Ja zmądrzalam na starość. Przed wyjazdem do de tylko dostałam jakiegoś fioła i nagotowalam i zamrozilam bo mnie córka prosiła. Ale jak wrócę to pewnie mało ubędzie bo Oni ciągle coś zamawiają albo jedzą na mieście. I będzie draka.
Ja zmądrzalam na starość. Przed wyjazdem do de tylko dostałam jakiegoś fioła i nagotowalam i zamrozilam bo mnie córka prosiła. Ale jak wrócę to pewnie mało ubędzie bo Oni ciągle coś zamawiają albo jedzą na mieście. I będzie draka.
Najdurniejszy obiad w De to kartofelsalat na zimno i kiełbaski białe opiekane na patelni. To całość obiadu.
O te białe Ci chodzi ? Jeżeli tak, to one są albo do grillowania/opiekania, albo takie typowe bawarskie, do parzenia w wodzie i zajada się je z ich musztardą ( ciemniejszy kolor i słodkawa)- zapomniałam nazwy i brezlami. Te opiekane to ja lubię z kapustą kwaszoną na ciepło i ziemniakami.
O, ja to znam!
To tzw. Blaue Zipfel. Taki jeden niemiecki Dziadek życzył sobie takie kiełbaski na kolację dosyć często i dał mi przepis, jak mam to zrobić. Ocet dodaje się już do wody, w której się te kiełbaski gotuje i dlatego mają odcień niebieski.
Mnie to smakowało i razu pewnego nawet w domu zrobiłam, ale to był pierwszy i ostatni raz, bo i tak musiałam sama zjeść:-). No najwyraźniej u mnie w domu niemiecka kuchnia nie podchodzi. Nie wiedzą, co dobre :-).
Z kapustą jeszcze nigdy nie robiłam, chętnie skorzystam tylko napisz czy dodajesz coś do tej kapusty?
Jakoś nie wyobrażam sobie połączenia smaku gotowanej cebuli z marchewką, ale z powodu braku pomysłów postaram się wypróbować też ten przepis.
U mnie takie połączenie funkcjonuje, ale jeszcze z ziemniakami i to dosyć często. Ziemniaki , marchew i cebulę kroję w kostki, zalewam rosołkiem, dodaję listek laurowy i ziele angielskie. Gotuję do wyparowania płynu, co najmniej połowy. Następnie dodaję trochę masła i ugniatam jakby na puree. Na koniec jeszcze pieprz grubo zmielony i dla siebie zielona pietruszka- lubię sporo . Taka papaja jest najlepsza na drugi dzień. Ja gotuję zwykle na dwa dni.
Przepisy już są :-) nie tylko niemieckie:gotowanie:
A o czym Ty Dorotee mówisz, jest gdzieś już topik tylko z przepisami?
O, ja to znam!
To tzw. Blaue Zipfel. Taki jeden niemiecki Dziadek życzył sobie takie kiełbaski na kolację dosyć często i dał mi przepis, jak mam to zrobić. Ocet dodaje się już do wody, w której się te kiełbaski gotuje i dlatego mają odcień niebieski.
Mnie to smakowało i razu pewnego nawet w domu zrobiłam, ale to był pierwszy i ostatni raz, bo i tak musiałam sama zjeść:-). No najwyraźniej u mnie w domu niemiecka kuchnia nie podchodzi. Nie wiedzą, co dobre :-).
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.