Kuchnia Niemiecka - przepisy

21 września 2013 11:40
Popieram zdanie Sas-anki.Przemyśl sprawę,odpocznij od forum,jeżeli tego potrzebujesz,ale zostań z nami.
21 września 2013 11:46 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47

Mniej wiecej,ja rozkladam na całej plaszczyznie jablka,wtedy strudel jest smaczniejszy jabłka przełożone sa ciastem.I cukier dodaje tylko do jabłek do ciasta nigdy.

Jest moj ostatni wpis na forum dla opiekunek- dziekuje za towarzystwo - nie zawsze nam było po drodze,ale jakoś ją pokonywałyśmy.
Miłej i spokojnej pracy życzę.

Szkoda............................

Mleczko na zawsze chce pożegnać się z nami:(
Chyba żartujesz kobieto!!!
Zostaniemy więc sami?????
Kto strudel zrobi pyszny nam na niepogodę?
Z kim się sprzeczać będziemy
Gdy nudą powieje?
/czyta i sie smieje:):):) )/
Zastanów no się jeszcze!
Nie bądź radykalna!
Takie odejście z forum 
Rzecz to odwracalna:):):):)

21 września 2013 14:18
cześć !!!! mam problemik mam przygotować pati na 25 osób są to urodziny osoby dorosłe jakie dania sie serwuje na takim przyjęciu.
21 września 2013 14:21 / 1 osobie podoba się ten post
koti

cześć !!!! mam problemik mam przygotować pati na 25 osób są to urodziny osoby dorosłe jakie dania sie serwuje na takim przyjęciu.

następna 'głupia' opiekunka?  dlaczego ty masz przygotować przyjecie ? jesteś opiekunką czy kucharką?
21 września 2013 14:22
hallo nie jestem głupia to dla mojego przyjaciela nie dla rodziny
21 września 2013 14:26
koti

hallo nie jestem głupia to dla mojego przyjaciela nie dla rodziny

a to przepraszam

zwykle robią kanapeczki na chlebie tostowym,na chlebku takim czarnym okrąglym chyba pumpernikker ale nie wiem czy pisownia dobra,koreczki z jednego winogrona + żółty ser,paluszki stoją,ciasta,ciastka no i picie tzn kawa,woda,coca-cola,sok jabłkowy...

podpytaj się swojego przyjaciela co by chciał,albo jego rodzinki ?
21 września 2013 14:31
Dziękuję za podpowież , byłąm na takim pati to był kartofelsalat makaronowa sałatka , pieczeń to chyba u nich standard , spytam sie mojego przyjaciela co oni lubia chciałam sie troche przygotować , za 5 tyg schodze ze stelli i mój przyjaciel bezie miał urodziny wiec prosił mnie o pomoc , on super radzi sobie w kuchni a ja nie chciałąm być noga w tej dziedzinie bo na stelli przygotowuje polskie jedzenie .
21 września 2013 14:33
koti

Dziękuję za podpowież , byłąm na takim pati to był kartofelsalat makaronowa sałatka , pieczeń to chyba u nich standard , spytam sie mojego przyjaciela co oni lubia chciałam sie troche przygotować , za 5 tyg schodze ze stelli i mój przyjaciel bezie miał urodziny wiec prosił mnie o pomoc , on super radzi sobie w kuchni a ja nie chciałąm być noga w tej dziedzinie bo na stelli przygotowuje polskie jedzenie .

no,to tez dobry pomysł-kartofelsalat u nich chyba narodowa potrawa,sałatka z makaronu i pieczeń to standard....możesz też zrobić coś polskiego,chyba jeść będą?
21 września 2013 14:42 / 2 osobom podoba się ten post
tak jeść bedą i sporo piwa pić to tez standard hi hi , a co do opiekunek gotujących dla rodziny to masz racje ja tez tego nie rozumiem , jest sie opiekunką a nie służącą ja nie gotuje dla rodziny tylko pacjenta i siebie ,jedynie raz mnie poprosili o pomoc ale za to byłąm na imprezie i dobrze sie bawiłam .
21 września 2013 16:14
Koti - narób bigosu:)
21 września 2013 21:46
mleczko47

Mniej wiecej,ja rozkladam na całej plaszczyznie jablka,wtedy strudel jest smaczniejszy jabłka przełożone sa ciastem.I cukier dodaje tylko do jabłek do ciasta nigdy.

Jest moj ostatni wpis na forum dla opiekunek- dziekuje za towarzystwo - nie zawsze nam było po drodze,ale jakoś ją pokonywałyśmy.
Miłej i spokojnej pracy życzę.

