Mindestlohn - płaca minimalna

12 stycznia 2015 22:49
Mycha

Jakimś cudem dostałam nowe warunki jednej z naszych agencji. Wychodzi na to, że :
1. opiekunka po przyjeździe do DE musi się sama zameldować w tutejszym Urzędzie z potwierdzeniem statusu cywilno-prawnego, czyli przetłumaczone np. akt małżeństwa, akt urodzenia dzieci. na tej podstawie jest przyznawana klasa podatkowa od I-VI.
2. potwierdzenie meldunku dostarcza koordynatorowi
3. na tej podstawie dostanie numer podatkowy, bo podatki płaci w Niemczech.
4. ZUS i składki odprowadzane w PL oczywiście od średniej krajowej
5. roczne rozliczenie podatkowe pracownik wykonuje we własnym zakresie

i takie tam jeszcze. To po co jest agencja ??? lepiej własna działalność otworzyć.

Eeeeeee.....normalnie mnie zatkalo :-/
12 stycznia 2015 22:56 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Tiaaaaa , jest aneks do umowy zlecenia : z dniem 31.12 .2014 rozwiązują na mocy porozumienia stron ....... ale , czy jak jeszcze nie podpisałam i nie odesłałam to taki " aneks " ma moc ????????........Kurdeeee , znowu o północy pójdę w bety !!!!-:))))

Tym aneksem firma próbuje rozwiązać z tobą umowę na mocy porozumienia stron. Jak nie podpiszesz będzie obowiązywała tamta umowa.
Co zrobi firma jak nie podpiszesz?...............tego się moge tylko domyślać

12 stycznia 2015 22:58 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Tiaaaaa , jest aneks do umowy zlecenia : z dniem 31.12 .2014 rozwiązują na mocy porozumienia stron ....... ale , czy jak jeszcze nie podpisałam i nie odesłałam to taki " aneks " ma moc ????????........Kurdeeee , znowu o północy pójdę w bety !!!!-:))))

Na aneks, który zmienia na gorsze warunki pracy lub płacy chyba nie musisz wyrazić zgody? Niech firma przyśle Ci taki aneks, który Ciebie zadowoli. Tak myślę...
12 stycznia 2015 23:04 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Jakimś cudem dostałam nowe warunki jednej z naszych agencji. Wychodzi na to, że :
1. opiekunka po przyjeździe do DE musi się sama zameldować w tutejszym Urzędzie z potwierdzeniem statusu cywilno-prawnego, czyli przetłumaczone np. akt małżeństwa, akt urodzenia dzieci. na tej podstawie jest przyznawana klasa podatkowa od I-VI.
2. potwierdzenie meldunku dostarcza koordynatorowi
3. na tej podstawie dostanie numer podatkowy, bo podatki płaci w Niemczech.
4. ZUS i składki odprowadzane w PL oczywiście od średniej krajowej
5. roczne rozliczenie podatkowe pracownik wykonuje we własnym zakresie

i takie tam jeszcze. To po co jest agencja ??? lepiej własna działalność otworzyć.

A to ciekawe .........składki do polskiego ZUS-u ............a podatek w Niemczech???

13 stycznia 2015 07:31 / 1 osobie podoba się ten post
Gosiap

Tym aneksem firma próbuje rozwiązać z tobą umowę na mocy porozumienia stron. Jak nie podpiszesz będzie obowiązywała tamta umowa.
Co zrobi firma jak nie podpiszesz?...............tego się moge tylko domyślać

Znaczy sje , że sje wscjeknie ?..... kontrakt na tą stelę mam wystawiony do 14 lutego . Mogą próbować mnie ściągnąć ? - rodzina nie wyrazi zgody i co mi wtedy mogą ?..........Na początku posta te " sje " to specjalnie napisałam , żeby " spjewnie " zabrzmiało -:)))))))
13 stycznia 2015 08:24
Barbara niepowtarzalna

