Język niemiecki - od czego zacząć?

30 września 2014 11:15
chodzi o samo weg
30 września 2014 11:18 / 1 osobie podoba się ten post
Jeżeli powie Ci samo weg i nic do tego, to jest to z pewnością "precz" :)
30 września 2014 11:20
wichurra

Jeżeli powie Ci samo weg i nic do tego, to jest to z pewnością "precz" :)

czyli średnio brzydkie zachowanie ;)
30 września 2014 11:31
wichurra

Samo auf jest używane. Mówimy o weg.

Marshall - jest jeszcze słowo der Weg - droga, sposób, metoda, ale to wtedy rzeczownik. A co ja będę pisała - poczytaj sobie tutaj tłumaczenia słowa weg -

http://de.pons.com/%C3%BCbersetzung?q=weg&l=depl&in=&lf=

Tyle, że jednocześnie myjąc naczynia słysze pytanie ap?. Pyta czy ma wycierać "abtroken"
30 września 2014 12:02 / 4 osobom podoba się ten post
didusia

Tego nie słyszałam ale zapamiętam jak ktos mnie wkurzy . Dzięki , po poskiemu to ja umię ale po niemieckiemu nie za bardzo  z angielskim brzydkim daję sobie radę .Ok idę omę z lózka wyciagnąć.

Didusia, dobrze znac troche "tych" słowek, trzeba umiec sie wykłocac o swoje. Jak Ci zdrowy osobnik, jak mnie wczoraj Turek , powie  spadaj do Polski ty polska swinio, to odpowiedzi mojej nie moge zamiescic tu na forum, bo ktos posądzi mnie o rasizm, ha ha ha ! A poszło o to, ze wepchal sie bez kolejki, zwrocilam mu grzecznie uwage, nie wiem tylko skąd wyczaił ze ja Polka? Bylam mile zdziwiona reakcja wszystkich bedących w sklepie jak i sprzedajacych. Poszedl jak burza!!!!
30 września 2014 12:18 / 1 osobie podoba się ten post
margolcia

Didusia, dobrze znac troche "tych" słowek, trzeba umiec sie wykłocac o swoje. Jak Ci zdrowy osobnik, jak mnie wczoraj Turek , powie  spadaj do Polski ty polska swinio, to odpowiedzi mojej nie moge zamiescic tu na forum, bo ktos posądzi mnie o rasizm, ha ha ha ! A poszło o to, ze wepchal sie bez kolejki, zwrocilam mu grzecznie uwage, nie wiem tylko skąd wyczaił ze ja Polka? Bylam mile zdziwiona reakcja wszystkich bedących w sklepie jak i sprzedajacych. Poszedl jak burza!!!!

ja to automatycznie po angielsku ale masz rację trzeba sie i po niemiecku" dobrze wysławiać"
30 września 2014 12:31
WSTENGA

Tyle, że jednocześnie myjąc naczynia słysze pytanie ap?. Pyta czy ma wycierać "abtroken"

A może jej się angielski włącza i mówi "up" - na górę:)

30 września 2014 12:32 / 2 osobom podoba się ten post
margolcia

Podziwiam Cię, że nie zabrakło Ci języka w gębie. Mnie by pewnie tak zatkało, że słów by mi zabrakło:)
30 września 2014 12:54 / 3 osobom podoba się ten post
wichurra

Podziwiam Cię, że nie zabrakło Ci języka w gębie. Mnie by pewnie tak zatkało, że słów by mi zabrakło:)

Numialam sie odszczekiwac w Berlinie, mieszkalam kilka -nascie lat, tam international-mischung, w bloku mieszkało wiekszosc niemcy i to starsi schorowani ludzie i dwie rodziny tureckie, co oni wyrabiali, muzyka na full ta ichna "alla, alla". Czesto Niemieckie "starszaki" przychodzili do nas Polakow z prosba o interwencje bo sami sie bali(chyba), a ze my Polacy niczego sie nie boimy,........hauptsache ze po interwencji bylo cichusio jak maczkiem zasiał.. 
30 września 2014 12:58 / 2 osobom podoba się ten post
didusia

ja to automatycznie po angielsku ale masz rację trzeba sie i po niemiecku" dobrze wysławiać"

Ja akurat przeklinać potrafię w kilku językach. Podobno kwieciście. Córka uczyła mnie po niemiecki i japońsku, sama umiem po angielski i rosyjsku, brachol naumiał po hiszpańsku a siostra po niderlandzku. Nie wiem dlaczego ale takich słówek nie musze się długo uczyć. Same mnie się łapią
30 września 2014 13:21 / 1 osobie podoba się ten post
WSTENGA

moja babcia też na skróty gada, już się domyśliłąm, auf, zu, an

30 września 2014 13:30 / 3 osobom podoba się ten post
WSTENGA

Ja akurat przeklinać potrafię w kilku językach. Podobno kwieciście. Córka uczyła mnie po niemiecki i japońsku, sama umiem po angielski i rosyjsku, brachol naumiał po hiszpańsku a siostra po niderlandzku. Nie wiem dlaczego ale takich słówek nie musze się długo uczyć. Same mnie się łapią

Po rosyjsku tez umiem",użesz ty, job twoju mać!" ha ha ha 
30 września 2014 13:35 / 1 osobie podoba się ten post
Ja jeszcze pamietam tekst mojej mamy -idziot , szczypiot nazywajetsa na jot ----job twoju szczypawka idziot.
30 września 2014 13:48
margolcia

Po rosyjsku tez umiem",użesz ty, job twoju mać!" ha ha ha 

Ale ja umiem brzydko........bardzo
30 września 2014 13:55 / 1 osobie podoba się ten post
WSTENGA

Ale ja umiem brzydko........bardzo

Uwidzieli kitajca i capcy go za jajca? To tez po rosyjsku