Czy jest tu opiekunka, która pojechała bez znaj. języka?

03 października 2016 12:43 / 2 osobom podoba się ten post
scarlet

Mnie się wydaje że ja to od mojej babci, tu w poznanskiem słyszałam od dzieciństwa..po prostu to znam..
może to jakaś naleciałość z niemieckiego była..u nas zabór niemiecki był..

Jak siegnę pamięcią to nawet coś takiego mi się z dzieciństwa przypomina.

Powiedz coś po łacinie:
pokulospolulospopulosiposros 
Populać w tym własnie wystepuje 
03 października 2016 13:02 / 1 osobie podoba się ten post
luttka

Jasne że pytam,ja sporo umiem po niemiecku,dogaduję się z córka jakoś,ale o to chodzi że przecież każdy oprócz toalety,jedzenia i picia ma inne potrzeby. A to światło a to przykryc, może odkryc no i jeszcze inne,Ja trafiłam tak że on mówi cos dużo , wstaje w nocy ,woła pytam czy do toalety czy posiedzieć czy pić ,no a potetmże jest noc i spać trzeba jeszce ileś tam. i tak w kólko. Spie ze dwa razy po ok godzinie. Nie wyobrażam sobie że bez słów niemieckich można się porozumieć. Ja sporo mu mówię ,opowiadam pytam,ale jego odpowiedzi nie zawsze rozumiem szczególnie jak są złożone. Parkinson i mowa niewyraźna.Np w nocy dziś ich pule tak to usłyszałam i do toalety szliśmy. Co to pule?hmm

Fajnie ze tak kombinujecie z tym jezykiem . Slowo pulen napewno nie pochodzi od sikania. Na sikanie mowi sie tylko na slasku pulać. A w niemieckim pulac znaczy probowac cos palcem wyciagnac z czegos czyli tak jak by dlubac. Pozdrawiam.
03 października 2016 13:03
Pulen
03 października 2016 13:06 / 1 osobie podoba się ten post
Caroll

Pulen

no i co? W slownikach jest inne znaczenie niż sikać.
03 października 2016 13:11
MeryKy

no i co? W slownikach jest inne znaczenie niż sikać.

Podam Wam inny przyklad den Kümmel aus dem Käse pulen . picken  ziehen .popeln . klauben. holen .krümeln to wszystko znaczy pulen czyli wydlubywac cos.
03 października 2016 13:26 / 3 osobom podoba się ten post
Caroll

Podam Wam inny przyklad den Kümmel aus dem Käse pulen . picken  ziehen .popeln . klauben. holen .krümeln to wszystko znaczy pulen czyli wydlubywac cos.

Ja ci podam po niemiecku synonimy słowa sikać na stronie internetowej i z tego wynika, że regionalnie używasię ale przez dwa ll, pullen albo pullern.
http://www.wissen.de/synonym/urinieren
03 października 2016 13:33
MeryKy

Ja ci podam po niemiecku synonimy słowa sikać na stronie internetowej i z tego wynika, że regionalnie używasię ale przez dwa ll, pullen albo pullern.
http://www.wissen.de/synonym/urinieren

Ale przeciez chodzilo o slowo PULEN a nie pullen czy pullern to wielka roznica jest.
03 października 2016 14:47 / 6 osobom podoba się ten post
Caroll

Ale przeciez chodzilo o slowo PULEN a nie pullen czy pullern to wielka roznica jest.

A kto tak twierdził? Kobitka słyszała "ich pule" i nie wiedziała co to znaczy? Równie dobrze mogło być "ich pulle"
Najlepiej czytać cała dyskusję a nie wyrabiać sobie zdania na postach wyrwanych z kontekstu.
03 października 2016 14:48
MeryKy

A kto tak twierdził? Kobitka słyszała "ich pule" i nie wiedziała co to znaczy? Równie dobrze mogło być "ich pulle"
Najlepiej czytać cała dyskusję a nie wyrabiać sobie zdania na postach wyrwanych z kontekstu.

Najbardziej to ty jestes wyrwana z kontekstu:):):)
03 października 2016 14:50 / 3 osobom podoba się ten post
Caroll

Już kiedyś pisałam co kazdy powinnien pilnowac najbardziej. Buziaki 
03 października 2016 14:52
MeryKy

Już kiedyś pisałam co kazdy powinnien pilnowac najbardziej. Buziaki :milosc1:

No jasne kazdy piwinien pilnowac swojego puloka:):)  buziak:)
03 października 2016 14:56 / 4 osobom podoba się ten post
Caroll

Och , Caroll ....coś Ty taki upierdliwie - zadziorny ?
03 października 2016 15:04 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Och , Caroll ....coś Ty taki upierdliwie - zadziorny ?

Ja kochany jestem i dobrutki:):)
03 października 2016 15:08 / 3 osobom podoba się ten post
MeryKy

no dokładnie ,nawet tylko domyśalm się ,a czy przez jedno l czy dwa ll to tego nie słyszałam ,nie.Mówi ich muss pule,czy tam pulle i idziemy do toalety i siku robi ,no to też załapałam że to o to chodzi.
03 października 2016 19:19 / 3 osobom podoba się ten post
luttka

no dokładnie ,nawet tylko domyśalm się ,a czy przez jedno l czy dwa ll to tego nie słyszałam ,nie.Mówi ich muss pule,czy tam pulle i idziemy do toalety i siku robi ,no to też załapałam że to o to chodzi.

Jak z czasownikiem modalnym to na końcu czasownik w bezokoliczniku.
"Ich muss pullen"

Jeżeli mówi "Ich pulle" tzn, ze juz sika w gacie i nie zdazy do Klo