Opiekunkowy kurs języka niemieckiego - dla początkujących

26 lutego 2015 19:26 / 3 osobom podoba się ten post
Ja uciekam na mojego busuu mam od listopada na 2lata wykupiony. Za jedyne 50% :)))) Bo tu zaczne sie chyba uwsteczniac? ?? :))))
26 lutego 2015 21:05
Ja już zgłupiałam jak ma to zdanie wygladać poprawnie.Po obiedzie poszłam na spacer z moja koleżanką.Mam mętlik w głowie po dzisiejszych wypowiedziach.
26 lutego 2015 21:11 / 1 osobie podoba się ten post
monia2077

Ja już zgłupiałam jak ma to zdanie wygladać poprawnie.Po obiedzie poszłam na spacer z moja koleżanką.Mam mętlik w głowie po dzisiejszych wypowiedziach.

To tylko specyfika tego jezyka.

http://pl.bab.la/slownik/polski-niemiecki/i%C5%9B%C4%87-na-spacer

Poniewaz Twoje zdanie jest w czasie przeszlym:

Ich ging ... tak, jak pisalam.

PS. To tylko kwestia wprawy, nie wiem, czy znasz strone 

http://pl.bab.la/

jest naprawde dobra.
26 lutego 2015 21:24 / 4 osobom podoba się ten post
monia2077

ja mówie tak--Ich war heute nachmittag mit meiner kollegin spazieren.
 Albo: Ich bin heute nachmittag mit meiner kollegin spazieren gegangen. i mnie rozumieją....a po obiedzie to bedzie- Heute nach dem mittagessen- bo nachmittag to jest popołudniu......
26 lutego 2015 23:33
Danke fur alles und Gute Nacht.Bis Morgen.
27 lutego 2015 08:31 / 6 osobom podoba się ten post
Moze wkurzy was to, co powiem, ale takie jest moje zdanie: Na poczatku uwazalam, ten temat za swietny, a teraz twiedze, ze jest bez sensu. Najlepiej uczyc sie ze zrodel, ktore podaja wszysko bezblednie. Tutaj, nie znajac dobrze jezyka, uczymy sie blednie, zapamietujac zle napisane zwroty. Sama czytajac, to wszystko, mam metlik w glowie, choc wczesniej, np. takie zdanie o spacerze nie sprawialo mi problemow. Czytajac bledne formy nieswiadomie utrwalamy je sobie w glowie. Tak wiec zycze nam wszystkim powodzenia w nauc, ale uciekam do innych zrodel
27 lutego 2015 09:31 / 5 osobom podoba się ten post
joannaxd

Moze wkurzy was to, co powiem, ale takie jest moje zdanie: Na poczatku uwazalam, ten temat za swietny, a teraz twiedze, ze jest bez sensu. Najlepiej uczyc sie ze zrodel, ktore podaja wszysko bezblednie. Tutaj, nie znajac dobrze jezyka, uczymy sie blednie, zapamietujac zle napisane zwroty. Sama czytajac, to wszystko, mam metlik w glowie, choc wczesniej, np. takie zdanie o spacerze nie sprawialo mi problemow. Czytajac bledne formy nieswiadomie utrwalamy je sobie w glowie. Tak wiec zycze nam wszystkim powodzenia w nauc, ale uciekam do innych zrodel

Zgadzam sie z Toba. Zakladajac ten watek, mialam na mysli tylko to, aby popisac tak, jak kto umie.Wiadomo, ze wszystkie uczymy sie caly czas. Ktos tam napisal , ze bez poprawiania to nie ma sensu.  Napisalam , ze poprawiamy, jesli jestesmy pewne, ze to jest poprawne.Tez wczoraj niepotrzebnie wtracilam swoje piec groszy i rozpetala sie dyskusja , Reasumujac, watek zalozony dla zwyklego pisania , kontaktu miedzy soba ale w jezyku niemieckim. W naszym ojczystym jezyku tez wiele z nas popelnia bledy i nie jest to tutaj problemem. Jesli ktos chce , pisze tutaj a kto nie chce, nie musi tutaj zagladac.Milego dnia wszystkim:)

27 lutego 2015 09:40 / 1 osobie podoba się ten post
leni

Zgadzam sie z Toba. Zakladajac ten watek, mialam na mysli tylko to, aby popisac tak, jak kto umie.Wiadomo, ze wszystkie uczymy sie caly czas. Ktos tam napisal , ze bez poprawiania to nie ma sensu.  Napisalam , ze poprawiamy, jesli jestesmy pewne, ze to jest poprawne.Tez wczoraj niepotrzebnie wtracilam swoje piec groszy i rozpetala sie dyskusja , Reasumujac, watek zalozony dla zwyklego pisania , kontaktu miedzy soba ale w jezyku niemieckim. W naszym ojczystym jezyku tez wiele z nas popelnia bledy i nie jest to tutaj problemem. Jesli ktos chce , pisze tutaj a kto nie chce, nie musi tutaj zagladac.Milego dnia wszystkim:)

