01 lipca 2017 11:12 / 3 osobom podoba się ten post
W zamrażarce odkryłam 4 worki,każdy po 1 kg pociętego pora_to więc dziś por na gęsto z dodatkiem serka śmietankowego i do tego pieczone ziemniaki + udka z kurczaka + reszta sałatki z selera i wszystkich warzyw co w domu mam zawsze,bo kupuję tego sporo w ciągu tyg.
W zamrażarce odkryłam 4 worki,każdy po 1 kg pociętego pora_to więc dziś por na gęsto z dodatkiem serka śmietankowego i do tego pieczone ziemniaki + udka z kurczaka + reszta sałatki z selera i wszystkich warzyw co w domu mam zawsze,bo kupuję tego sporo w ciągu tyg.
Te niemeickie,słynne zamrażarki:):)Znajdziesz tam nieocenione skarby:):)Zawsze coś ,z czego można obiad zmontować:)W mojej, domowej, to tylko żarcie dla psa:)
19 lipca 2017 16:04 / 1 osobie podoba się ten post
Kochane/ni! Mam jutro zrobić nadziewane papryki, ale tu nie ma brytfanki czy naczynia żaroodpornego. Jest za to, wyższa patelnia z przykrywką (też wyższa, szklana). Jak myślicie, da się w niej udusić(?) te papryki. I jeszcze jedno pytanie. Pani mi mówi, że jedna wystarczy na osobę. Ja myślę, że powinny być dwie skoro dodatkiem jest tylko sałata. Wg niej i ona odpada:). Ale ja już się jej nie słucham...tylko Was?Buźka!
ivanilia40 (Usunięty)
19 lipca 2017 16:27 / 4 osobom podoba się ten post
Kochane/ni! Mam jutro zrobić nadziewane papryki, ale tu nie ma brytfanki czy naczynia żaroodpornego. Jest za to, wyższa patelnia z przykrywką (też wyższa, szklana). Jak myślicie, da się w niej udusić(?) te papryki. I jeszcze jedno pytanie. Pani mi mówi, że jedna wystarczy na osobę. Ja myślę, że powinny być dwie skoro dodatkiem jest tylko sałata. Wg niej i ona odpada:). Ale ja już się jej nie słucham...tylko Was?:telefon1:Buźka!
Ja piekłam w piekarniku,zawijałam w folię aluminiową,dokładałam odrobinę masła i na około 45 minut w 180 st. Można też w wyższym garczku dusić na kuchence,a można i na patelni ale trzeba obracać . Jeśli papryki są duże to faktycznie jedna na dwie osoby wystarczy.
Barbara48 (Usunięty)
19 lipca 2017 16:47 / 4 osobom podoba się ten post
Kochane/ni! Mam jutro zrobić nadziewane papryki, ale tu nie ma brytfanki czy naczynia żaroodpornego. Jest za to, wyższa patelnia z przykrywką (też wyższa, szklana). Jak myślicie, da się w niej udusić(?) te papryki. I jeszcze jedno pytanie. Pani mi mówi, że jedna wystarczy na osobę. Ja myślę, że powinny być dwie skoro dodatkiem jest tylko sałata. Wg niej i ona odpada:). Ale ja już się jej nie słucham...tylko Was?:telefon1:Buźka!
Moja Mama zawsze dusi w garnku,zawija w folię spożywczą i podlewa woda. Sa bardzo dobre. 1 szt.na osobę zupełnie wystarczy.
basiaim (Usunięty)
14 sierpnia 2017 07:37 / 1 osobie podoba się ten post
Było kilka razy, ale nie mogę znaleźć; Przepis na fasolkę szparagową po niemiecku.
Większość z nas gotuje jak w domu. Nasze kuchnie aż tak się nie różnią. Dopóki byłam sama z podopiecznymi to gotowałam po polsku. Pierwszy raz jestem z rodziną w pobliżu to uczą mnie różnych regionalnych potraw. Czasami zapraszają, czasami gotują, a czasami pomagają w gotowaniu. Dostałam też mini książkę kucharską w prezencie. Ja jestem niedaleko Ulm i kuchnia tutejsza (w skrócie) opiera się na mące, mleku i warzywach. Mięso jest tylko dodatkiem. Do wszystkiego micha sałaty. Mają też swoje ulubione zestawy, sadzone ze szpinakiem, kapusta kiszona z pasztetem i ichnią kasznką bez kaszy:smiech3:, spatzle z każdym sosem, soczewica na 1000 sposobów i parę innych. Podopieczna je jak odkurzacz wszystko co ugotuję bez względu na rodowód.
Jak się robi spatzle. Macie może przepis po polsku. Będę wdzięczna za odpowiedź.
aniao (Usunięty)
12 grudnia 2017 20:56 / 5 osobom podoba się ten post
Jak się robi spatzle. Macie może przepis po polsku. Będę wdzięczna za odpowiedź.
