27 stycznia 2015 20:44 / 1 osobie podoba się ten post
rybaJa teoretycznie wiem jak sie to powinno wykonywac( chyba nawet raz, czy dwa to robiłam- tak dawno temu,że o tym zapomniałam ), ale wiem też jakie mogą wystąpic powikłania, jakie jest ryzyko:( Trzeba też zachowac wszystkie zasady aseptyki. .. Prawnie opiekunce nie wolno wykonywac takich czynności, wiec, gdy coś poszło nie tak- nawet nie mówie,że byłoby źle wykonane, po prostu tak czasami może byc, to kto za to odpowie?
A konsekwencje mogą być poważne.Od uszkodzenia dróg oddechowych, przez niedodmę ,końcżąc na zatrzymaniu krążenia.Dla chorych z cięzką niewydolnością oddechową, nawet krótkie przerwanie wentylacji, jakie ma miejsce podczas głebokiego odsysania ,może spowodować niebezpieczne dla życia konsekwencje.Należy też wiedzieć, jakie czynności po głębokim odsysaniu wykonać, żeby te konsekwencje zminimalizować.Natomiast ,żeby ograniczyć zbieranie się śluzu w drzewie oskrzelowym i tchawicy, należy często oczyszczać z zalegającego śluzu jamę ustną, a głebokie odsysanie zostawić personelowi, który ma do tego uprawnienia.
Może się nic nie stać, ale jak się stanie, to nawet nie chcę myśleć, co by się działo.