Mindestlohn - płaca minimalna

05 stycznia 2015 14:13 / 2 osobom podoba się ten post
Ona_Lisa

Z innej beczki Andrea  . Po zmianie awatorka palma odbija hii
Wiesz oco chodzi

Nie jestem niczyim adwokatem , ale nie wyczułaś dowcipu - to był żart !!! -:))))))))))))))))
05 stycznia 2015 14:24
dzis dostałam nowa umowę (zlecenie)- 8.83 brutto na godzinę, 40 godz. tyg. Wszystkie pozostałe, mają być potwierdzone na formularzu przez podopiecznego lub opiekuna,w przeciwnym razie nie będą płacone.Wyzszy wymiar usługi ma byc każdorazowo, pisemnie uzgodniony:). Nic tu nie mam o kwocie, od której płacone będa składki, jest tylko napisane, że podlegam polskiemu ubezpieczeniu :). Zadzwoniłam, ale nie ma pani, która może udzielić mi info. Ma oddzwonić.Ciekawe kiedy?
05 stycznia 2015 15:57 / 1 osobie podoba się ten post
Ciekawe po co oni rodzinom podwyzszxli skoro  ciebie wlasciwie zmniejszyli wyplate. No i czy zus im sie w koncu do d....dobierze bo to juz o pomste wola co ta pr....wyrabia. Raczej nie przyciagna rodzin niska cena.

Znam ten bol i dlatego juz z nimi nie jezdze. Moja obecna firma  jak to firma czasem jest dobrze czasem sie wkurzam. To nie jest latwa praca. Ale dostalam umowe i skladki od sredniej brutto. ..
05 stycznia 2015 16:19 / 1 osobie podoba się ten post
Andrea kochana nie o Ciebie chodzi Ty jestes naj, naj OK
ps nie wracajmy do tematu, bo już sie to rozmyło gdzies,,,,hii
05 stycznia 2015 18:32 / 3 osobom podoba się ten post
Toż ja broniłam a właściwie tłumaczyłam , że osoba ze zmienionym " awatarkiem " żartowała -:)))))))))))))
Jesli chodzi o Pusię to przy niej jest taka " robota głupiego " tzn. ona woła " ich mussss ! " ja do niej podchodzę i tłumaczę , że już nie musi , że plan dzienny wykonała . No , czasem w nocy też trzeba tłumaczyć , jeśli ktoś jest śpiochem z natury to pózniej może sobie spać , bo uśnie od razu . Ja , niestety jak się wybudzę to już mam po zawodach , wstaję , robię kawę , otwieram lapka i pracuję !.....Najfajniej jest po porannej toalecie i śniadaniu - takie dobre dwie , trzy godziny jest zupełny luzik , ona zmęczona i kimie a ja sobie odpoczywam , bo chociaż coś gotuję to ile jest tego przygotowywania dla dwóch osób ? Zdarzało się , że dziewczyny sadzały ją na klo prawie zawsze , kiedy zawołała a ona się rozbisurmaniała i tak wołała wiecej i więcej . U mnie siedzi góra 4x dzień , bo 3 mam w umowie a ten ostatni raz to taka niby premia - ona se siedzi , ja ją przebieram do snu , pózniej leki na spanie i broń Boże sadzac z powrotem , bo jak ją już " przymuli " może być problem z wtarganiem do łoża -:))))))....... Jeżżuuuu , ja chyba nie umiem pisać " krótko " !!!! -:)))))))
05 stycznia 2015 19:18 / 7 osobom podoba się ten post
Te 75 euro to prawie 2/3 kasy jaka placila firma na skladki spol od kwoty nanizszej krajowej brutto w zeszlym roku. Kazalam sobie przyslac raz pasek wyplaty za jeden miesiac. Tak wiec po prostu w innej ale dla ciebie jednak nieplacalnej formie kase dostajesz. Jednego nie rozumiem. Tego jawnego CHAMSTWA.  Niemcy w jakis tam sposob probuja nam jakos to zycie ulatwic i jakos ta prace uporzadkowac a Polacy tak nam w stopy strzelaja. Przeciez 80% opiekunek jest w tzw wieku produkcyjnym i musi zapracoeac na emeryture. A tu najwieksze firmy jak Pr czy Ar.... takie gowniane umowy proponuje. 

