Nasze hobby #1

26 stycznia 2014 11:05
romana

Ja uwielbiam antyk, są tam prawdziwe perły, tak Medea Eurypidesa, o kobiecie zdradzonej przez męża, jak sobie z tym poradziła, racje obu stron, ciągle do tego wracam, bo napisane porywająco. Albo Uczta Platona - przezabawna i zarazem poważna, rozmowa kilku sławnych Greków na kacu o miłości, Sokrates jako wcielenie Erosa, bo piękny( choć nie fizycznie), mądry i dobry. Bardzo mi żal kolejnych pokoleń wychowywanych bez znajomości antyku, to jest nasze wspaniałe, europejskie dziedzictwo. Lubię też odkrywać kolejne kobiety artystki sprzed XVIII w. (wtedy był ich wielki wysyp) i doznaję przeogromnej radości z każdą nową postacią, ostatnio dowiedziałam się nawet, że twórca informatyki była kobieta i raz w roku jest obchodzone jej święto przez internautów. Lubię też muzykę klasyczną, nie tylko tych bardzo znanych, ale np. Gabriela Faure (napisał przepiękne Requiem), Arvo Parta (kontemplacyjna muzyka ascetyczna), Marca Charpentiera, Henry Purcella (melodyjne pieśni i opery), Pucciniego (najpiękniejsza opera świata - Turandot). Takie trochę nietypowe mam zainteresowania.

Jakie nietypowe? Dodalabym tu wyjazdy na rowerowe krotkie i dluzsze wyprawy, bo to wlasnie rower jest u mnie na miejscu pierwszym a pozniej cala reszta, i wypisz wymaluj zainteresowania zblizone do moich. Jeszcze kilku znanych tworcow oper i Mahatme Ghandiego bym dolaczyla i alles klar )
26 stycznia 2014 11:09 / 2 osobom podoba się ten post
Dorarado

Asik nie wiem jakie filmy lubisz, wiec podam kilka moich u;lubionych po prostu, jak poczyatsz opisy to moze wybierzesz cos dla siebie :)

Lolita
Chlopiec w pasiastej pizamie
Miasto slepcow - !!!!
Efekt motyla
Po prostu walcz

TAk, film  CHlopiec w pasiastej pizamie jest wzruszajacy i nie mozna od razu po zakonczeniu obejrzenia od razu o nim zapomniec.
15 lutego 2014 22:42 / 1 osobie podoba się ten post
Łał! Teraz to odkryłam ;) a ja jak w profilu, teatr-od kuchni, od inspicjenta po główną rolę , a w przyszłości może organizacja produkcji;) poza tym rękodzieło , kwiaty z krepiny , kartki okolicznościowe wyklejane koralikami 1,5 mm , kolczyki :) co kto lubi :) tak mnie wzięło i chciałam się pochwalić...
15 lutego 2014 23:02 / 3 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Była sobie żabka mała
rere-kum-kum,rere-kum-kum
Która mamy nie słuchała
rere-kum-kum bęc....:):):)

...która mamy nie słuchała rere-kum-rere-kum i w DE wylądowała rere-rere- bęc :)
22 lutego 2014 14:58 / 9 osobom podoba się ten post
Ludzieeee!!! .Skonczyłam obraz "Charity" Bouguereau !!! Obraz ten kosztował mnie wiele nerwów i jest jedyny który mi sie nie podoba. Wyszywałam go 3,5 roku. Juz niedobrze mi sie robiło jak brałam do ręki igłe. Ale jak zaczęłam to trzeba było skonczyc. Nie wspomne o kosztach. No nie mozna było tego ciapnąc w kąt albo wyrzucic. Razem wyszyłam 83200 krzyżykow 92 kolorami. W dodatku na siatce...brrr...ostatni raz. Poza tym wzór zakupialm i niestety zestawienia kolorów są fatalne. Chciałam wrzucic zdjęcie bo obraz wyprany i wyprasowany czeka na oprawienie (juz w PL) ale....Kurcze z norek zdechł motorek...no żesz..wyinstalowałam program do Samsunga z laptopa i nie moge przeniesc z komórki zdjęc :( Dlatego wklejam reprodukcję tegoż malarza. Tu jest 5 dzieci a ja mam wzór tylko z trójką...i bardzo dobrze. W międzyczasie...jak wyszywałam...hihihiii...moja siostra po kolei rodziła dzieci :) Czujecie to? Ona szybciej rodziła niz ja wyszywałam :) No i przegoniął mnie. Jak konczyłam trzecie to ona czwarte urodziła :) Ale dzis świętuję :) A wzór chyba wyrzuce...bo juz patrzec nie mogę albo oddam w dobre ręce. Może ktoś bedzie miał więcej cierpliwości ode mnie :)
22 lutego 2014 15:05 / 1 osobie podoba się ten post
Asik

