Kuchnia Niemiecka - przepisy

10 lipca 2013 10:32 / 1 osobie podoba się ten post
Cukier puder,kapke wody i soku z cytryny-dobrze rozetrzec,nakladac na calkiem zimne ciasto
10 lipca 2013 10:57
Marta

Cukier puder,kapke wody i soku z cytryny-dobrze rozetrzec,nakladac na calkiem zimne ciasto

Dziekuje
10 lipca 2013 12:33 / 4 osobom podoba się ten post
Podam sposob na glazure czekoladow i kawowa:

25 dkg cukru pudru
     goraca mocna kawa

czekoladowa

20 dkg cukru zwyklego
 1/8 l wody
10 dkg czekolady
 3 dkg masla
wode z cukrem gotowac az pokaza sie perelki
trochew ostudzic,dodawac czekolade i mieszac na koncu dodac maslo.

mozna robic rumowa,cytrynowa,pomaranczowa.

:

10 lipca 2013 17:39
mleczko47

Mamuela to podaj pare przepisow na typowo niemieckie danie jakie serwujesz na obiad.Moga sie przydac.Ja zakupy robie w Hoferze to taki austryjacki Aldi z takim samym logo.Produkty tez niemieckie,bo mam poprostu najblizej a wieksze zakupy robie Szparze piszac fonetycznie i po naszemu.A gotuje cos co smakuje czest to czysta improwizacja.Tylko knedle sa tutejsze ale smakuja bardzo zwlaszcza do sosu.Ale jak moze wygladac obiad dla 2-ch osob?jest skromny objetosciowo nie mam szans na wieksze gotowanie.Jestesmy same nikt specjalnie nas nie odwiedza.

Mleczko dzis wieczorem usiadu i napisze a jutro mozecie wszyscy prubowac, sory za pomyłke:)
10 lipca 2013 17:45
Poszperałam i znalazłam taką stronkę:)

http://www.gotujmy.pl/przepisy,kuchnia-niemiecka,i571/

U mnie jutro cukinia nadziewana mielonym mięskiem z marchewka i cebulą,posypana żółtym serem i zapieczona:)Mnamuśne:)Jeśli chodzi o danka obiadowe czy kolacyjne to lubie improwizację,bo juz wypieki to wg przepisu:)
10 lipca 2013 23:52 / 1 osobie podoba się ten post
OK to pisze przepis na niemieckie ciasto to jest: "Preiselbeertorte" Składniki:125dkg masła,3 jaja,100gcukru,200gr Haselnusse, 1/2prszku do pieczenia,2łyzki kakao.Wszystko razem wymieszac  wyłzyc do tortownicy.piec 20min 175stop jak wystygnie na wieszk wyłozyc słoiczek 400grPreiserlbeeren (dzem) udekorowac ubita smietana .szybko i smacznie.   drugieto jestApfel-Binenstich:   ciasto :1 kubeczek smietany200g (słodka30%)3 jajka, 1 kubeczek od tej smietany cukru ,2 kubeczki maki, 1 p.proszku do pieczenia,1p cukru waniliowego,1 flaszka butter/wanille aromat moze byc tylko waniliowy,Wszystko miksowac razem. 4 duzejabłkakwasne(boskop),obrac ze skorkipokroic cienko poł ksiezycpoukladac scisle na wieszkuciastapiec175-180stop,Masa na jabłka :150grmasła4duzełyzki mleka,200gmigdałow 1kubekcukru troszke cynamonu dosłownie sczyote oljek rumowy lub rum tak z 50gr jest lepszy wszystko razem przegotowac wystudzic kiedy zakonczy sie pierwsze pieczenie wyciagnac delikatnie na ciasto wyłozyc rownomiernie ugotowana mase piec jeszcze przez 15 min pychotka bardzo polecam smacznego:)))))))))))))))))))))))))))
11 lipca 2013 08:15
dorotee

Kulka to Ty mnie zapros na te ziemniaki w mundurkach ze sledzikiem, ulubione danie mojej mamy, moje zreszta tez, moze u nas na Kujawach tak sie tylko jada? Milej niedzieli Opiekunkowo

Ha , czytam sobie przepisy i co? ....znalazłam krajankę z Kujaw......ja też kujawianka z  Włocławka!
11 lipca 2013 09:08
ważka

Ha , czytam sobie przepisy i co? ....znalazłam krajankę z Kujaw......ja też kujawianka z  Włocławka!

