Mindestlohn - płaca minimalna

02 stycznia 2015 18:36 / 3 osobom podoba się ten post
ORIM

jest duza szansa ze bedzie lepiej niz bylo.Tylko jeszcze troszke trzeba bedzie na to poczekac

Stare umowy były nie dopracowane a czesto rózniły się treścią (ta ktora otrzymywala rodzina a tą, ktora otrzymywała opiekunka)muszą opracowac aneksy i rozwiać wątpliwości.To nie jest sprawa opiekunki rozmawiac i ustalać z rodzina pdp jak ma pracować To rola agencji, bo za to pobiera opłate i to nie małą.
02 stycznia 2015 18:37 / 2 osobom podoba się ten post
ORIM

jest duza szansa ze bedzie lepiej niz bylo.Tylko jeszcze troszke trzeba bedzie na to poczekac

haha cytat z trudne sprawy:

ja z optymizmem patrzę w przyszłość

a ode mnie: nie zamierzam czekać, Niemcy tą ustawą zrobili ukłon w naszą stronę, i tylko od nas zalezy czy bedziemy potrafili z tego skorzystać

i puenta: a państwo polskie dalej ma nas w d...
02 stycznia 2015 18:38 / 1 osobie podoba się ten post
sas-anka

Aniu dawaj do podpisania po każdym dniu, bo się póżniej wyprą.

A ja komu mam dac do podpisu ile pracuje godzin,jak babuszka demencyjna to ile wpisze to podpisze)))))) tylko raz w tygodniu jest kierowniczka a tak to zadnej rodziny.
02 stycznia 2015 18:39 / 1 osobie podoba się ten post
ania52

jak zamierzasz to zastosowac w praktyce?tj te 30 czy 40 godz.

dokładnie jak napisałam wyżej, a niereformowalne rodziny opuszczać bez żalu
02 stycznia 2015 18:42 / 1 osobie podoba się ten post
magdzie

A ja komu mam dac do podpisu ile pracuje godzin,jak babuszka demencyjna to ile wpisze to podpisze)))))) tylko raz w tygodniu jest kierowniczka a tak to zadnej rodziny.

wysyłaj na bieżąco do firmy, i pokazuj rodzinie przy każdych odwiedzinach, przynajmniej ja bym tak zrobiła

dwie strony medalu trudno udowodnić że tyle pracowałaś, ale że nie pracowałaś też problem:)
02 stycznia 2015 18:43 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

Pokaz to rodzinie,ze tak pracujesz a weekend masz wolny albo rodzina placi nadgodziny ha ha to jeszcze tego samego dnia bedziesz do Polski wracac hihihi

brawo ORIM, o tym mowilam ostatnio w krotkiej dyskusji z Toba
02 stycznia 2015 18:43 / 1 osobie podoba się ten post
IGGA

Przy takim podejściu jak piszesz to długo nie bedzie ten problem uregulowany. Ja po przyjeździe pokaże umowę i jeśli  zajdzie taka koniecznośc to wróce do Polski. Jest to moment kiedy można coś zmienić.  Nie mówię że rodzina ma mi płacić za pozostałe godziny po 8, 50 za 1h. Ale rozmawiac warto. Zawsze jest to większa szansa na lepsze warunki pracy i płacy.

Jasne Nawet trzeba o tym powiedziec i rozmawiac.
02 stycznia 2015 19:05
sas-anka

dokładnie jak napisałam wyżej, a niereformowalne rodziny opuszczać bez żalu

u mnie to problem bo przyjechalam w grudniu na starych zasadach..teraz nowa umowa i boje trza staczac z rodzina,po tygodniu raport do firmy wysle...
02 stycznia 2015 19:09
Tu mysle powinny zyskac te opiekunki ktore maja tysiac do wyplaty,to chyba o te grupe glownie chodzilo
ja od maja mam stawke nie chwalac sie 50 euro dniowki,od jednej pdp,wiec to juz sa godziwe pieniadze,
02 stycznia 2015 19:13
ORIM

...wylogowuje sie bo czytac tego sie nie da, raz taka odpowiedz za chwile inna, nie bez powodu cytuje Ciebie ORIM
02 stycznia 2015 19:14
Magdzie mam email w profilu
02 stycznia 2015 19:15 / 4 osobom podoba się ten post
ORIM

Mnie sie wydaje,ze jedyną droga na godziwe warunki pracy i płacy jest umowa bezpośrednia z rodziną.Nikt nie zadba o to, jeżeli same opiekunki o to nie zadbaja.Ja tak zrobiłam i nie narzekam.Rodziny maja jeszcze asa w rękawie moga zazyczyć z bardzo dobrym niemieckim i kwalifikacjami.Zostanie tylko mozliwość pożalenia sie na forum  narzekanie jakie te "niemce  sa nie dobre".Trzeba zakasac rekawy i nauczyc sie załatwiac sprawy samemu a nie czekac, az  ktos coś  nam załatwi.Nie bac sie zadnej formy zatrudnienia,bo wszystko mozna ogarnąć.
02 stycznia 2015 19:16 / 4 osobom podoba się ten post
ANULA62

...wylogowuje sie bo czytac tego sie nie da, raz taka odpowiedz za chwile inna, nie bez powodu cytuje Ciebie ORIM

bo to takie gdybanie.Co by bylo gdyby babcia miala wasy.Nic babcia z wasami.Przepisy umowy itd a dupa dalej do umycia i jak trafisz zle to mozesz nadal albo do domu jechac albo sie uzerac.
02 stycznia 2015 19:27 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

bo to takie gdybanie.Co by bylo gdyby babcia miala wasy.Nic babcia z wasami.Przepisy umowy itd a dupa dalej do umycia i jak trafisz zle to mozesz nadal albo do domu jechac albo sie uzerac.

Jak co by było gdyby babcia miała wąsy ?...... nic ! ja tam swoją co dnia podgalać muszę i ręka mi jeszcze nie uschła -:)))))))))
02 stycznia 2015 19:28 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Jak co by było gdyby babcia miała wąsy ?...... nic ! ja tam swoją co dnia podgalać muszę i ręka mi jeszcze nie uschła -:)))))))))

moja od swieta ( niedziela) na wyjsciowo sobie zyczy ha ha ha