16 września 2014 06:36 / 10 osobom podoba się ten post
Tak to lubię ! Cisza , spokój , nikt nikomu adrenaliny nie podnosi .... Tak ładnie piszemy , dlaczego ważna jest gramatyka w języku niemieckim , czy wszyscy z nas aż tak gramatycznie wyrażają się w języku polskim ?... Nie ! sama jestem tego najlepszym przykładem !.... Mnie nie śmieszy to , że ktoś -kto pracuje w D. mówi jak mówi , to jest jasne jak słońce , że dla nas samych jest lepiej jak rozumiemy i umiemy się porozumieć w języku kraju w którym przyszło nam pracować ! Śmieszy mnie jedynie to , że ktoś kto zaczynał pracę dwa, dwadzieścia lat temu sam kaleczył słowa a dziś jakoś zapomniał , że każdy musi od czegoś zacząć .... Absolutnie nie mówię o ludziach , którzy uczyli się tego języka wiele lat w Pl.- tak , oni są dla mnie perfekcjonistami jeśli chodzi o język !.... ale nie naśmiewajmy się z tych początkujących , większośc z nas kiedyś zaczynała - jedni gdzieś tam liznęli trochę tego języka w szkole inni na kursie i brawo za odwagę !..... Kiedyś , synowa mojej byłej PDP-ej spytała mnie , czy mam marzenia , żeby podrózować , zwiedzać świat ?.... odpowiedziałam jej krótko : marzenia jakieś tam mam .... ona do mnie : przecież pracujesz , zarabiasz , więc nie widzę problemu , żebyś te zarobione pieniądze na podróże wydawała !.... Odpowiedziałam jej krótko : właśnie po to pracuję , żeby zarobić na zwiedzanie świata , bo jak bym miała forsę na to - to na pewno w D. bym nie pracowała ....nie lubię pokazywać Niemcom całej d....y i tyle !...Na szteli w L. nie musiałam podcierać tyłka , zmieniać pampersa ani wykonywać innej gównianej roboty , ale uwierzcie mi , że wolę taką robotę niż psychiczne wykańczanie przez " fitowatą " Frau .... Na koniec : Wy se róbta co chceta , ja se robię co chcę i tak ma być !..... a tak na marginesie , jak ktoś będzie miał jakieś pytanie o coś z języka niemieckiego - to do mnie walcie jak w dym , ja mogę nie potrafić pomóc , ale zapytam " moich Niemców " oni mi zawsze pomagają jak mam jakiś problem z gramatyką , czy inną gadziną a co ważne .......NIE NAŚMIEWAJĄ SIĘ !!!!!.... Miłego dnia , odezwę się wieczorem -:))))))))))