Język niemiecki - od czego zacząć?

22 sierpnia 2014 17:36 / 2 osobom podoba się ten post
Qautsch-się pisze-wymawia się mniej więcej tak jak agama pisze i sądzę,ze to o to słowo chodzi-a znaczy to bzdura.
Reszta,jak pisze wichurra.
22 sierpnia 2014 17:37 / 1 osobie podoba się ten post
"Kwacz" - moze to byc w sensie "idiotyzm", "glupota", jakies kretynstwo. Sorry, nie zauwazylam, ze juz jest odpowiedz.
22 sierpnia 2014 17:38 / 2 osobom podoba się ten post
Quatsch-bzdura quasi-jakby,pozorny,rzekomy toll-super A to ostatnie nie bardzo wiem jak mam przetłumaczyć.Też to słyszałam,chyba może znaczyć-raz,raz-szybciutko,czy coś w tym stylu.
O,nie zauważyłam,że już jest wyjaśnienie:)
22 sierpnia 2014 18:08 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Quatsch-bzdura quasi-jakby,pozorny,rzekomy toll-super A to ostatnie nie bardzo wiem jak mam przetłumaczyć.Też to słyszałam,chyba może znaczyć-raz,raz-szybciutko,czy coś w tym stylu.
O,nie zauważyłam,że już jest wyjaśnienie:)

Dokładnie : zak-zak ( cak -cak ) tak jak napisałaś .... Przejęłam to od "dawnych pracodowców " i u siebie w domu też używam tego zwrotu , bo jak powiem , że coś " raz , raz szybciutko coś zrób " to moi się obrażają , że popędzam .... Za to jak w obcym języku , to od razu się biorą  za wykonanie ...... uznają te krótkie słowa za żartobliwe ...... Nie mogę ich tylko przekonać do jednego mniemieckiego zwrotu ...." Raus ! ".... tego polecenia za cholerę nie chcą wykonać ")))))
22 sierpnia 2014 20:57 / 1 osobie podoba się ten post
agama

Mam problem.Rodzina uznaje moją znajomośc niemieckiego za wręcz perfekcyjna:)))) A ja nie bardzo wiem jak mam tłumaczyć np.-fonetycznie''kwasz''lub''kuasz'',nastepnie''kuazi''lub''kłazi''i ''zak-zak'' Pomocy!Się trochę domyślam,ale pewności nie mam.
No i jeszcze ''tol';''thool'';tool''.

Tu często słyszę "kwacz" - w sensie "gadanie".
Np ktoś opowiada bzdury, a Ty kwitujesz to -"gadanie". W tym sensie.
23 sierpnia 2014 08:51
apropoo zack-zack
http://pl.pons.com/t%C5%82umaczenie/niemiecki-polski/zack+zack
23 sierpnia 2014 10:22 / 1 osobie podoba się ten post
Dobrodziejka

Könnten Sie von mir ein Foto machen?
Könntest du mir ein Bild
Konnen Sie mir fotografieren ?

http://zapytaj.onet.pl/Category/015,009/2,4270165,jak_spytac_sie_po_niemiecku_mogla_by_pani_mi_zrobi_zdjecie_.html

Tego nie polecam,błędów co niemiara
23 sierpnia 2014 14:34
No dokładnie.
24 sierpnia 2014 11:47 / 1 osobie podoba się ten post
Tu rzeczywiście mówią trochę inaczej -rozumiem prawie wszystko,byle nie za szybko gadali:)Ale np.ja nauczona mówić "aba","oda" a tu mówią tak jak się pisze czyli "oder","aber".Muszę sie więcej skupić i wsłuchać niż w D:)I inne takie niuanse językowe,niby proste słowa a bywa ,że chwile trwa zanim załapię:)
24 sierpnia 2014 11:56 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Tu rzeczywiście mówią trochę inaczej -rozumiem prawie wszystko,byle nie za szybko gadali:)Ale np.ja nauczona mówić "aba","oda" a tu mówią tak jak się pisze czyli "oder","aber".Muszę sie więcej skupić i wsłuchać niż w D:)I inne takie niuanse językowe,niby proste słowa a bywa ,że chwile trwa zanim załapię:)

i wlasnie ja tez tak mowie i jeszcze epis.
29 sierpnia 2014 09:31
Mam pytanie : jak powiedzieć  Ich habe Angebot? czy  Ich habe Vorschlag? coś mi się pokićkało.
29 sierpnia 2014 10:17 / 2 osobom podoba się ten post
Evvex

Mam pytanie : jak powiedzieć  Ich habe Angebot? czy  Ich habe Vorschlag? coś mi się pokićkało.

To drugie lepiej:) Jeżeli chcesz coś zaproponować to spytaj:Darf ich etwas anbieten? A jak masz pomysła to  tym Vorschlagiem może być.Można też rzec -Ich habe eine Idee.
Z tym Angebotem,to tak biznesowo brzmi:)
29 sierpnia 2014 11:05
tina 100%

To drugie lepiej:) Jeżeli chcesz coś zaproponować to spytaj:Darf ich etwas anbieten? A jak masz pomysła to  tym Vorschlagiem może być.Można też rzec -Ich habe eine Idee.
Z tym Angebotem,to tak biznesowo brzmi:)

Dzięki Tina, właśnie konkretnie chodziło mi o propozycję.
29 sierpnia 2014 12:47
Jest taka strona ze słowkami niemieckimi,co ja opiekunki polecają,czy ktoś moze podrzucic linka?
29 sierpnia 2014 13:24 / 1 osobie podoba się ten post
Evvex

Dzięki Tina, właśnie konkretnie chodziło mi o propozycję.

Ewa muszę iść do Aldika po  zakupy,a wiesz to w przeciwnym kierunku jak park.
Ale po południu zapraszam cię do mnie Gymnasialstr 39...czekam na ciebie z kawusią