Język niemiecki - od czego zacząć?

28 września 2014 20:15
PiotrDominik

a zapytalas o co z tym chodzi? 

nie  zapytałam, ale po  wpisach  dziewczyn  domyslilam  sie  ze to  jest  takie  mojej PDP powiedzonko  jak  jej  cos  nie  wychodzi:)
28 września 2014 20:18
gabino

nie  zapytałam, ale po  wpisach  dziewczyn  domyslilam  sie  ze to  jest  takie  mojej PDP powiedzonko  jak  jej  cos  nie  wychodzi:)

Pytalem wlasnie znajomego i mowi ze czesto to slowo uzywane jest kiedy mowa ze ktos traci ''panowanie'', nad czyms lub nad soba.... np: ten pan stracil panowanie nad soba. 
Nie slyszal by ktos samo slowko uzywal, ale mowil ze moze wlasnie to takie wlasne powiedzonko.

29 września 2014 19:44
jak po niemiecku nazywa sie maszynka do kręcenia papierosow?:( moja maszynke szlag trafil i muszę iść kupic nowa.. z gory dziękuje za pomoc
29 września 2014 20:02 / 1 osobie podoba się ten post
Zigarettenstopfmaschine - Zigarettenstopfer - Zigarettenfertiger
29 września 2014 20:06
wichurra

Zigarettenstopfmaschine - Zigarettenstopfer - Zigarettenfertiger

Zigaretten maschine  tak  myślalam..dziękuje  wichurko  za  pomoc :)
30 września 2014 10:40
w jakich okolicznościach mówi się słowo 'weg"? czesto słyszę od dziadka jak coś mu chcę dać to mówi weg, (precz?)nawet sąsiadce tak mówi czasem jak ona mu chce coś dać,podać
30 września 2014 10:41
marshall.area

w jakich okolicznościach mówi się słowo 'weg"? czesto słyszę od dziadka jak coś mu chcę dać to mówi weg, (precz?)nawet sąsiadce tak mówi czasem jak ona mu chce coś dać,podać

W takich jak chcesz być nieuprzejmy
30 września 2014 10:47
czyli prosto mówiąc precz?
30 września 2014 10:56
didusia

W takich jak chcesz być nieuprzejmy

Didusia, weg jest jeszcze w miare ale jak juz usłyszysz hau ab, to lepiej goń z miejsca, ha ha ha !
30 września 2014 11:00
margolcia

Didusia, weg jest jeszcze w miare ale jak juz usłyszysz hau ab, to lepiej goń z miejsca, ha ha ha !

Tego nie słyszałam ale zapamiętam jak ktos mnie wkurzy . Dzięki , po poskiemu to ja umię ale po niemieckiemu nie za bardzo  z angielskim brzydkim daję sobie radę .Ok idę omę z lózka wyciagnąć.
30 września 2014 11:08 / 1 osobie podoba się ten post
Samo weg uprzejme nie jest. Ale są też czasowniki rozdzielnie złożone właśnie z tym słowem i wtedy są normalne - wegwerfen na przykład.
30 września 2014 11:10
samo weg oznacza precz? czy są inne jeszcze określenia pojedynczego weg?
30 września 2014 11:11
wichurra

Samo weg uprzejme nie jest. Ale są też czasowniki rozdzielnie złożone właśnie z tym słowem i wtedy są normalne - wegwerfen na przykład.

Tyle, że u mnie pani wstając nie mówi aufstehen tylko samo auf. Wogóle ma jakiś swój język. Niekoniecznie poprawny. Tym bardziej, że nawet jej córka mnie poinformowala, że tutaj używa się formy DU bez względu na wiek rozmówcy. SIE jest zarezerwowane dla więcej niż jednej osoby (tylko liczba mnoga). Wszyscy tak mówią.
30 września 2014 11:15
Samo auf jest używane. Mówimy o weg.

Marshall - jest jeszcze słowo der Weg - droga, sposób, metoda, ale to wtedy rzeczownik. A co ja będę pisała - poczytaj sobie tutaj tłumaczenia słowa weg -

http://de.pons.com/%C3%BCbersetzung?q=weg&l=depl&in=&lf=
30 września 2014 11:15
WSTENGA

Tyle, że u mnie pani wstając nie mówi aufstehen tylko samo auf. Wogóle ma jakiś swój język. Niekoniecznie poprawny. Tym bardziej, że nawet jej córka mnie poinformowala, że tutaj używa się formy DU bez względu na wiek rozmówcy. SIE jest zarezerwowane dla więcej niż jednej osoby (tylko liczba mnoga). Wszyscy tak mówią.

u mnie też