Ludzieeee!!! .Skonczyłam obraz "Charity" Bouguereau !!! Obraz ten kosztował mnie wiele nerwów i jest jedyny który mi sie nie podoba. Wyszywałam go 3,5 roku. Juz niedobrze mi sie robiło jak brałam do ręki igłe. Ale jak zaczęłam to trzeba było skonczyc. Nie wspomne o kosztach. No nie mozna było tego ciapnąc w kąt albo wyrzucic. Razem wyszyłam 83200 krzyżykow 92 kolorami. W dodatku na siatce...brrr...ostatni raz. Poza tym wzór zakupialm i niestety zestawienia kolorów są fatalne. Chciałam wrzucic zdjęcie bo obraz wyprany i wyprasowany czeka na oprawienie (juz w PL) ale....Kurcze z norek zdechł motorek...no żesz..wyinstalowałam program do Samsunga z laptopa i nie moge przeniesc z komórki zdjęc :( Dlatego wklejam reprodukcję tegoż malarza. Tu jest 5 dzieci a ja mam wzór tylko z trójką...i bardzo dobrze. W międzyczasie...jak wyszywałam...hihihiii...moja siostra po kolei rodziła dzieci :) Czujecie to? Ona szybciej rodziła niz ja wyszywałam :) No i przegoniął mnie. Jak konczyłam trzecie to ona czwarte urodziła :) Ale dzis świętuję :) A wzór chyba wyrzuce...bo juz patrzec nie mogę albo oddam w dobre ręce. Może ktoś bedzie miał więcej cierpliwości ode mnie :)

Asik,chylę czoła...Obraz jest wielki,a ja na swoj narzekam. hi,hi Szkoda tylko,że z kolorami nie wyszło jak powinno,no ale po takich perypetiach nie masz wyjscia jak go oprawić:).
Gratuluję kochana :)
22 lutego 2014 15:22
ivanilia40

Asik,chylę czoła...Obraz jest wielki,a ja na swoj narzekam. hi,hi Szkoda tylko,że z kolorami nie wyszło jak powinno,no ale po takich perypetiach nie masz wyjscia jak go oprawić:).
Gratuluję kochana :)

16.maja 2013 wkleiłam zdjęcie w trakcie roboty. No sama zobacz jak fatalnie dobrali lkolory. Teraz sama robie wzory programem Abakan.
22 lutego 2014 15:24
Asik

16.maja 2013 wkleiłam zdjęcie w trakcie roboty. No sama zobacz jak fatalnie dobrali lkolory. Teraz sama robie wzory programem Abakan.

Też sobie ściągnęłam ten program i będę sama sobie opracowywać te obrazy,które chcę. Powiedz mi ,czy kolory są w miarę dobrze dobrane w tym programie? Jakoś mam obawy,jeszcze żadnego nie opracowałam >>.
22 lutego 2014 15:36 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Też sobie ściągnęłam ten program i będę sama sobie opracowywać te obrazy,które chcę. Powiedz mi ,czy kolory są w miarę dobrze dobrane w tym programie? Jakoś mam obawy,jeszcze żadnego nie opracowałam >>.

Juz jeden zrobiłam...metryczkę dla siostrzenca...sama zobacz. Warto miec ten program. Ja mam Abakan 5,0 ale jest aktualizacja. Można ściągnąc z internetu. Pisałam do autora programu i on mi to powiedział. :))
22 lutego 2014 18:55
No piękne to dzieciatko.ja ostatnio wyszywałam sianokosy to taka fura ze słomą ,konie i rolnicy.Obraz też duży ponad 120 sztuk muliny hyba z rok go wyszywałam,Asik kojarzysz ten obraz,
22 lutego 2014 19:11
Ludzieeee!!! Podziwiam wasze talenty, ale to nie na moje nerwy i stare oczy :))))
22 lutego 2014 19:24 / 2 osobom podoba się ten post
MeryKy

Ludzieeee!!! Podziwiam wasze talenty, ale to nie na moje nerwy i stare oczy :))))

moje oczy są o rok starsze a wyszywanie mnie relaksyje
22 lutego 2014 19:47
brydzia

No piękne to dzieciatko.ja ostatnio wyszywałam sianokosy to taka fura ze słomą ,konie i rolnicy.Obraz też duży ponad 120 sztuk muliny hyba z rok go wyszywałam,Asik kojarzysz ten obraz,

Ten? Nie wiem tylko jakiego malarza ...upsss....
22 lutego 2014 19:50
dokładnie ten nie wiem kto to namalował ale ja się ciesze że go wydziergałam
22 lutego 2014 22:02
Asik

Asik, szacun wielki, wzoru nie wyrzucaj, mogę przygarnąć. Mam wzór Piety, ładny, do haftowania na czarnej kanwie, jak chcesz, to pisz.