Nowy rok, nowe zasady?

22 grudnia 2014 22:10
Zofija

Podejrzewam, że PIP wymówi sie tym, że to są umowy cywilno-prawne, do których oni nic nie mają.

Dziewczyny, nawet jesli macie rację, to warto gdzieś zadzwonic, przecież są instytucję gdzie takie sprawy mogą chociażby pokierować dalej. Dzwonić i się dowiadywać osobiście...
22 grudnia 2014 22:14 / 1 osobie podoba się ten post
Pracuję teraz u bardzo madrego czlowieka -wyksztalcony i naprawdę mądrze mysli , kiedys mielismy temat na temat agencji ,polskich ,niemieckich itd . nie polecal zadnych krokow prawnych ! Nie uwierzycie !! Polecał ,,Bild Zeitung ,, -jego zięc jest redaktorem naczelnym od kilku lat ,i zapewnial ze opisanie takiej agencji -manipulantow ,w tej! Gazecie rowna sie z plajtą. !!! Ze niczego innego sie nie boją! Nie wiem jaka jest prawda ! Ale moze cos w tymbyc!!!
22 grudnia 2014 22:28
Malgi

A to - to już złodziejstwo w biały dzień!
Przecież nawet gdybyś musiała z zasiłku chorobowego skorzystać to zasiłek ten byłby naprawdę powalający. Chyba powinno się otworzyć oczy wszystkim opiekunkom, że nie możemy się zgadzać na takie rozwiązania. Powinniście się pytać pań w biurze czy one też mają składki od takich kwot płacone???
Jeżeli nikt nie zgadzałby się na takie wykorzystywanie to w końcu może nasza praca byłaby jakaś normalniejsza? Może w takim razie lepiej popracować na czarno? 

A czy składka na ubezpieczenie chorobowe jest placona???
Jeśli nie to nie ma zasiłku chorobowego
22 grudnia 2014 22:51 / 1 osobie podoba się ten post
Gosiap

A czy składka na ubezpieczenie chorobowe jest placona???
Jeśli nie to nie ma zasiłku chorobowego

Proponują dwie umowy - jedną małą na czas pobytu w PL, drugą dużą na opiekę w DE. Od małej odprowadzane będą wszystkie składki (oczywiście poza chorobowym) i podatek. Od dużej umowy odprowadzane będzie tylko składka zdrowotna i podatek, czyli to co muszą uregulować. Niestety nasze prawo jest dziurawe jak sito i pracodawcy wykorzystują to bezpardonowo. 
22 grudnia 2014 23:28 / 3 osobom podoba się ten post
Zofija

Proponują dwie umowy - jedną małą na czas pobytu w PL, drugą dużą na opiekę w DE. Od małej odprowadzane będą wszystkie składki (oczywiście poza chorobowym) i podatek. Od dużej umowy odprowadzane będzie tylko składka zdrowotna i podatek, czyli to co muszą uregulować. Niestety nasze prawo jest dziurawe jak sito i pracodawcy wykorzystują to bezpardonowo. 

Ja zawsze, nawet na umowie-zleceniu życzyłam sobie odprowadzać składki na chorobowe. Bo nigdy nie wiadomo kiedy nam to będzie potrzebne. Zwłaszcza w naszej pracy. A firmom, które odprowadzają takie śmieszne składki powinnyśmy podziękować! Gdyby żadna szanująca się opiekunka nie podpisała takiej bzdurnej umowy to pracodawcy musieliby zmienić te umowy na takie, które nam odpowiadają.
22 grudnia 2014 23:36 / 1 osobie podoba się ten post
I to zamierzam uczynić
23 grudnia 2014 09:07 / 1 osobie podoba się ten post
ja też nie mam zamiaru tej umowy podpisywać , kończy mi się 31.12.2014r
23 grudnia 2014 10:50 / 2 osobom podoba się ten post
AsiaM

