Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #3

24 lutego 2015 13:12
Znowu sznycel i bratt kartofel i marchewka . 
24 lutego 2015 13:13 / 2 osobom podoba się ten post
Znowu sznycel i bratt kartofel i marchewka . 
25 lutego 2015 18:31 / 3 osobom podoba się ten post
No nie wierze... Zadna dzisiaj nie gotowala? PDP Wam z glodu poumieraja;)
U mnie dzisiaj losos z pieczonymi ziemniaczkami i mizeria dla dzieci i ryz z warzywami w mleku kokosowym i czerwonym curry dla mnie:) Na deser lody:)
25 lutego 2015 18:34 / 1 osobie podoba się ten post
moncherie

U mnie dzisiaj losos z pieczonymi ziemniaczkami i mizeria dla dzieci i ryz z warzywami w mleku kokosowym i czerwonym curry dla mnie:) Na deser lody:)

Boze, Moncherie ale masz smaki ryz z warzywmi wmleku kokosowym ??? :D Moja ma Ryz na melku na caly tydzien, wiesz oszczednosci. :|D Buaahahahah 
25 lutego 2015 18:35 / 1 osobie podoba się ten post
moncherie

Gotowalysmy, a jakze! Tylko z tym rozpedzilysmy sie dzis w innym watku: ,, warum nicht..."
25 lutego 2015 18:40
Jolek

Boze, Moncherie ale masz smaki ryz z warzywmi wmleku kokosowym ??? :D Moja ma Ryz na melku na caly tydzien, wiesz oszczednosci. :|D Buaahahahah 

Zdarza mi sie, ze jak do firmy jade to na obiad do restauracji zabierana jestem. Nie czesto, ale jednak;)No i ostatnio u Tajczyka bylismy i takie cos wlasnie jadlam. Dobre bylo:) Probowalam sama zrobic, ale nie do konca takie wyszlo jak byc powinno:(Za delikatne, powera nie mialo;) I wiesz, ja w lepszej sytuacji,bo sama sobie szefowa w kuchni i na zakupach jestem:)
25 lutego 2015 19:59 / 2 osobom podoba się ten post
Dzisiaj już na jutro ugotowałam zupę kalfirową.Prądu nie będzie od 8 ranej do 12 no to pogotowałam sobie dzisiaj.
A jutro lenić się będę do 12.
25 lutego 2015 20:16
Wczorajsze krokiety z kapustą i barszczyk na popitkę z hurtową ilością czosnku:)
25 lutego 2015 20:22 / 1 osobie podoba się ten post
moncherie

Pdp bardzo zywotna_)))
ziemniaki, sledz wedzony, mizeria, fasolka ziembiaki.
25 lutego 2015 20:25 / 3 osobom podoba się ten post
Dzisiaj zrobiłam według przepisu babci kalafiora w białym sosie z ziemniakami i szynką. Pierwszy raz coś takiego jadłam ale powiem Wam, że dobre to było. Szynka kupiona pokrojona w drobną kostkę w takim podwójnym opakowaniu. Najbardziej podobało mi się w nim to, że jest prosty i krótkotrwały w przygotowaniu. Babcia kalafiora gotuje w całości wydrążając głąba tak aby kalafior łatwiej się zanurzył w wodzie, dodaje sól i odrobinę cukru, gotuje do miękkości. Na maśle przesmaża mąkę rozprowadza mlekiemi dodaje wody z gotowanego kalafiora dla smaku. Sos doprawia solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Kalafiora w całości układamy w misce, polewamy sosem i jeszcze raz posypujemy tartą gałką muszkatołową i tak podajemy na stół. Oddzielnie ziemniaki i szynka. Dzięki temu, że szynka jest słona całość nabiera wyrazistego smaku. Naprawdę polecam. Poza tym jest to tanie. Kalafiora kupiłam w promocji w EDECE za 0,99 euro.
25 lutego 2015 20:26
Warzywa duszone ( papryka, bakłażan, cebula,pomidory i cieciorka ze słoika) z dodatkiem chorizo.
25 lutego 2015 20:34 / 7 osobom podoba się ten post
Ziemniaki niemieckie, indyk  niemiecki, pieczarki polskie, ogórki konserwowe-a jakże też polskie ).
Do tego muzyka polska (Chopin w radio), i przy niemieckim stole - Polka )
25 lutego 2015 20:38 / 2 osobom podoba się ten post
margaritka59

Warzywa duszone ( papryka, bakłażan, cebula,pomidory i cieciorka ze słoika) z dodatkiem chorizo.

cieciorka  i chorizo.
Czy Ty nie wiesz o tym, ze mój internet mi "muli" i nie mogę znaleźć co to są te dwie rzeczy?
A ciekawa jestem bardzo. )
25 lutego 2015 20:44 / 3 osobom podoba się ten post
amelka

cieciorka  i chorizo.
Czy Ty nie wiesz o tym, ze mój internet mi "muli" i nie mogę znaleźć co to są te dwie rzeczy?
A ciekawa jestem bardzo. :-))

Chorizo, to typowa, bardzo popularna hiszpańska kiełbasa z papryką słodką ( dulce) albo pikantną (pikante), a cieciorka, to taki , jakby groch.
Sory, zapomniałam, ze Twój internet muli :):):)
25 lutego 2015 20:47 / 3 osobom podoba się ten post
amelka

cieciorka  i chorizo.
A ciekawa jestem bardzo. :-))

Amelko! Najlepiej wsiąść w samolot i przekonać się na Majorce co to takiego.Byłam, polecam. A tak swoją drogą to zaletą hiszpańskiej kuchni jest właśnie duża ilość warzyw. Mniam! Choć chorizo to akurat kiełbasa.