Ja robię tak- kupuję w sklepie. Córka mojej Podopiecznej robi z pół kg mąki, jajek i wody takie rzadko-gęste ciasto (wyrabia drewnianą łyżką) i potem na wrzącą wodę przepuszcza przez taką maszynkę, która wygląda jak skrzyżowanie tarki z szatkownicą. Tak się robi krótkie. Do długich jest coś podobnego do praski do ziemniaków. Ja aż tak ambitna nie jestem. Ostatnio celuję w obiady półgodzinne, góra 45 minut na przygotowanie. I dobrze mi z tym.
ivanilia40 (Usunięty)
12 grudnia 2017 21:03 / 4 osobom podoba się ten post
Jak się robi spatzle. Macie może przepis po polsku. Będę wdzięczna za odpowiedź.
Niemiecki przepis na Spatzle to na 100 g mąki jedno jajko,na 200 g dwa jajka itd. Ciasto ma być dość gęste. Można przepuszczać przez maszynkę bezp. do wrzątku,albo rozsmarować na drewnianej desce i nożem zcinać prosto do wrzątku,ale to już prawdziwi kucharze umieją. Najlepiej kupić Spatzle w Lidlu ,już gotowe są naprawdę pyszne.
Niemiecki przepis na Spatzle to na 100 g mąki jedno jajko,na 200 g dwa jajka itd. Ciasto ma być dość gęste. Można przepuszczać przez maszynkę bezp. do wrzątku,albo rozsmarować na drewnianej desce i nożem zcinać prosto do wrzątku,ale to już prawdziwi kucharze umieją. Najlepiej kupić Spatzle w Lidlu ,już gotowe są naprawdę pyszne.
Ivanilko, te ścinanie nożem z deski wcale nie jest trudne. Szybko się wprawy nabiera.Ja kupiłam maszynkę do szpecli i w ogóle jej nie używam.
ivanilia40 (Usunięty)
12 grudnia 2017 21:07 / 4 osobom podoba się ten post
Ivanilko, te ścinanie nożem z deski wcale nie jest trudne. Szybko się wprawy nabiera.Ja kupiłam maszynkę do szpecli i w ogóle jej nie używam.
Ja próbowałam z deski robic ale cierpliwości mi zabrakło i w końcu wkładałam łyżeczką Wyszły ciut za duże,ale w smaku całkiem dobre. Maszynkę dostałam w prezencie ale użyłam tylko jeden raz.
Ja próbowałam z deski robic ale cierpliwości mi zabrakło i w końcu wkładałam łyżeczką :hihi: Wyszły ciut za duże,ale w smaku całkiem dobre. Maszynkę dostałam w prezencie ale użyłam tylko jeden raz.
Bo na desce trzeba cienko dość rosmarowac ciasto, a nóż trzeba taki dopasowac, zeby dobrze przylegał do dechy i idzie. Mnie za pierwszym i drugim razem też takie nieforemne wyszły a potem już szybciutko.
Z maszynki te szpecle to jakies całkiem do kitu.
Ja robię tak- kupuję w sklepie. Córka mojej Podopiecznej robi z pół kg mąki, jajek i wody takie rzadko-gęste ciasto (wyrabia drewnianą łyżką) i potem na wrzącą wodę przepuszcza przez taką maszynkę, która wygląda jak skrzyżowanie tarki z szatkownicą. Tak się robi krótkie. Do długich jest coś podobnego do praski do ziemniaków. Ja aż tak ambitna nie jestem. Ostatnio celuję w obiady półgodzinne, góra 45 minut na przygotowanie. I dobrze mi z tym.
Jak sa fundusze do zagospodarowania to trzeba sie na tym skupic.
A jak jest limit, to raczki uruchamiam, zeby dobrze zjesc.
ivanilia40 (Usunięty)
12 grudnia 2017 21:13 / 4 osobom podoba się ten post
Bo na desce trzeba cienko dość rosmarowac ciasto, a nóż trzeba taki dopasowac, zeby dobrze przylegał do dechy i idzie. Mnie za pierwszym i drugim razem też takie nieforemne wyszły a potem już szybciutko.
Z maszynki te szpecle to jakies całkiem do kitu.
Powinnam poćwiczyć,bo moi to kluskowi ,więc sikali by po nogach z radości jakbym własnoręcznie Spatzle zrobiła.No ale za bardzo nie ma co rozpieszczać,już i tak za dużo swobody mają,np.sernik tuz po wyjęciu z piekarnika wyżerają łyżkami i tylko dmuchają żeby się nie poparzyć
Powinnam poćwiczyć,bo moi to kluskowi ,więc sikali by po nogach z radości jakbym własnoręcznie Spatzle zrobiła.No ale za bardzo nie ma co rozpieszczać,już i tak za dużo swobody mają,np.sernik tuz po wyjęciu z piekarnika wyżerają łyżkami i tylko dmuchają żeby się nie poparzyć :smiech3:
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnego działania witryny (cookies niezbędne) oraz tworzenia usług i ofert dostosowanych do Twoich potrzeb (cookies opcjonalne – możesz na nie wyrazić zgodę). Klikając w ustawienia dowiesz się więcej lub zmienisz preferencje urządzenia, z którego korzystasz. Szczegółowe informacje znajdziesz również w naszej polityce prywatności.
Pliki cookies w Opiekunki24.pl
Dostosuj zachowanie naszej strony do własnych preferencji
Wymagane
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Reklama
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Personalizacja
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Analityka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.