Znaczy sje , że sje wscjeknie ?..... kontrakt na tą stelę mam wystawiony do 14 lutego . Mogą próbować mnie ściągnąć ? - rodzina nie wyrazi zgody i co mi wtedy mogą ?..........Na początku posta te " sje " to specjalnie napisałam , żeby " spjewnie " zabrzmiało -:)))))))

a czemu nie chcesz podpisac nowej umowy???
13 stycznia 2015 10:01

Wywalam wszystko co nie na temat na ostatniej stronie. Są inne tematy o szydełkowaniu i schabowym na obiad. Arabrab nie bardzo wiem co zrobić z Twoim wpisem odnośnie aneksu do umowy? Jeśli uważasz że jest to godne osobnego tematu na forum, to załóż go proszę w dziale "Prawo..."

13 stycznia 2015 10:01
Oglądam własnie lokalne bajerowskie wiadomości i mówia o tym,że od lutego rozpoczna sie kontrole czy ustawa jest przestrzegana.Narazie na ulicach duzych miast rozdawane są ulotki informacyjne.Ciekawe co na to agencje?:)
14 stycznia 2015 18:26
Nic ciekawego nie wypłynęło ?? żadna z dziewczyn nie dostała "ciekawej" umowy ??
14 stycznia 2015 20:16 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Oglądam własnie lokalne bajerowskie wiadomości i mówia o tym,że od lutego rozpoczna sie kontrole czy ustawa jest przestrzegana.Narazie na ulicach duzych miast rozdawane są ulotki informacyjne.Ciekawe co na to agencje?:)

Myślę,że sporo agencji umoczy pupcię,dostanie śliczne kary,ale pewnie stać je na zapłacenie bo podnieśli rodzinom stawki.......
14 stycznia 2015 20:27 / 4 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Myślę,że sporo agencji umoczy pupcię,dostanie śliczne kary,ale pewnie stać je na zapłacenie bo podnieśli rodzinom stawki.......

I pozostanie na rynku jedna lub dwie duże firmy, które zredagowały poprawne umowy.
I my też wszyscy w ten sposób bedziemy współpracownikami )
A i jeszcze zniknie temat "opinie o firmach" "-))
14 stycznia 2015 20:45
amelka

I pozostanie na rynku jedna lub dwie duże firmy, które zredagowały poprawne umowy.
I my też wszyscy w ten sposób bedziemy współpracownikami :-))
A i jeszcze zniknie temat "opinie o firmach" "-))

Hahaha - rośnij duża Amelko ;-)))
14 stycznia 2015 20:53 / 2 osobom podoba się ten post
Mycha

Nic ciekawego nie wypłynęło ?? żadna z dziewczyn nie dostała "ciekawej" umowy ??

Myszko a co to znaczy "ciekawa" umowa?   W mojej firmie umowa nie wiele się zmieniła. Umowa zlecenie, doszedl zapis o 40 godz/tydzień i 160 godz/miesiąc. Przed miałam składki do ZUS odprowadzane od minimalne krajowej i dalej będą od minimalnej odprowadzane. Na rękę dostanę tyle ile miałam, bez zmian.

Zorganizujmy Qwiz na najgłupszą umowę albo na najgłupszy zapis w umowie bo satysfakcjonującej to chyba nie ma żadnej? Ale może się mylę?
14 stycznia 2015 21:31
a co powiecie na samozatrudnienie w PL,wyjazd do DE bez karty A1i zerowe zainteresowanie firmy?????
14 stycznia 2015 21:41
ja mam juz nowa umowe w sumie to zmienilo sie to ze skladki sa odprowadzane od calej sumy tz diety sa juz opodatkowane a poztym jest takie oswiadczenie ze wyrazam zgode na potracanie co tydzien prawie 70 euro za szkolenia kursy jezykowe i prywatne zakwaterowaie w sumie to tego nie rozumiem jezeli chodzi o skladki to powinien byc wybor jezeli ja niechce placic skladek spolecznych bo jestem na emeryturze to nie place rozumiem te osoby ktorym zalezy na wyskosci skladek bo od tego maja swiadczenia przyszle emerytury jezeli cos mace to mnie wyprostujcie