Kuchnia Niemiecka - przepisy

25 sierpnia 2013 19:36
Eeee, chyba zrobię placek, dziadek jest plackowy. Najprościej i nie będę się paprała w słoiczki. A resztę zjem ryzykując fruwanie po pokoju ;-///
25 sierpnia 2013 19:43
BEA

Moja pani np.kazala Mi je tylko wydrylowac,oczywiscie umyc.Posortowalam do malych woreczkow i tak dziadkom wyciagalam do palckow ziemniaczanych.
Acha tak 10minut je dusilam z odrobina cukru.Ja tego nie jadlam,placki jem tylko z cukrem!!!!!!!!!!

Bea, duszone mirabelki do woreczków ? Jakoś dokładniej proszę, bo z czytaniem u mnie dziś topornie.
25 sierpnia 2013 19:50 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Bea, duszone mirabelki do woreczków ? Jakoś dokładniej proszę, bo z czytaniem u mnie dziś topornie.

He,he nie surowe.
Bo ja to jakos tak chaotycznie napisalam,ha,ha.Przed podanie udusic!!!!!!!!Te mirabelki.
25 sierpnia 2013 19:52 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Bea, duszone mirabelki do woreczków ? Jakoś dokładniej proszę, bo z czytaniem u mnie dziś topornie.

No tak normalnie,wychodzi cos w rodzaju musu-kompotu.Dzielisz na porcyjki,do woreczka i do zamrazalki.Jak trzeba wyciagasz i masz Sw.musik.Ja tak robie truskawki.Nie trzeba wtedy wekowac,szybszy sposob:)
25 sierpnia 2013 21:17
mala

A mozna zrobic to ciasto ze sliwkami albo jablkami ?bo cos mam dwie lewe rece do wypiekow i nie wiem,a moze bym zaryzykowala:)

Kochana,
z każdym owocem jaki masz, również mrożone.
25 sierpnia 2013 21:41 / 1 osobie podoba się ten post
Wklejam przepis na ciasto marchewkowe, jadłam kiedys w pracy w PL, było świetne.
Teraz znalazłam przepis na sasiednim forum, jak autorka podczytuje -to wielkie dzięki.

Jutro będę piekła

- 1,5-2 szkl. startej marchewki (trzemy na drobnych oczkach)
- 1,5 szkl. mąki
- 4 jajka
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- ok.1 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich (opcjonalnie- nie muszą być)
- ok. pół łyżeczki soli

Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciasto. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Można je posypać cukrem pudrem, albo zrobić czekoladową polewę, ale bez niczego tez smakuje wyśmienicie:)
26 sierpnia 2013 07:13
A ja wczoraj ugotowałam specle, udusiłam pore z piersia z kurczaka, do tego groszku zielonego, papryki, sos ,troche sera zoltego, posoliłam, popiprzyłam,  wymieszała i podpiekłam  i do tego zrobiłam marchewke zasmazana ale sie moje skarby zajadali i jakie dobre niby nic a oni zachwyceni hehe :)))))))))))))))))
26 sierpnia 2013 20:17 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

Obierek to ja jadla nie bede,chyba ze zaprosza mnie do ambasady nie jako opiekunke ale jako goscia.
 
a teraz przepis na "Topfen knodel"
 
3 dkg masła utrzec z 1 jajkiem az bedzie gladka masa 1/4 kg serka (w pudelku) 1 lyzka maki,szczypta soli i tyle tartej bulki zeby powstala masa nie za twarda (konsystencja ja nasze mielone) Zostawic na 1/2 godziny zeby sie dobrze zwiazala i napeczniala. Zagotowac wode osolic i formowac knedle (wielkosc obojetana ja robie takie wieksze)mozna w srodek dac sliwke,morele i wszystkie owoce jagodowe.(mrozone tez) klasc na wrzatek i 8 minuy na wolnym ogniu gotowac. Na patelni rozgrzac maslo dodac bulke tarta tak zeby byla sypka ciagle mieszajac podbrazowic ja i dodac cukier ( nie koniecznie) wyjmowac knedle klasc na rozgrzana posypke,obtoczyc z wszystkich stron.Klasc na talerz z odrobina dzemu takiego jaki owoc w srodku.Maczac sie ten knedel w tym dzemie i sie............. rabie bo jest przepyszny mieciusienki a smakuje za trudno okreslic............ poprostu niebo w gebie(w buzi).Smacznego

Zrobiłam dzisiaj te knedelki,tylko z braku niemieckiego,dałam polski twaróg w wiaderku.Pycha,niebo w gębie,cielesna organoleptyczna rozkosz!Dzięki Mleczko!
28 sierpnia 2013 11:15
tina 100%

Zrobiłam dzisiaj te knedelki,tylko z braku niemieckiego,dałam polski twaróg w wiaderku.Pycha,niebo w gębie,cielesna organoleptyczna rozkosz!Dzięki Mleczko!

