Język niemiecki - od czego zacząć?

29 czerwca 2013 16:40
Ja bym to wlasciwie inaczej napisala.
Meine Oma gab mir Geld, immer wenn ich sie besucht habe.
29 czerwca 2013 16:50
Dorotee, Wichura, baaaardzo Wam dziękuję. Nawet Oma nie potrafiła mi wytłumaczyć: dlaczego. Dawała przykłady, ale nie załapałam. Jestem Waszą dłużniczką. Dzięki.
29 czerwca 2013 17:33
dorotee

Ja bym to wlasciwie inaczej napisala.
Meine Oma gab mir Geld, immer wenn ich sie besucht habe.

No tak też można. Aczkolwiek przy als i wenn czasy powinny się raczej zgadzać. No ale nie jest to chyba rygorystycznie przestrzegane. No tak - sama napisałam z dwoma różnymi czasami:) 
29 czerwca 2013 17:36
Benita

Dorotee, Wichura, baaaardzo Wam dziękuję. Nawet Oma nie potrafiła mi wytłumaczyć: dlaczego. Dawała przykłady, ale nie załapałam. Jestem Waszą dłużniczką. Dzięki.

Nie dziw się, że Oma nie potrafiła wytłumaczyć. Wydaje mi się, że wiekszość z nas też by nie potrafiła reguł gramatycznych języka polskiego obcokrajowcowi wytłumaczyć. Przynajmniej ja bym nie potrafiła.
29 czerwca 2013 18:31
Podejrzewam, że ja też nie. Już kiedyś tu pisałam, że my lepiej znamy gramatykę niemiecką niż sami Niemcy. Co niestety nie przekład się na poprawność (mojej) wymowy.
29 czerwca 2013 18:35
My znamy lepiej teorię, a oni niestety praktykę:) To znaczy dla nas niestety, bo wolałabym nie miec problemu ze stosowaniem Konjunktivu i Indirekte Rede i bardzo bym chciała znac całą rekcję czasownika. Bo kiedyś tam teori tej się nauczyłam, ale zapomniałam:):) Musze się zmobilizować, przypomnieć sobie i dziadka katować nowymi zdaniami:)
29 czerwca 2013 18:47
Tak do mnie mów. Uczę się niemieckiego półtora roku. Dużo. Czasami ogarnia mnie zniechęcenie - bo już rozumiem codzienne rozmowy i już nie dostrzegam tak spektakularnych postępów, jak na początku. Ale takie słowa, że Ty, po germanistyce jeszcze masz ochotę na doskonalenie, to ja przestaję marudzić i dziś przerobię jeszcze jedną lekcję ponad plan. Dzięki za inspirację.
29 czerwca 2013 18:53
Wbrew pozorom na germanistyce języka mało uczą - więcej jest literatury, historii, historii kultury, historii języka itd. Samej nauki języka miałam 4 godziny (1,5h) tygodniowo - więc bez szału. A też tego co się nauczyłam, to trochę już zapomniałam - uczyłam w gimnazjum i tam raczej podstawy były - na pewno nie Indirekte Rede, czy Konjunktiv. No więc sie zapomniało.
29 czerwca 2013 19:15
Podajcie
proszę z jakiego translatora korzystacie,
jaki wg Was jest najlepszy.
Kiedyś miałam świetny,
ale po awarii dysku mi zeżarło adres.

Może dzieki Wam go odzyskam, napewno był sciągnięty z tego forum.
29 czerwca 2013 20:32
Ja mam pytanie do dziewczyn co do czasu przeszlego tzn..jak mowicie w takiej codziennej rozmowie uzywacie Perfekt czy Imperfekt, pewnie zamiennie, ale chodzi mi czy lepiej mowic Ich konnte czy Ich habe gekonnt i jak jest poprawniej,mam nadzieje ze nie zamieszalam
29 czerwca 2013 20:53 / 1 osobie podoba się ten post
Ogólnie w mowie powinno się uzywać Perfektu. Za wyjątkiem haben, sein i właśnie czasowników modalnych. Nikt nie mówi habe gekonnt, tylko konnte, musste, wollte, sollte, durfte.
29 czerwca 2013 20:58
scarlet

Podajcie
proszę z jakiego translatora korzystacie,
jaki wg Was jest najlepszy.
Kiedyś miałam świetny,
ale po awarii dysku mi zeżarło adres.

Może dzieki Wam go odzyskam, napewno był sciągnięty z tego forum.

Ja używam tego http://translate.google.pl/?sl=pl&tl=en    , Namiary wzięłam właśnie z tego forum. 
29 czerwca 2013 21:02
:)Dziekuje,wlasnie tak mi sie wydawalo ze cos za bardzo kombinowalam z czasem przeszlym ,teraz mam juz jasnosc
29 czerwca 2013 21:07
A ogólnie to Imperfektu też możesz uzywać w mowie - jest niby podział, że Imperfekt do opowiadań, relacji głównie, albo do zdań w których są następstwa czasów, a Perfekt do codziennego mówienia. Jednak nie przestrzega się tego jakoś szczeglnie i wprawdzie Niemcy w większości mówią w Perfekcie, ale wrzucają tez zdania w Imperfekcie.
29 czerwca 2013 21:22
Przeczytalam cos takiego ze Imperfekt jest czesciej uzywany na polnocy DE niz na poludniu, ale na poludniu uzywaja modalnych w Imperfekt wlasnie.Uzywaja moja babcia uzywa:)i musze to wkuc.