Co te firmy sobie mysla? Ze opiekunki o niczym nie maja pojecia?
06 stycznia 2015 13:34 / 1 osobie podoba się ten post
marikana

dzis dostałam nowa umowę (zlecenie)- 8.83 brutto na godzinę, 40 godz. tyg. Wszystkie pozostałe, mają być potwierdzone na formularzu przez podopiecznego lub opiekuna,w przeciwnym razie nie będą płacone.Wyzszy wymiar usługi ma byc każdorazowo, pisemnie uzgodniony:). Nic tu nie mam o kwocie, od której płacone będa składki, jest tylko napisane, że podlegam polskiemu ubezpieczeniu :). Zadzwoniłam, ale nie ma pani, która może udzielić mi info. Ma oddzwonić.Ciekawe kiedy?

No to u mnie jest inny numer , ustawową stawkę netto  musimy dzielić przez wynagrodzenie i tyle godzin wpisać w formularz...a reszta? Reszta to za Bóg zapłać :) Polak potrafi :(
06 stycznia 2015 15:34 / 3 osobom podoba się ten post
I to własnie boli najbardziej. Jedyne co potrafią nasi rządzący zrobić, to pogłębiać bagno już istniejące.
06 stycznia 2015 15:36
to i tak macie dobrze bo moja firma wypięła sie na wszystko,kazała nam założyć własną firmę i zostawiła nas z tym g.....
06 stycznia 2015 18:25 / 1 osobie podoba się ten post
W gazecie znalazłam taka stronę:)Kto czytaty dobrze to moze cos wyczyta dla nas korzystnego.Ja za cienka:)

www.mindest-lohn.de
07 stycznia 2015 08:18 / 1 osobie podoba się ten post
W związku ze związkiem ja piszę że Zus od stycznia będzie w mojej firmie
od średniej krajowej .O podwyżkach cisza.Umowy jeszcze nie widziałam
dostanę przed wyjazdem czyli za 10 dni.
07 stycznia 2015 09:06
Nikt nic nie napisalal co "U NAS"????.Nikt (żadna ) nie pracuje w "mojej" firmie ?? .
07 stycznia 2015 11:45
teresadd

W związku ze związkiem ja piszę że Zus od stycznia będzie w mojej firmie
od średniej krajowej .O podwyżkach cisza.Umowy jeszcze nie widziałam
dostanę przed wyjazdem czyli za 10 dni.

U mnie tak samo, na reke nic wiecej nie dostane.  Rodzinie niemieckiej to sie nie podoba, bo im chyba sporo podniesli i sä zawiedzenie ze ja nic z tego nie dostane. Pracowac powinnam 8 godzin dziennie , troche smieszne, ale mysle, ze firma po to tak pisze zebysmy nie placily podatköw w niemczech. 
07 stycznia 2015 12:04 / 1 osobie podoba się ten post
Jogusia34

U mnie tak samo, na reke nic wiecej nie dostane.  Rodzinie niemieckiej to sie nie podoba, bo im chyba sporo podniesli i sä zawiedzenie ze ja nic z tego nie dostane. Pracowac powinnam 8 godzin dziennie , troche smieszne, ale mysle, ze firma po to tak pisze zebysmy nie placily podatköw w niemczech. 

A to jest ciekawe czy nie wyszłybyśmy na tym lepiej jakbyśmy rozliczały się w Niemczech?? Tam dopiero jak 8000 euro przekroczysz płacisz podatki! A u nas od razu nas oskubią :)
07 stycznia 2015 12:40 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

W gazecie znalazłam taka stronę:)Kto czytaty dobrze to moze cos wyczyta dla nas korzystnego.Ja za cienka:)

www.mindest-lohn.de

Kasiu, próbowałam poczytać ale się nie da :)))
Po otwarciu strony: domena na sprzedaż i jakieś linki (reklamy).

Tutaj artykuł objaśniający jak się ma "czas gotowości" Bereitschaftsdienst do godzin pracy:
http://www.tagesschau.de/wirtschaft/bereitschaftsdienst-101.html

Zdaję sobie sprawę, że w naszym wypadku to raczej niewykonalne (bo byśmy miały po 22 godz./dobę) ....ale może pozmóc niektórym dziewczynom w uzyskaniu dodatku za nocne wstawanie - od rodziny niemieckiej, lub z agencji.