Mindestlohn - płaca minimalna

19 stycznia 2015 18:44
nesca_nebesca

Podpiełam sie pod Ciebie Andrea. Odnośnie tych narzuconych godzin, to ja sobie tak kminie , że za wiele pozwów nie będzie, albo będą przegrane.A dlaczego?? Dlatego, że musimy sami tak rozpisac tydzień, tzn.te przydzielone godziny, żeby ich nie wyszło więcej...I taką karteluszkę podpisać.I jak potem do sądu iść , skoro sama podpisałam, że pracowałam tyle i tyle godzin?

Można jeszcze firmie wysyłać co miesiąc listę nadgodzin, za które firma musi zapłacić.
I np. podpisze opiekun prawny PdP.
19 stycznia 2015 18:46 / 3 osobom podoba się ten post
Obawiam sie że tego następnego miesiąca nie będzie bo firma wypowie umowę tak drogiej opiekunce
19 stycznia 2015 18:51 / 1 osobie podoba się ten post
amelka

Można jeszcze firmie wysyłać co miesiąc listę nadgodzin, za które firma musi zapłacić.
I np. podpisze opiekun prawny PdP.

Amelko, to się nie uda. Tego może nikt nie podpisac,,,, Ja to czarno widze, czyli Bez zmian
Zmiany na papierze są czyli w Umowie. Jak to udowodnic, ile godzin pracujemy??  Mamy na przykład  40-godzin tygodniowo
Jak mam więc udowodnic, że pracuje 50-godzin ?? Na kartce sobie pisac?
19 stycznia 2015 18:57 / 3 osobom podoba się ten post
Ona_Lisa

Amelko, to się nie uda. Tego może nikt nie podpisac,,,, Ja to czarno widze, czyli Bez zmian
Zmiany na papierze są czyli w Umowie. Jak to udowodnic, ile godzin pracujemy??  Mamy na przykład  40-godzin tygodniowo

Amelka dobrze radzi, wystarczy na kartce wpisać datę,godzinę od - do w jakiej pracowałaś ponad czas i podsumować. Można to robić np raz w tygodniu,dać do podpisania rodzinie ( raczej nie podpiszą) i wysłać w ładnej kopercie do agencji. Dobrzeby było zrobić kopię lub dwa takie same egzemplarze- jeden dla opiekunki.
Mam nadzieję,że nie będę musiała w taki sposób domagać się swoich pieniędzy za nadgodziny,ale jeśli coś podobnego mnie spotka to na pewno tak zrobię, zresztą mam w domu gotowiec przyssłany z agencji napisany w  dwóch językach.
19 stycznia 2015 18:59 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Amelka dobrze radzi, wystarczy na kartce wpisać datę,godzinę od - do w jakiej pracowałaś ponad czas i podsumować. Można to robić np raz w tygodniu,dać do podpisania rodzinie ( raczej nie podpiszą) i wysłać w ładnej kopercie do agencji. Dobrzeby było zrobić kopię lub dwa takie same egzemplarze- jeden dla opiekunki.
Mam nadzieję,że nie będę musiała w taki sposób domagać się swoich pieniędzy za nadgodziny,ale jeśli coś podobnego mnie spotka to na pewno tak zrobię, zresztą mam w domu gotowiec przyssłany z agencji napisany w  dwóch językach.

A , jak nie podpisza? Czy taki ;;papierek'', bedzie się liczył??
19 stycznia 2015 19:01 / 3 osobom podoba się ten post
Ona_Lisa

A , jak nie podpisza? Czy taki ;;papierek'', bedzie się liczył??

Wiesz, zawsze można powiedzieć rodzinie ,że w takim razie pracujesz tylko tyle ile masz w umowie. Rodziny panicznie boją się dopłacać,więc może to byc doskonały straszak . Jeśli nie podpiszą to może chociaż spokój się wynegocjuje,sama nie wiem.
19 stycznia 2015 19:02 / 3 osobom podoba się ten post
Ona_Lisa

Tak. Napisać na kartce, dać do podpisu do opiekuna prawnego PdP, który podpisze, bo to prawda przecież.
Nie jakieś nadgodziny z sufitu, ale realne np. po 1,5 czy 2 nadgodziny dziennie. 
Kartkę w oryginale wysłać do firmy listem poleconym z potwierdzeniem odbioru.

19 stycznia 2015 19:03 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Wrzuć go do skrzynki. 
19 stycznia 2015 19:04 / 1 osobie podoba się ten post
amelka

Wrzuć go do skrzynki. 

A po co?
19 stycznia 2015 19:05 / 4 osobom podoba się ten post
w życiu bym nie siedziała na takiej stelli, gdzie codziennie bym doliczała jakieś godziny i dawała kartki do podpisu.....
przecież Ci ludzie by mnie wzrokiem zabili, szybciej bym się pakowała niż mi się to wydaje
19 stycznia 2015 19:07 / 1 osobie podoba się ten post
Ona_Lisa

Tak. 
19 stycznia 2015 19:07 / 2 osobom podoba się ten post
agamor

w życiu bym nie siedziała na takiej stelli, gdzie codziennie bym doliczała jakieś godziny i dawała kartki do podpisu.....
przecież Ci ludzie by mnie wzrokiem zabili, szybciej bym się pakowała niż mi się to wydaje

,,,, No więc właśnie, tak może byc.
19 stycznia 2015 19:08 / 3 osobom podoba się ten post
agamor

Jeśli jesteś cenioną opiekunką, siedziałabyś na pewno i nikt by Ciebie wzrokiem nie zabił.
Trochę wiary w siebie.
19 stycznia 2015 19:11

Spam!

19 stycznia 2015 19:12
Zwłaszcza ze rodzina może pomyśleć - no tak,wymyśla sobie dodatkowe zajęcia,przedłuża każdą czynność aby tylko nadgodziny sobie wypisywać na kartce...
Niestety, te nadgodziny to może być także pole do nadużyć ze strony opiekunki.