten post
kruszynka1964

Das ist super,ale gdzie dostanę mleczko kokosowe,hę?

W każdym supermarkecie. Nawet w Polsce:)
Szukaj w dziale z orientalną żywnością.
A jak nie znajdziesz (w co wątpię) zawsze możesz smietaną zastąpić.