Mleczko...:(( nie wiem co sie stalo ze tak nagle chcesz odejść :( Masz pewnie powody ale mi smutno. Jak ja bede życ ty w DE bez swojego 100% Mleczka ze śmietanką  na pokrzepienie serca mego? Ale mam twojego maila....przeczytaj od czasu do czasu co na bagnach Żabki śpeiwaja :)) No...smutno mi...Boszsze!! A gdzie twój mail? :(( Katastrofa .....
23 września 2013 12:07
witam i prosze o pomoc... w sobote jak miałam wolny dzień córka babuszce nagotowała piuure ziemniaczane dla wojska. jutro juz w tej postaci obiadu nie chce mi sie jesc a babcia mówi ze moze jeszcze zjemy ze sledziem w smietanie, moje pytanie brzmi czy mozna z tego jakies placki ukrecic czy coś. ?
23 września 2013 12:40
czarna11

witam i prosze o pomoc... w sobote jak miałam wolny dzień córka babuszce nagotowała piuure ziemniaczane dla wojska. jutro juz w tej postaci obiadu nie chce mi sie jesc a babcia mówi ze moze jeszcze zjemy ze sledziem w smietanie, moje pytanie brzmi czy mozna z tego jakies placki ukrecic czy coś. ?

Tak,śmiało,można takie jak mielone kotlety...i potem smażysz identycznie jak nasze kotlety mielone +sałata zielona / mizeria/ kapusta czerwona lub co uważasz i np łosoś i zrobisz furorę ;)

ale i to możesz jeść nawet na kolację-zapiekanka z piurre ziemniaczanego
*boczek lub gotowana szynka
*cebula 1 średniej wielkości
*mozzarella poktojona w kostkę najlepiej lub inny ser żółty starty starty
*trochę mleka ciepłego
*bułka tarta aby posypać wierzch tej zapiekanki

Purre ziemniaczane wyrabiarz z ciepłym mlekiem,aby było elastyczne,dodajesz podrumienioną cebulkę i boczek lub podsmażoną szynkę i wymieszać,następnie mozzarella lub żółty ser,wymieszać...Formę na keksa wysmarować masłem,przełożyć masę i wierzch posypać bułką tartą i zapiec góra - dół,aż do zbrązowienia bułki w ok 170 st C. Nie pisałam o soli i pieprzu,bo pewnie purre masz przyprawione 

Możesz też zrobić kopytka nasze polskie i sos grzybowy to tego lub mięsny sos ;)

23 września 2013 13:55
ania37

Tak,śmiało,można takie jak mielone kotlety...i potem smażysz identycznie jak nasze kotlety mielone +sałata zielona / mizeria/ kapusta czerwona lub co uważasz i np łosoś i zrobisz furorę ;)

ale i to możesz jeść nawet na kolację-zapiekanka z piurre ziemniaczanego
*boczek lub gotowana szynka
*cebula 1 średniej wielkości
*mozzarella poktojona w kostkę najlepiej lub inny ser żółty starty starty
*trochę mleka ciepłego
*bułka tarta aby posypać wierzch tej zapiekanki

Purre ziemniaczane wyrabiarz z ciepłym mlekiem,aby było elastyczne,dodajesz podrumienioną cebulkę i boczek lub podsmażoną szynkę i wymieszać,następnie mozzarella lub żółty ser,wymieszać...Formę na keksa wysmarować masłem,przełożyć masę i wierzch posypać bułką tartą i zapiec góra - dół,aż do zbrązowienia bułki w ok 170 st C. Nie pisałam o soli i pieprzu,bo pewnie purre masz przyprawione 

Możesz też zrobić kopytka nasze polskie i sos grzybowy to tego lub mięsny sos ;)

dzięki wielkie ..... uratowałaś mój jutrzejszy dzień...... Buziaki:)
23 września 2013 16:00 / 2 osobom podoba się ten post
Czarna - dodaj do tego purre całe jajo,troszke tartej bułki,ew.pieprz,majeranek albo zieleninę jaką,ulep kotleciki,obtocz w tartej bulce i na patelnie,obsmaż z obu stron ,sos do tego i jakas surowka. Albowsadz do miski,podziel na krzyż-jedna cwiartke wyciagnij tych kartofli,w to puste miejsce dodaj mąki ziemniaczanej/kartoffeln mehl/ ,całe jajo,ta wyciągnieta ćwiarke ziemniaków- porządnie wymieszaj i lep kluski/takie pyzy okragłe/ -wrzucasz na wrzatek posolony i dalj jak z kotlecikami:)tylko za duże nie lep bo sie rozwalają!