Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #2

10 grudnia 2014 16:50
A ja dzis mialam tez ziemniaczki ale z klepokiem hihi
klepok -jajecznica na boczku z cebulka
i warzywa
10 grudnia 2014 16:53 / 2 osobom podoba się ten post
Haneczka47

A ja dzis mialam tez ziemniaczki ale z klepokiem hihi
klepok -jajecznica na boczku z cebulka
i warzywa

Haneczko, nigdy by mi nie przyszło do głowy jeść ziemniaków z jajecznicą :). To domowe danie, czy wynalazek dla Niemców? 
Z jajkiem sadzonym - ok, tortilla - ok, ale jajecznica mnie zdziwiła :). Uchyl rąbka tajemnicy..
10 grudnia 2014 16:55
salazar

Haneczko, nigdy by mi nie przyszło do głowy jeść ziemniaków z jajecznicą :). To domowe danie, czy wynalazek dla Niemców? 
Z jajkiem sadzonym - ok, tortilla - ok, ale jajecznica mnie zdziwiła :). Uchyl rąbka tajemnicy..

Raz w życiu jadłam tak u Niemców
10 grudnia 2014 16:57
salazar

Czemu?Może w Twoich stronach sie nie jada tak:)U mnie często jajecznica z różnymi dodatkami/pieczarki,cebulka,pomidory/kartofelki i marchewka z groszkiem albo sama ,zasmażana.
10 grudnia 2014 17:02 / 1 osobie podoba się ten post
Ziemniaczki z wody i jajecznica (wybijam jajka i taka sama ilosc mleka i na kazde jajko plaska lyzeczka maki,sol pieprz cebulka i zrumieniony boczek),poznanska pyra jestem tak moja mama serwowala
i bedac w okolicach norymbergii(pdp czeskiego pochodzenia)pdp zazyczyla sobie roren eie und kartofel
10 grudnia 2014 17:06 / 1 osobie podoba się ten post
moja rodzina była podczas wojny na Syberii i takiej jajecznicy nauczył mnie mój tato ,ja robie i mi nie wychodzi tak jak jemu smacznie ,daje to samo i robie tak samo hihi najpierw smazył boczek ale pamiętam nic o cebuli otem jajk w głebokim talerzu rozbełtane z maka ,sola i mlekiem i zalewał to na smażący sie boczuś to była pychotka .
10 grudnia 2014 17:10 / 3 osobom podoba się ten post
Moja zamowiona gęś dotarła wczoraj do mnie do domku, jak przyjade, jak sobie ją upiekę, jak zasiądę do koryta, to mnie nikt nie odpędzi, hahaha. A pytanie na temat mam takie, jak pieczecie gęś? Z czym, jak dlugo? Podlewacie czymś czy może na sucho?
10 grudnia 2014 17:15 / 1 osobie podoba się ten post
Dorka Tak jak napisalam odmierzam taka sama ilosc mleka co jajek czyli 3jajka tj ok.150ml i taka sama czyli 150ml mleka,nie moze byc za duzo tluszczu bo jajecznica sie "zwarzy"tak jak majonez
oraz na kazde jajko plaska lyzeczka maki
no i powinna sie udac
10 grudnia 2014 17:22 / 2 osobom podoba się ten post
Margolcia kaczke nadziewam jablkami
kurczaka mozna nadziac na *butelke z piwem*
,oraz robilam panierke z dodatkiem malej pepsi
a ges tez zamarynowac w przyprawach
daaaaawno nie robilam gesiny
10 grudnia 2014 17:23 / 3 osobom podoba się ten post
salazar

,Też się zszokowałam jak jedna z moich PDP-nych zażyczyła sobie jajko do ziemniaków , więc ja machnęłam na patelni sadzone . O matuchno , jak się krzywiła ,bo to miała być jajecznica i to w dodatku przysmażona na brązik !..... Haneczka swoim wpisem uświadomiła mnie , że w D. jest więcej takich Frau-en jak ta z L. .....od razu mi lepiej ! -:)))))))
10 grudnia 2014 17:39 / 2 osobom podoba się ten post
Haneczka47

Dorka Tak jak napisalam odmierzam taka sama ilosc mleka co jajek czyli 3jajka tj ok.150ml i taka sama czyli 150ml mleka,nie moze byc za duzo tluszczu bo jajecznica sie "zwarzy"tak jak majonez
oraz na kazde jajko plaska lyzeczka maki
no i powinna sie udac

Toż to zwykła profanacja jajecznicy! A gdzie boczuś? Masełko!? Ja zadnego mleka ani mąki nie dodaje, jajecznica musi smakowac jak jajecznica!
10 grudnia 2014 17:40 / 1 osobie podoba się ten post
Duzo niemek jest przesiedlonych z prusow ,duzo sie nie przyznaje wiec moze tj jakies wytlumaczenie,
no i dawniej jadali tylko takie proste potrawy
10 grudnia 2014 17:47 / 1 osobie podoba się ten post
Margolcia bo tj *klepok*
lekka jajecznica,rowniez z dodatkiem boczusia,cebuli i smazona na maselku
i to podaje sie do ziemniakow
10 grudnia 2014 18:00 / 3 osobom podoba się ten post
margolcia

Moja zamowiona gęś dotarła wczoraj do mnie do domku, jak przyjade, jak sobie ją upiekę, jak zasiądę do koryta, to mnie nikt nie odpędzi, hahaha. A pytanie na temat mam takie, jak pieczecie gęś? Z czym, jak dlugo? Podlewacie czymś czy może na sucho?

Koleżano z gęsią delikatnie, przyprawy to tylko sol,pieprz,papryka mozna dodac jabłka albo pomarańcze.Do nagrzanego piekarnika trzeba wstawic tak ok. 200 st.C.Wtedy jest soczysta nie wysuszy sie miesko.A podlac oczywiscie też mozna nawet po zjedzeniu ......................:):)
10 grudnia 2014 18:06 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47

Koleżano z gęsią delikatnie, przyprawy to tylko sol,pieprz,papryka mozna dodac jabłka albo pomarańcze.Do nagrzanego piekarnika trzeba wstawic tak ok. 200 st.C.Wtedy jest soczysta nie wysuszy sie miesko.A podlac oczywiscie też mozna nawet po zjedzeniu ......................:):)

z naciskiem ha,ha wskazane szczegolnie po zjedzeniu ..................:):)