Kuchnia Niemiecka - przepisy

23 września 2013 19:32 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Czarna - dodaj do tego purre całe jajo,troszke tartej bułki,ew.pieprz,majeranek albo zieleninę jaką,ulep kotleciki,obtocz w tartej bulce i na patelnie,obsmaż z obu stron ,sos do tego i jakas surowka. Albowsadz do miski,podziel na krzyż-jedna cwiartke wyciagnij tych kartofli,w to puste miejsce dodaj mąki ziemniaczanej/kartoffeln mehl/ ,całe jajo,ta wyciągnieta ćwiarke ziemniaków- porządnie wymieszaj i lep kluski/takie pyzy okragłe/ -wrzucasz na wrzatek posolony i dalj jak z kotlecikami:)tylko za duże nie lep bo sie rozwalają!

No ja ostatnio zrobiłam takie kotleciki w sosie pieczarkowym do tego surówka z tartej marchewki,dziadkowie się zajadali.
28 września 2013 07:40
Witam wie ktos jak ugotowac zupke z dzikiego bzu? to nie bede czekac az moja pani wstanie, sama bym ugotowała :)
28 września 2013 07:57
http://gotowanie.onet.pl/przepisy/smak-lasu-zupa-z-bzu-czarnego,86317.html
Manuelka znalazlam cos takiego , o to Ci chodzilo ?
29 września 2013 08:03
doris4

http://gotowanie.onet.pl/przepisy/smak-lasu-zupa-z-bzu-czarnego,86317.html
Manuelka znalazlam cos takiego , o to Ci chodzilo ?

Dzieki kochana  ja napisze przepis jaki dostałam od mojej pani i jej corki tylko mam nadzieje ze sie doczytacie: 1kgHolundaer(czarny bez)--1/4lit apfelsaft (sok jabłkowy), to gotowac przez 20 min jak sie zagotuje to zmiejszyc temperature lub gaz, po tym czasieodcedzic dobrze przez sitko,---dalej-- 6 łyzeczek cukru, 1jabłko (drobno pokrojone), 1 surka z cytryny,-- 1 laska cynamonu,--z 1 cytryny sok ,dalej to zagotowc chwile na koniec rozmieszac w malej ilosci wody 2łyzeczki speiiertark (nie wiem jak to po polsku) i to przegotowac . Naprawde dobra moi wrecz mowili fantastysz hehe,Smacznego!!! Ach  do tego:___ Kluseczki z kaszy manny:----1/8l mleka ---1łyzeczka masła,---50gr manny,---1 jajko, masło barzo miekkeprawie rozpuszczone,wszystko wymieszac do lodowki na pol godzinki daje pozniej na gotujaca wode łyzeczka robie kluseczki zagotowuje smaczne nie tylko do zupy jak kiedys zrobiłam za duzo to nawet zapiekłam je.Smacznego
03 października 2013 10:48
robie sos pieczarkowy,nie mam majeranku-co wogole dodac do smaku?
03 października 2013 11:04 / 1 osobie podoba się ten post
kruszynka1964

pieczarki ;) , to żart oczywiście :)

trochę kostki rosołowej,dużo świeżej pietruszki na koniec no i śmietanę+mąkę,aby zagęścić sos

03 października 2013 11:09
kruszynka1964

Majeranek do pieczarek????????Cały smak zabija! Do pieczarek sól,pieprz i zielenina i starczy,smietana i szlus:)Jak wczorajsze knedle Ci wyszly?
03 października 2013 11:16 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Majeranek do pieczarek????????Cały smak zabija! Do pieczarek sól,pieprz i zielenina i starczy,smietana i szlus:)Jak wczorajsze knedle Ci wyszly?

mogly byc lepsze,na szczescie dziadkowi wszystko smakuje!
05 października 2013 17:00
Jezu,jak czytam wasze przepisy,to az mi glupio,ze z takim zalosnym pytaniem startuje,poradzcie,mam zrobic mielone a nie mam kurde molek ani bulki tartej ani chleba-no i szans na to,ze mi to dokupia!
05 października 2013 17:06
kruszynka1964

Jezu,jak czytam wasze przepisy,to az mi glupio,ze z takim zalosnym pytaniem startuje,poradzcie,mam zrobic mielone a nie mam kurde molek ani bulki tartej ani chleba-no i szans na to,ze mi to dokupia!

to przypraw  to mieso dodaj jajo i upiecz zrób sos i tez bedzą mielone , pokroisz w plastry polejesz sosem i juz
05 października 2013 17:09
czarna11

to przypraw  to mieso dodaj jajo i upiecz zrób sos i tez bedzą mielone , pokroisz w plastry polejesz sosem i juz

No,tak zrobie,zeby tylko dziadek mnie nimi nie rzucil.Ze tez trafilam na takiego pasibrzucha.
05 października 2013 17:12
Wez troche zimnego mleka wsyp panierki ze 2 tyzki odczekaj chwile i jak napecznieje dodaj do miesa nie trzeba nic lepszego sa bardzo dobre miekkie
05 października 2013 17:15
kruszynka1964

No,tak zrobie,zeby tylko dziadek mnie nimi nie rzucil.Ze tez trafilam na takiego pasibrzucha.

tylko dlaczego nie masz tego co potrzebujesz w kuchni to sie dziwie,,, daleko do sklepu czy raz w tygodniu zakupy robisz?  a z resztą to niewazne dleczego ... wazne zeby cos sklecic....ja dzisiaj w sklepie byłam dwa razy ,,, powtarzałam babci chyba ze cztery razy ze chleba nie ma w domu.... babcia mówi ze ma ten chleb kupic syn lub synowa albo córka... ze ja mam nie kupowac,, no wiec nie kupiłam ... jak przyszło co do czego to mi płcze dlaczego tego chleba nie ma w domu.....pochlastac sie mozna
05 października 2013 18:18 / 1 osobie podoba się ten post
czarna11

tylko dlaczego nie masz tego co potrzebujesz w kuchni to sie dziwie,,, daleko do sklepu czy raz w tygodniu zakupy robisz?  a z resztą to niewazne dleczego ... wazne zeby cos sklecic....ja dzisiaj w sklepie byłam dwa razy ,,, powtarzałam babci chyba ze cztery razy ze chleba nie ma w domu.... babcia mówi ze ma ten chleb kupic syn lub synowa albo córka... ze ja mam nie kupowac,, no wiec nie kupiłam ... jak przyszło co do czego to mi płcze dlaczego tego chleba nie ma w domu.....pochlastac sie mozna

No ja tez mam ochote sie pochlastac,zakupy robwiec nie wiem jak i corka,wiec nie wiem jak ona robi mielone bez niezbednych skladnikow...
05 października 2013 20:17 / 1 osobie podoba się ten post
kruszynka1964

No ja tez mam ochote sie pochlastac,zakupy robwiec nie wiem jak i corka,wiec nie wiem jak ona robi mielone bez niezbednych skladnikow...

Boze,co ja tu za chinszczyzne nawypisywalam,a podobno chodzilam do klasy o profilu humanistycznym-eee tam,to napewno wina wysciskanej klawiatury.