Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #2

10 grudnia 2014 12:49
zupa jarzynowa na kosciach,,,na deser brzoskwinia w syropie....azem się narobiła....
10 grudnia 2014 13:23 / 2 osobom podoba się ten post
amelka

Renata, kaszankę można kupić w niemieckim sklepie mięsnym.
Dzisiaj zupa pomidorowa z ryzem. Wątróbki smażone z cebulą i jabłkiem, bo mi Dziewczyny narobiły smaku ;-))
Lody waniliowe na deser.

Ja też się obiadłam wątróbką z cebulką (wreszcie dopadłam w Kauflandzie)
+ ziemniaki, czerwona kapusta, woda mineralna.
Babulka zjadla jeszcze jogurt i stwierdziła, że pęknie.
Miałam pospać na przerwie .........ale ........
- idę poczytać sensacyjny topik bo nie wiem,
co tam się działo ....... a ciekawam bardzo.
Najbardziej tego, czy moje forumowe koleżanki wreszcie poszły po rozum do głowy.
10 grudnia 2014 13:26 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47

Juz czwarta osoba gotuje zupe pomidorowa z ryżem.Ostrzegam!!!!! to moj pomysł:-)

Mleczko należy Ci się medal z ................... kartofla
10 grudnia 2014 13:27 / 1 osobie podoba się ten post
My z babcią jesteśmy już po obiadku, a serwowałam ziemniaczki z nóżką w sosie i do tego duszone pieczarki z cebulką. Nietypowy obiadek ale babcia zjadła wszyściutko. Deserek dopiero o godz. 16.
10 grudnia 2014 13:27 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

Pamietaj,że kupiłas sukienke!!!!!! a lody ? nie zmieścisz sie:):)

Renatko miałaś się pokazać w tej sukience i co???????????
10 grudnia 2014 13:31 / 3 osobom podoba się ten post
Ja jak zwykle juz po obiedzie. Teraz pauza a na obiad dzisiaj: pomidorowa z ryżem, naleśniki z marmoladą i mandarynki w zalewie + sos klonowy. Bardzo mnie kiedyś rozśmieszyło, że tutaj nie znają zupy ogórkowej i jak kiedyś zrobiła to było mlaskania bez końca. A na kursie cały czas na wbijali do głowy nazwę: gurkensupe
10 grudnia 2014 15:14 / 3 osobom podoba się ten post
basiaim

Ukfaszony ;))))

Kąserwowy:)
10 grudnia 2014 15:21 / 2 osobom podoba się ten post
WSTENGA

Ja jak zwykle juz po obiedzie. Teraz pauza a na obiad dzisiaj: pomidorowa z ryżem, naleśniki z marmoladą i mandarynki w zalewie + sos klonowy. Bardzo mnie kiedyś rozśmieszyło, że tutaj nie znają zupy ogórkowej i jak kiedyś zrobiła to było mlaskania bez końca. A na kursie cały czas na wbijali do głowy nazwę: gurkensupe

Ciekawa jestem,czy moja babcia zjadlaby zupę ogorkową.
Raczej wszystko je. Jej córka mi tylko powiedziała,żebym nie gotowała krupniku i jak kiedyś zrobillam bratwursty, to niezbyt chętnie zjadła.
10 grudnia 2014 15:24 / 6 osobom podoba się ten post
Ja dzisiaj gotowalam, zonek mi pozwolił, sam zajęty pakowaniem sie przed wyjazdem. Zrobilam bratwurst i kiszona kapuste+ziemniaki, znowu glupia nalozylam sobie troche na talerz o dokladce nie bylo juz mowy, zonek pochlonął swoje z talerza, włozył łyche ktora jadł i wmłócił wszystko z gara. Niedojedzona z własnej głupoty poszlam spac, pochlipując sobie w podusie w rytm grajacych marsza kiszek.
10 grudnia 2014 16:26 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47

Juz czwarta osoba gotuje zupe pomidorowa z ryżem.Ostrzegam!!!!! to moj pomysł:-)

Od dziecka tak jadam )
10 grudnia 2014 16:34 / 3 osobom podoba się ten post
Edi

My z babcią jesteśmy już po obiadku, a serwowałam ziemniaczki z nóżką w sosie i do tego duszone pieczarki z cebulką. Nietypowy obiadek ale babcia zjadła wszyściutko. Deserek dopiero o godz. 16.

Ziemniaczki z " oczkami " , które wyrżnąć trzeba widziałam , ale z nózką ? ....a może to taka moderne fusspflege jest ? że najpierw nóżki w sosie wymoczyć a potem piętki skrobać ? ...Eeeee , to jakaś ciemna masa jestem , bo ja swoje nózki w wodzie z mydłem namaczam przed ! -:)))))))))
10 grudnia 2014 16:34 / 2 osobom podoba się ten post
Edi

Ziemniaczki z " oczkami " , które wyrżnąć trzeba widziałam , ale z nózką ? ....a może to taka moderne fusspflege jest ? że najpierw nóżki w sosie wymoczyć a potem piętki skrobać ? ...Eeeee , to jakaś ciemna masa jestem , bo ja swoje nózki w wodzie z mydłem namaczam przed ! -:)))))))))
10 grudnia 2014 16:45 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47

Piąta:)U mnie też ,z ryżem,na wczorajszym rosołku:)
10 grudnia 2014 16:47 / 2 osobom podoba się ten post
basiaim

Ciekawa jestem,czy moja babcia zjadlaby zupę ogorkową.
Raczej wszystko je. Jej córka mi tylko powiedziała,żebym nie gotowała krupniku i jak kiedyś zrobillam bratwursty, to niezbyt chętnie zjadła.

Basiu, moje wieloletnie doświadczenie pokazuje, że ogórkowa dobrze Niemcom wchodzi ;). Żurek/ barszcz biały też, choć przyglądają się im uważniej :D.
Barszcz czerwony i krupnik są natomiast mocno ryzykowne ;).
10 grudnia 2014 16:47
:) :)