I ja się dołączam do podziękowań. Przed chwilką zrobiłam, mój pierwszy niemiecki przepis. Z domowym dżemem śliwkowym od córki mojej babci. Najadłam się jak bąk:)
28 sierpnia 2013 11:27 / 1 osobie podoba się ten post
Ponieważ jest teraz czas na jabłka i śliwki , podam orzepis na kruche ciasto z tymi owocami. Jest bardzo dobre i proste.

1,5 kg owoców (mus z jabłek lub surowe śliwki)
0,5 kg mąki
1 kostka margaryny
1 jajo
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
cukier waniliowy

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki. Pokruszyc na blachę wyłożoną papierem do pieczenia połowę ciasta na to owoce i przykryc resztą ciasta. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
08 września 2013 08:51 / 1 osobie podoba się ten post
Wrzucam posta jeszcze raz dla jednej z koleżanek.

Wrzucam przepis na mój ulubiony placek z owocami,
zawsze się udaje, tutaj robiłam z porzeczkami,
dziadki nie mogi się najeść.

Ciasto:

5 jajek
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku
cukier waniliowy
1 szkl. cukru
10 łyżek oleju

Białka ubić z cukrem, cukrem waniliowym,
dodać zółtka,
mąkę, proszek i olej,
mieszać mikserem na malutkich obrotach.

Kruszonka:

3/4 kostki margaryny lub masła
1/2 szkl. cukru
cukier wanilowy
2 łyżki kartoflanki
1,5 szkl. mąki

Piec 0k. 40 min. na 180 stopni.

To jest przepis na normalną blaszkę,
na tortownicę z połowy porcji,
tylko kruszonkę dałam z całej, bo lubię duużo.

Cały walor tej kruszonki jest w mące ziemniaczanej, jest taka sypka.

Polecam, sprawdzony, zawsze sie udaje.
08 września 2013 09:02
Dziekuje pieknie wlasnie o ten przepis mi chodzilo
09 września 2013 11:19
Moje kochane...chodzi mi o placki ziemniaczane. Jak je robicie, tzn na jakiej tarce, z jakimi oczkami. Do tej pory robilam "po niemiecku" czyli na grubych oczkach ale dziś chce zrobic po swojemu czyli na drobnych i boję sie że nie bedza moim Skarbom smakowały.
09 września 2013 11:21
scarlet

Wrzucam posta jeszcze raz dla jednej z koleżanek.

Wrzucam przepis na mój ulubiony placek z owocami,
zawsze się udaje, tutaj robiłam z porzeczkami,
dziadki nie mogi się najeść.

Ciasto:

5 jajek
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku
cukier waniliowy
1 szkl. cukru
10 łyżek oleju

Białka ubić z cukrem, cukrem waniliowym,
dodać zółtka,
mąkę, proszek i olej,
mieszać mikserem na malutkich obrotach.

Kruszonka:

3/4 kostki margaryny lub masła
1/2 szkl. cukru
cukier wanilowy
2 łyżki kartoflanki
1,5 szkl. mąki

Piec 0k. 40 min. na 180 stopni.

To jest przepis na normalną blaszkę,
na tortownicę z połowy porcji,
tylko kruszonkę dałam z całej, bo lubię duużo.

Cały walor tej kruszonki jest w mące ziemniaczanej, jest taka sypka.

Polecam, sprawdzony, zawsze sie udaje.

Skarlet a kiedy i jak owoce dodajesz? A kruszonka faktycznie wyborna :)) Zrobilam do drożdżówki 
09 września 2013 11:21
Ja robię na drobnych i babuszka pałaszuje:W domu to przez maszynke bo w hurtowych ilosciach a tu tylko 8-10sztuk:))