Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #2

10 grudnia 2014 18:08 / 2 osobom podoba się ten post
reanata

z naciskiem ha,ha wskazane szczegolnie po zjedzeniu ..................:):)

wtedy utrwala sie smak:)
10 grudnia 2014 18:09 / 3 osobom podoba się ten post
Ja zrobiłam dzisiaj wątróbkę cielęcą z cebulką, puree kartoflane (włąsnej roboty) i buraczki zasmażane. Wyszło pyszne
10 grudnia 2014 18:10 / 3 osobom podoba się ten post
mleczko47

wtedy utrwala sie smak:)

Albo urywa film i na drugi dzien nie pamiętasz smaku gęsiny.....
10 grudnia 2014 18:10 / 1 osobie podoba się ten post
Zofija

Ja zrobiłam dzisiaj wątróbkę cielęcą z cebulką, puree kartoflane (włąsnej roboty) i buraczki zasmażane. Wyszło pyszne

Zofijka, jak zasmażasz buraczki?

10 grudnia 2014 18:15 / 1 osobie podoba się ten post
margolcia

Zofijka, jak zasmażasz buraczki?

Buraczki trę na drobnej tarce. Na patelnię łyżkę masła, buraczki, przyprawy do smaku (sól, pieprz ew.szczyptę cukru, kostkę rosołową). Podsmażam to 2-3 minuty. Oprószam minimalnie mąką, ale można i bez tego. Na koniec dodaję łyżkę kw. śmietany.  Wychodzą mi zawsze bardzo smacznie
10 grudnia 2014 18:16 / 2 osobom podoba się ten post
margolcia

Albo urywa film i na drugi dzien nie pamiętasz smaku gęsiny.....

No przecież o to chodzi, nie zawsze udaje sie wprowadzić przepis na 100 %.
10 grudnia 2014 18:20
Zofija

Buraczki trę na drobnej tarce. Na patelnię łyżkę masła, buraczki, przyprawy do smaku (sól, pieprz ew.szczyptę cukru, kostkę rosołową). Podsmażam to 2-3 minuty. Oprószam minimalnie mąką, ale można i bez tego. Na koniec dodaję łyżkę kw. śmietany.  Wychodzą mi zawsze bardzo smacznie

Na swiąteczny obiadek, zrobie według Twojego przepisu, dzięki.
10 grudnia 2014 18:20
Haneczka47

Margolcia bo tj *klepok*
lekka jajecznica,rowniez z dodatkiem boczusia,cebuli i smazona na maselku
i to podaje sie do ziemniakow

To z mąką, czy bez? Parę postów wyżej piszesz o mące..
10 grudnia 2014 18:23
mleczko47

Koleżano z gęsią delikatnie, przyprawy to tylko sol,pieprz,papryka mozna dodac jabłka albo pomarańcze.Do nagrzanego piekarnika trzeba wstawic tak ok. 200 st.C.Wtedy jest soczysta nie wysuszy sie miesko.A podlac oczywiscie też mozna nawet po zjedzeniu ......................:):)

Czy ja tą gęś w jakiejś zaprawie musze moczyć z dzien przed? Przyznam sie ze robilam juz gęś, wyszla smaczna, ale szukam nowych smakow, skup sie Mleczko i rzuc jakis konkretny przepis, stary, sprawdzony bo gęs wyśle Ci poczta z dopiskiem"Męcz się z nią, hahaha!"
10 grudnia 2014 18:26 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Czemu?Może w Twoich stronach sie nie jada tak:)U mnie często jajecznica z różnymi dodatkami/pieczarki,cebulka,pomidory/kartofelki i marchewka z groszkiem albo sama ,zasmażana.

Kasiu, nie pytam o dodatki do jajecznicy, bo to standard :). Pytam o podawanie jejecznicy (nie ważne z jakimi dodatkami) z ziemniakami i warzywami. Rozumiem, że jajecznica to wsad białkowy i jest to drugie danie i że tak jecie? Tak, w ten sposób się u nas nie jada, dlatego tak dopytuję, bo to nowość :). U nas zawsze jajecznica z pieczywem, albo tak jak napisałam, jako jajo sadzone lub tortilla.
10 grudnia 2014 18:27 / 1 osobie podoba się ten post
margolcia

Czy ja tą gęś w jakiejś zaprawie musze moczyć z dzien przed? Przyznam sie ze robilam juz gęś, wyszla smaczna, ale szukam nowych smakow, skup sie Mleczko i rzuc jakis konkretny przepis, stary, sprawdzony bo gęs wyśle Ci poczta z dopiskiem"Męcz się z nią, hahaha!"

Za to,że napisałaś stary przepis, co sugeruje moj wiek - nie napisze Ci. Zrob sobie wspolczesnie w czekoladze:)jak sąsiad ma psa to sie ucieszy po świętach:))))
10 grudnia 2014 18:29
Haneczka47

Ziemniaczki z wody i jajecznica (wybijam jajka i taka sama ilosc mleka i na kazde jajko plaska lyzeczka maki,sol pieprz cebulka i zrumieniony boczek),poznanska pyra jestem tak moja mama serwowala
i bedac w okolicach norymbergii(pdp czeskiego pochodzenia)pdp zazyczyla sobie roren eie und kartofel

Po co ta mąka w jajecznicy? Rozumiem, że jajecznica wygląda jak jajecznica, a nie omlet czy tortilla?
10 grudnia 2014 18:37 / 3 osobom podoba się ten post
Szkoda,ze nie ma "niezastapionej" może napisałaby jaka roznica jest miedzy tortilla a jajecznica nawet z maką.O omlecie nie wspomne, bo to chinski wynalazek.
10 grudnia 2014 18:44 / 2 osobom podoba się ten post
Ma to sens, dzięki Andrea :).
Ja daję kapkę mleka, bo wtedy jajecznica jest bardziej puszysta, z dodawaniem mąki się nigdy nie spotkałam, chyba, że w omlecie, ale to inna para kaloszy ;).
10 grudnia 2014 18:45 / 4 osobom podoba się ten post
Andrea rozne potrawy wymyslalam tanim kosztem jak ciezko bylo z pieniakami a dwojke dzieci na utrzymaniu.ta jajecznica akurat tez jest mi znana osobiscie -nie z opowiescii jest smaczna:):):):):):):):):):)