Wreszcie sie ktos ujawnil, ja takie mocno naciagane Kujawy, Bydgoszcz, ni to Kujawy ni Pomorze. Pozdrawiam w ostatnim dniu pobytu prawie w De
11 lipca 2013 09:21
dorotee

Wreszcie sie ktos ujawnil, ja takie mocno naciagane Kujawy, Bydgoszcz, ni to Kujawy ni Pomorze. Pozdrawiam w ostatnim dniu pobytu prawie w De

Ja zaczynam od 17 lipca w Berlinie  ......mój pierwsz raz :))
11 lipca 2013 09:24
A ja marze o Berlinie, bylam tylko dwa tygodnie, z Bydgoszczy jest bezposredni pociag do Berlina, albo ekxpress Warszawa- berlin, powodzenia zycze
11 lipca 2013 10:14 / 1 osobie podoba się ten post
Zakręcona Mamuela

OK to pisze przepis na niemieckie ciasto to jest: "Preiselbeertorte" Składniki:125dkg masła,3 jaja,100gcukru,200gr Haselnusse, 1/2prszku do pieczenia,2łyzki kakao.Wszystko razem wymieszac  wyłzyc do tortownicy.piec 20min 175stop jak wystygnie na wieszk wyłozyc słoiczek 400grPreiserlbeeren (dzem) udekorowac ubita smietana .szybko i smacznie.   drugieto jestApfel-Binenstich:   ciasto :1 kubeczek smietany200g (słodka30%)3 jajka, 1 kubeczek od tej smietany cukru ,2 kubeczki maki, 1 p.proszku do pieczenia,1p cukru waniliowego,1 flaszka butter/wanille aromat moze byc tylko waniliowy,Wszystko miksowac razem. 4 duzejabłkakwasne(boskop),obrac ze skorkipokroic cienko poł ksiezycpoukladac scisle na wieszkuciastapiec175-180stop,Masa na jabłka :150grmasła4duzełyzki mleka,200gmigdałow 1kubekcukru troszke cynamonu dosłownie sczyote oljek rumowy lub rum tak z 50gr jest lepszy wszystko razem przegotowac wystudzic kiedy zakonczy sie pierwsze pieczenie wyciagnac delikatnie na ciasto wyłozyc rownomiernie ugotowana mase piec jeszcze przez 15 min pychotka bardzo polecam smacznego:)))))))))))))))))))))))))))

Mamuel, wybacz, ale nie da się tego przeczytać. Misz masz. Za mała moja głowa.
11 lipca 2013 13:26
poproszę o przepisy dla cukrzyka :))
11 lipca 2013 13:28
Ja też wstawiłam wlaśnie ciasto z porzeczkami i kruszanką do piekarnika.
Ciekawe jak wyjdzie, bo nie znam pieca.
Jak się uda, to wieczorem wrzucę przepis, w domu zawsze mi wychodziło.
11 lipca 2013 13:34
Szkoda, że jutro wyjeżdżam, bo bym upiekła takie ciacho Scarlet... tu w ogrodzie takie śliczne porzeczki są i aż nabrałam ochoty na takie lekko kwaskowe ciacho... mniammmmmmm

wrzucaj przepis koniecznie!
11 lipca 2013 13:35 / 1 osobie podoba się ten post
Wrzuc scarlet,wiesz jak ja lubie piec ciasta