Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #2

10 grudnia 2014 18:52
Moja teściowa takiego cudaka robi,nazywa się to grzybek-mi nie smakuje,za mało jajecznicy w jajecznicy- mąka i mleko?zbędne!
10 grudnia 2014 19:00 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Ziemniaczki z " oczkami " , które wyrżnąć trzeba widziałam , ale z nózką ? ....a może to taka moderne fusspflege jest ? że najpierw nóżki w sosie wymoczyć a potem piętki skrobać ? ...Eeeee , to jakaś ciemna masa jestem , bo ja swoje nózki w wodzie z mydłem namaczam przed ! -:)))))))))

Dobrze, że nasza Arabrab ma dzisiaj świetny humor przy takiej pogodzie.
A co do ziemniaczków "oczka" zastały by one widziały kto je zjada, a nóżka była w razie ucieczki tych że ziemniaczków z talerza. Co do sosu, miał on dodać lepszego poślizgu, a pieczareczki z cebulką to tak na przyczepkę były. Hi hi hi
10 grudnia 2014 19:06
kasia63

Moja teściowa takiego cudaka robi,nazywa się to grzybek-mi nie smakuje,za mało jajecznicy w jajecznicy- mąka i mleko?zbędne!

Kasiu, ale grzybek to omlet a nie jajecznica :)!
10 grudnia 2014 19:15 / 3 osobom podoba się ten post
salazar

Kasiu, ale grzybek to omlet a nie jajecznica :)!

Ja tam nie znaju-wygląda jak jajecznica ,omlet to omlet a to cus to takie ni to ni sio:)
10 grudnia 2014 19:17 / 2 osobom podoba się ten post
salazar

Basiu, moje wieloletnie doświadczenie pokazuje, że ogórkowa dobrze Niemcom wchodzi ;). Żurek/ barszcz biały też, choć przyglądają się im uważniej :D.
Barszcz czerwony i krupnik są natomiast mocno ryzykowne ;).

Moi dziadkowie zjadali barszcz czerwony i krupnik bez żadnego wstrętu. Zresztą oni wszystko żerni są, tylko niemieckich gotowych zup nie znoszą (takich ze sklepu).
10 grudnia 2014 19:17 / 2 osobom podoba się ten post
salazar

Basiu, moje wieloletnie doświadczenie pokazuje, że ogórkowa dobrze Niemcom wchodzi ;). Żurek/ barszcz biały też, choć przyglądają się im uważniej :D.
Barszcz czerwony i krupnik są natomiast mocno ryzykowne ;).

Moi dziadkowie zjadali barszcz czerwony i krupnik bez żadnego wstrętu. Zresztą oni wszystko żerni są, tylko niemieckich gotowych zup nie znoszą (takich ze sklepu).
10 grudnia 2014 19:21
Edi

I dobrze, że zjadali, bo to pyszne zupy są :D. 
Edi, jedno słowo tłumaczy wszystko: wszystkożerni, a to, że gotowców nie lubili to już w ogóle ochy i achy :)! Gzie się tacy Niemcy uchowali ;)?
10 grudnia 2014 19:31
Podalam wczesniej recepturke tyle mleka ile jest jajka i na kazde jajko plaska lyzeczka maki,podsmazam boczus cebulke sol pieprz i maselko,(bo teraz te boczusie to nie boczusie musi byc podlozony tluszczyk by usmazyc) a ta jajecznica to taka troche oszczednosciowai mniej cholesterolku ma,i ludzie starej daty jedza to ze smakiem
10 grudnia 2014 19:52 / 1 osobie podoba się ten post
margolcia

Na swiąteczny obiadek, zrobie według Twojego przepisu, dzięki.

Zapomniałam napisać, że trę buraczki już ugotowane
10 grudnia 2014 20:07
Ciotka

bucik dla Ciebie:))

O matko, aż mi szczena opadła i obiła się o stół.
Ciotka cóż za cudo widzę przed mymi oczyma.
Być nie może, a portrety może Ciotka rysuje???
10 grudnia 2014 20:34
Zofija

Buraczki trę na drobnej tarce. Na patelnię łyżkę masła, buraczki, przyprawy do smaku (sól, pieprz ew.szczyptę cukru, kostkę rosołową). Podsmażam to 2-3 minuty. Oprószam minimalnie mąką, ale można i bez tego. Na koniec dodaję łyżkę kw. śmietany.  Wychodzą mi zawsze bardzo smacznie

na tych oczkach co w polsce czy tych drobniejszych trzech buraczki ??
10 grudnia 2014 20:49 / 1 osobie podoba się ten post
Haneczka47

Dorka Tak jak napisalam odmierzam taka sama ilosc mleka co jajek czyli 3jajka tj ok.150ml i taka sama czyli 150ml mleka,nie moze byc za duzo tluszczu bo jajecznica sie "zwarzy"tak jak majonez
oraz na kazde jajko plaska lyzeczka maki
no i powinna sie udac

O takiej jajecznicy słyszałam ale nie jadłam. Dzięki za dokładny przepis, zrobię i spróbuję ale z chlebem.
2 lata temu Niemcy zaserwowali mi zwykłą jajecznicę (jaja+sól) z ziemniakami.
Zjadłam bo jajecznicę lubię i ziemniaki też (nawet bardzo).
Ale ten zestaw jakoś mi nie pasuje. Jajecznicę jadam zawsze z pieczywem
10 grudnia 2014 20:55
Jak dla jednej osoby to wystarcza 2 jajka ,tego wychodzi napradwe duzo
zycze smacznego
10 grudnia 2014 20:57
czy ma ktos przepis na fajne i szybkie rogaliki drozdzowe ?? z góry dziekuję ..
10 grudnia 2014 22:39
Dorka

czy ma ktos przepis na fajne i szybkie rogaliki drozdzowe ?? z góry dziekuję ..

Proszę bardzo, wiele razy robiłam, dokładnie tak jak jest napisane, tylko zamiast lukru używałam cukru pudru. Naprawde szybko znikają :)))
http://gotuj.skutecznie.tv/2010/11/rogaliki-drozdzowe-z-dzemem-szybkie-i-smaczne/