Jeżeli powie Ci samo weg i nic do tego, to jest to z pewnością "precz" :)
Jeżeli powie Ci samo weg i nic do tego, to jest to z pewnością "precz" :)
Samo auf jest używane. Mówimy o weg.
Marshall - jest jeszcze słowo der Weg - droga, sposób, metoda, ale to wtedy rzeczownik. A co ja będę pisała - poczytaj sobie tutaj tłumaczenia słowa weg -
http://de.pons.com/%C3%BCbersetzung?q=weg&l=depl&in=&lf=
Tego nie słyszałam ale zapamiętam jak ktos mnie wkurzy . Dzięki , po poskiemu to ja umię ale po niemieckiemu nie za bardzo z angielskim brzydkim daję sobie radę .Ok idę omę z lózka wyciagnąć.
Didusia, dobrze znac troche "tych" słowek, trzeba umiec sie wykłocac o swoje. Jak Ci zdrowy osobnik, jak mnie wczoraj Turek , powie spadaj do Polski ty polska swinio, to odpowiedzi mojej nie moge zamiescic tu na forum, bo ktos posądzi mnie o rasizm, ha ha ha ! A poszło o to, ze wepchal sie bez kolejki, zwrocilam mu grzecznie uwage, nie wiem tylko skąd wyczaił ze ja Polka? Bylam mile zdziwiona reakcja wszystkich bedących w sklepie jak i sprzedajacych. Poszedl jak burza!!!!
Tyle, że jednocześnie myjąc naczynia słysze pytanie ap?. Pyta czy ma wycierać "abtroken"
Didusia, dobrze znac troche "tych" słowek, trzeba umiec sie wykłocac o swoje. Jak Ci zdrowy osobnik, jak mnie wczoraj Turek , powie spadaj do Polski ty polska swinio, to odpowiedzi mojej nie moge zamiescic tu na forum, bo ktos posądzi mnie o rasizm, ha ha ha ! A poszło o to, ze wepchal sie bez kolejki, zwrocilam mu grzecznie uwage, nie wiem tylko skąd wyczaił ze ja Polka? Bylam mile zdziwiona reakcja wszystkich bedących w sklepie jak i sprzedajacych. Poszedl jak burza!!!!
Podziwiam Cię, że nie zabrakło Ci języka w gębie. Mnie by pewnie tak zatkało, że słów by mi zabrakło:)
ja to automatycznie po angielsku ale masz rację trzeba sie i po niemiecku" dobrze wysławiać"
Tyle, że jednocześnie myjąc naczynia słysze pytanie ap?. Pyta czy ma wycierać "abtroken"
Ja akurat przeklinać potrafię w kilku językach. Podobno kwieciście. Córka uczyła mnie po niemiecki i japońsku, sama umiem po angielski i rosyjsku, brachol naumiał po hiszpańsku a siostra po niderlandzku. Nie wiem dlaczego ale takich słówek nie musze się długo uczyć. Same mnie się łapią
Po rosyjsku tez umiem",użesz ty, job twoju mać!" ha ha ha
Ale ja umiem brzydko........bardzo