Genau:))))also wir schreiben :))) das meinte ich am Anfang, jeden Tag ein neues Thema?Heute zB -- was kochen
wir? Also bei mir gibt es Friekadellen:((, Champions, Rotkohl, Kartoffeln und Gurken. Sonst gibt bei mir am Freitag Fisch:(((
27 lutego 2015 09:46 / 1 osobie podoba się ten post
leni

Ok, wyłączam się z tego wątku. 
27 lutego 2015 09:58
leni

moze sprobuje to jakos unormowac , aby w miare bylo wiadomo co z czym sie je:)
ZDANIE POJEDYNCZE OZNAJMUJACE
- orzeczenie w formie osobowej zawsze na DRUGIM miejscu niezaleznie jaka czesc zdania go poprzedza
ZDANIE ZLOZONE WSPOLRZEDNIE - 3 typy zdan
- bezspojnikowe rozdzielone przecinkiem i w kazdy z tych zdan orzeczenie stoi na DRUGIM miejscu po przecinku
- ze spojnikami po ktorych wystepuje szyk prosty czyli po spojniku PODMIOT a pozniej ORZECZENIE i reszta zdania
SPOJNIKI - und, aber,denn, oder, sondern
pierwsze zdanie pozostaje bez zmian a szyk zmienia sie tylko w zdaniu po spojniku
- ze spojnikami , po ktorych wystepuje szyk przestawny - bezposredniu po spojniku wyystepuje ORZECZENIE , pozniej PODMIOT i reszta zdania
SPOJNIKI - dann, deshalb, darum, daswegen, sonst, trotzdem, außerdem
- ZDANIE POBOCZNE
- bezposrednio po spojniku jest PODMIOT a ORZECZENIE w formie osobowej na koncu zdania
PRZYK:
Wir sind müde, WEIL wir viel LERNEN.
- jezeli orzeczenie sklada sie z kilku wyrazow( np czas przeszly) to na koncu zdania jest ta czesc, ktora jest odmieniana przez osoby
PRZ.
Das Kind WEINT, weil es sein Geld VERLOREN HAT.
Gdy zdanie poboczne wystepuje przed zdaniem glownym,wowczas zdanie glowne zaczyna sie od czasownika - czasownik,czasownik
PRZYK:
Wenn du etwas nicht VERSTEHST, SOLLST du den Lehrer fragen.
mam nadzieje, ze komus pomoglam:)
-

Leni jak sie ma to do tego co napisalas powyzej? Wg mnie Ty sama nie wiesz czego chcesz? A na dodatek nie jestes biegla w tym jezyku, wiec po co zabierasz glos jak inni poprawiaja?
27 lutego 2015 10:10 / 3 osobom podoba się ten post
emilia

Ok, wyłączam się z tego wątku. 

podpinam się pod twój post , podobnież . Dla mnie wazne jest aby jak napisałam coś i zrobiłam to nieprawidłowo , żeby mnie ktoś poprawił i wytłumaczył dlaczego , lub sama poprawiam i tłumaczę dlaczego . Pisanie po niemiecku z błedami bez ich poprawy chyba wiecej złego zrobi niż dobrego . Poza tym - nie umówilismy sie czy piszemy zgodnie z zasadami Hochdeutsch czy Plattdeutsch .
27 lutego 2015 10:27 / 1 osobie podoba się ten post
Ich habe schon einen großen Topf Gemüsesuppe gekocht. Ich freue mich, weil ich freies Wochenende habe , nur das Wetter ist heute nicht schön bei mir.
27 lutego 2015 11:00 / 4 osobom podoba się ten post
Siehst Du, es geht:))) lassen wir die Gramatik im Wald, ich habe mal deutsch gelernt, es ist aber lange, lange her, jetzt ist es mehr das Sprachgefuel eben.Ich habe eie Sprachkurs an der hamburger Vhs besucht, da ging es zur Sache, so um 15 man aus gut 10 Nationen:)))alle Besserwisser
:)))
27 lutego 2015 14:35 / 2 osobom podoba się ten post
Genau, die gramatik sollte in die Schule geuebt werden. Hier mit unserem Schreiben sollte so sein, wie mit unsere Sprache. Viele von uns kennen nicht korrekt sprechen, aber wir versuchen es, je leger desto besser wird es sein :):):)
27 lutego 2015 14:45 / 3 osobom podoba się ten post
Ale to jest bez sensu. To po co sie uczyc bez poprawnosi gramatycznej ?? Ja nie wiem, wole jednak blog z ktoreo krzystam od dawna.. Tam sie jednak pprawnosci naucze, a nie dukania.