Na wyjeździe

01 czerwca 2012 17:18
Dzień dobry :))) Dopiero teraz chwilę znalazłam i zajrzałam...,ale zaraz znów muszę uciekać jedziemy na grilla z dziadkiem do jego syna... miłego wieczorku pozdrawiam :)
01 czerwca 2012 20:19
Andrea, wszyscy balują z okazji Dnia Dziecka albo innej, stąd pustki na forum. Na uroczym koncercie zespołu Małe Instrumenty byłam dziś z najmłodszym. Piątka facetów grała na okarynach, malutkich gitarach elektrycznych, klarnetach, fletach i własnych, wymyślonych przedmiotach z których większość większość podłączyli do prądu. Rodzice i dziadkowie oczarowani, bo jeden z muzyków robił wprowadzenie dotyczące danego instrumentu. Najpiękniejszy dźwięk miało skrzyżowanie mandoliny z cytrą. Jutro idziemy z małym zwiedzać świeżo wyremontowany na Euro 2012 Dworzec Główny, gdzie zainstalowano ruchome schody.

Jak spędzasz czas bez swojej starszej pani, Andrea?
01 czerwca 2012 20:28
Andrea to jest bardzo fajny pomysł. Życzę ci powodzenia w zrealizowaniu tego spotkania:)))
01 czerwca 2012 20:41
Przyjemnie jest coś takiego usłyszeć. Dziękuję właśnie za to cię lubię umiesz każdemu powiedzieć coś miłego .Tak to prawda u mnie z czasem jest krucho na dodatek jeszcze dochodzi działka,o którą trzeba dbać robię ciągle jeszcze jakieś kursy,sama się podziwiam ,że to wszystko jakoś ogarniam.
01 czerwca 2012 20:57 / 1 osobie podoba się ten post
Ja lubię Cię za pozytywne opinie i negatywne,po to jest ten portal ,żeby każdy mógł się wypowiedzieć
01 czerwca 2012 21:02
Andrea to chyba nasza dusza towarzystwa tutaj, nie da się jej nie lubić przeciez
01 czerwca 2012 21:06
gdyby Polacy wypowiadali się z taką kulturą jak my tutaj, wszyscy by na tym zyskali. Nie ma u nas wymyślań od idiotów, rzecz prawie powszechna na wielu forach. Andrea, jak długo Twój syn w tej Holandii będzie pracował? Krysieńka, jakie kursy robisz?
01 czerwca 2012 22:25
W tej chwili skończyłam kurs j angielskiego za parę dni dostanę świadectwo z j niemieckiego .Następny kurs to carving,ale już szefowa może nie dać wolne, bo w styczniu też robiłam kurs opiekunek.
01 czerwca 2012 23:27
Ja nie śpię andrea ,bo jestem nocny marek,ale reszta chyba tak.
02 czerwca 2012 08:06
dzien dobry wszystkim!:):)

kochane ja juz przy drugiej kawie:) u nas dzisiaj swieto , to dam babce pospac:):)

krysiakrysienka, ja tez taki kurs dla opiekunek chce zrobic, nawet sie zapisalam juz:) u nas trwa 2 lata! zobaczymy czy sie babka zgodzi?? jak nie to jakies sprzatanie mnie czeka:):)

milego dnia wszystkim!!:):)

02 czerwca 2012 08:13
Już wyobrażam sobie jaki piękny warzywniak zrobisz swojej podopiecznej.Natura zawsze człowieka cieszy:)))
02 czerwca 2012 08:14
Już czuję zapach twoich ziół,melisa,mięta,bazylia,lubczyk itd....
02 czerwca 2012 08:18
Warzywniak, powiadasz? Ja do roślinek mam specyficzny talent. Najdorodniejszą roślinkę ukatrupię w trzy dni. Ale opowiadaj, jak się robi warzywniak - z nasionek czy sadzonek? Mam na tarasie dwie ogromne niezagospodarowane donice. Jakąś inspirację?
02 czerwca 2012 09:06
Hej, witajcie po przerwie !

Znowu moj laptop wyjechal w podroz i bez lacznosci bylam. W poniedzialek jade na urlop ! Najgorsze dwa dni ostatnie, nawet juz sie spakowalam, glupota, bo pewnie pogoda sie calkiem zmieni, ale czyms czas przynajmniej zabijam.

Andrea: swietny pomysl z warzywniakiem ! Ja zrobie w domu, mamy stare donice i inne naczynia odpowiednio duze, zwykle walczylam z grzadkami, ale teraz mnie nie ma, a moja mlodsza raczej nie lubi prac "ziemnych". W donicach beda mieli cale lato witaminki !

Milego dnia wszystkim, mam nadzieje na jeszcze jeden flohmark wpasc dzisiaj, o ile nie bedzie padalo...
02 czerwca 2012 09:06 / 1 osobie podoba się ten post
Andrea..     i ....Benita  ....  podstawą warzywniaka jest rozsada ,czyli musisz posiać to co chcesz ,później te sadzonki po pikować,albo pójść na łatwiznę i kupić gotowe sadzonki warzyw lub kwiatów. Na tarasach udają się pomidory koktajlowe,papryka,dynia ,patison, truskawka ,szczypiorek,rzeżucha,pietruszka.Sama pielęgnacja tych roślinek nieróżni się prawie wcale od uprawy w gruncie,tyle że te rośliny narażone są na niedobór składników pokarmowych oraz wilgoci w podłożu,czyli twoich doniczkach,Ważne jest żeby codziennie podlewać rośliny w upalne dni rano lub wieczorem oraz nawozić je mniejszą dawką,lecz raz w tygodniu.Są naturalne nawozy granulaty obornika.W chłodniejsze dni, jeżeli taras jest położony na wschód lub zachód,słońce jest tylko przez kilka godzin ,więc warzywa możesz podlewać rzadziej ale obficiej.Pozwoli to roślinie głęboko się zakorzenić i w razie potrzeby zużywać wodę.Bardzo ważną rolę odgrywa odpowiednie podłoże ,to jest bardzo ważna rzecz tym wszystkim co będziesz robić.Złe podłoże nie będzie utrzymywać wilgoci oraz dostarczać substancji pokarmowych,dlatego kupujemy gotową mieszankę podłoża do produkcji rozsady bądź ziemię uniwersalną dobrej firmy,można ją wzbogacić odkwaszonym torfem ,wtedy korzenie będą się lepiej rozwijały.Kochana powiem ci tak jak pojedziesz po te sprawy do sklepu ogrodniczego to inspiracja przyjdzie ci w mig,jak zobaczysz te kwiaty ,od razu będziesz miała wenę.Buziaczki dla Ciebie i twojego pomysłu ,już widzę jaki będzie piękny taras cały w ziołach,kwiatach i warzywach>