ja też nie mam zamiaru tej umowy podpisywać , kończy mi się 31.12.2014r

Mi też kończy się 31.12.2014 i nie podpisuję na razie nic na przyszły rok, tylko pytanie co dalej robić, postanowiłam więc sił spróbować poza opieką na 24h, poskładałam papiery na produkcję i do domów opieki na niemieckich warunkach, mam nadzieję że się uda ;-)
23 grudnia 2014 13:36
Ja prawdopodobnie tez bym nie podpisala gdybym byla w PL.Ale niestety jestem w DE i zlecenie ma mi sie skonczyc w lutym.Jeden miesiac(grudzien)bedzie wg starej umowy a drugi wg nowej.Po powrocie do kraju najwyzej wypowiem.Czy ktos jest w takiej sytuacji jak ja(mysle ze wiele osob)i jak macie zamiar postapic?
23 grudnia 2014 13:59 / 4 osobom podoba się ten post
Malgi

Ja zawsze, nawet na umowie-zleceniu życzyłam sobie odprowadzać składki na chorobowe. Bo nigdy nie wiadomo kiedy nam to będzie potrzebne. Zwłaszcza w naszej pracy. A firmom, które odprowadzają takie śmieszne składki powinnyśmy podziękować! Gdyby żadna szanująca się opiekunka nie podpisała takiej bzdurnej umowy to pracodawcy musieliby zmienić te umowy na takie, które nam odpowiadają.

A co to są śmieszne składki? Ja wolę od minimalnej i większa kasę na rękę. Niestety po nowym roku już tak chyba nie będzie.
23 grudnia 2014 14:31 / 1 osobie podoba się ten post
opiekun_Janusz

A co to są śmieszne składki? Ja wolę od minimalnej i większa kasę na rękę. Niestety po nowym roku już tak chyba nie będzie.

Gdybyś był 50+ to zapewne bardziej byś się zastanowił. W Twoim wieku wiek emerytalny to jeszcze tak odległa przyszłość, że wręcz trudna do wyobrażenia :):):))
23 grudnia 2014 14:37 / 7 osobom podoba się ten post
Zofija

Gdybyś był 50+ to zapewne bardziej byś się zastanowił. W Twoim wieku wiek emerytalny to jeszcze tak odległa przyszłość, że wręcz trudna do wyobrażenia :):):))

Bardziej wierzę w siebie niż w ZUS, więc nie sądzę żeby wiek miał coś do tego.
23 grudnia 2014 18:05 / 1 osobie podoba się ten post
opiekun_Janusz

Bardziej wierzę w siebie niż w ZUS, więc nie sądzę żeby wiek miał coś do tego. :-)

Ja tam w ZUS też nie wierzę, ale póki co to jedyna instytucja, która wypłaci jakieś głodowe pieniądze na starość (o ile dożyję). Tak się składa, że przez całe życie borykamy sie z polską biedą (może nie wzyscy) i wiara w siebie nie dołoży na starość grosza do emerytury. 
Pozostaje tylko wiara w Opatrzność Bożą, na którą stawiam najbardziej.
23 grudnia 2014 18:18 / 1 osobie podoba się ten post
Zofija

Ja tam w ZUS też nie wierzę, ale póki co to jedyna instytucja, która wypłaci jakieś głodowe pieniądze na starość (o ile dożyję). Tak się składa, że przez całe życie borykamy sie z polską biedą (może nie wzyscy) i wiara w siebie nie dołoży na starość grosza do emerytury. 
Pozostaje tylko wiara w Opatrzność Bożą, na którą stawiam najbardziej.

Zosia,wiara czyni cuda.Na dobrą emeryturę pracuję sie sporo lat, skladki też nie mogą być najniższe trzeba zadbac o swoje ,zabezpieczyć się.Przecież nikt nie dołozy ze swojego portfela.Tak jest na całym świecie, nie tylko w Polsce.Ja nie narzekam.
23 grudnia 2014 20:39 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47

Zosia,wiara czyni cuda.Na dobrą emeryturę pracuję sie sporo lat, skladki też nie mogą być najniższe trzeba zadbac o swoje ,zabezpieczyć się.Przecież nikt nie dołozy ze swojego portfela.Tak jest na całym świecie, nie tylko w Polsce.Ja nie narzekam.

Ja to wszystko wiem i też mam takie zdanie, ale składki ZUS od 200zł to jeszcze gorzej niz minimum socjalne tj. 1680zł obecnie