Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #4

15 maja 2015 14:29 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Nie jest powiedziane , że się kiedyś nie spotkamy a jak się spotkamy to Ci narobię różnistego kalibru i sobie pomrozisz ....a pychota były , PDP-na jednak zajadła 8 a ja trochę więcej , bo 14 , tyle mi wyszło , ale nie były duże , takie wykrawane większą literatką . Amelka , śmietanę ubiłam z cukrem , ale i tak polałam zarumienioną panierką na maśle . No tak , zawsze się zastanawiam , dlaczego schudnąć nie mogę ! :czerwieni sie:

obietnice zapamietam.
15 maja 2015 14:39 / 3 osobom podoba się ten post
amelka

Kocham takie pierogi z jagodami. I smietana polane troche.
Nie potrafie robic pierogow, ale jeden raz jak sie wezme to i zrobie. Z jagodami wlasnie.

Ja pierogi z jagodami robię w wersji gotowanej na parze. Są przepyszne
15 maja 2015 18:55
Zofija

Ja pierogi z jagodami robię w wersji gotowanej na parze. Są przepyszne

Ale jak na parze,z normalnego ciasta,czy z innego?
15 maja 2015 20:22 / 1 osobie podoba się ten post
Dziś było to samo co wczoraj ,tylko w wersji z mizerią,która udało mi się samej zrobić, bo PDP cos słabowita dziś była:)UffffMiesa wcale nie kaldłam sobie na talerz ,ona próbowała żuć-bezskutecznie.....
Mizeria w wykonaniu PDP to -2 wielkie starte na grubych oczkach ogórki,posolone,popieprzone i pocukrowane ,potem wiadro octu,wody z ogorków wczesniej nigdy nie odlewa i dodaje smietany ,jest więc to nie mizeria tylko zupa ogórkowanna zimno:):):)Dzis była mizeria:):):)I nawet zero komentarza ,wsuneła wsio:)Mięcha został cały gar niejadalnego-poszło do śmieci....A jutro co bedzie to napisze jutro,hi hi hi
15 maja 2015 21:32 / 1 osobie podoba się ten post
teresadd

Ja nie używam określenia babcia czy dziadek
tylko PDP(podopiecznay).Może Tobie się też spodoba?.

Podoba, podoba:: i chyba tak najlepiej::
15 maja 2015 21:36 / 3 osobom podoba się ten post
Właśnie biorę się za "obieranie" nóżek na glarete
ale wiem że Kobiety (poza Moją) nie lubią
galarety ze świńskich nóżek
15 maja 2015 21:38 / 2 osobom podoba się ten post
Bardzo prosto,

pęczek szparagów
łyżka masła
biała część pora
1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
800 ml bulionu drobiowego, jarzynowego lub wywar z miesa z kurczaka
kilka listków świeżego estragonu (można zastąpić bazylią lub estragonem suszonym)
3 łyżki śmietanki kremówki 30%

Szparagi dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (szczególnie sprawdzić czy główki nie mają w środku piasku)
W garnku z grubym dnem roztopić masło z oliwą, zeszklić pokrojonego na plasterki pora (około 4 minuty)
Dodać pokrojone na 3 cm kawałki szparagi i smażyć razem przez około 2 minuty, doprawić białym pieprzem, solą i cukrem.
Wlać bulion i zagotować. Gotować przez około 4 minuty aż szparagi zmiękną. W połowie gotowania dodać estragon.
Zupę zmiksować na krem razem ze śmietaną jeśli jej używamy. 
Lubie gorącą, udekorowaną ubitym mlekiem, posypana nieco świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
15 maja 2015 21:44
"Jeśli zostanę wdowcem.."Czyżbyś miał jakiś plan kulinarny np.,żeby to zrealizować/muchomorki itp./-bo zabrzmiało jak plan jakis niecny:):):):)Hi hi hi
15 maja 2015 22:15
A i jeszcze raz zacytowalam, zeby napisac, ze nie wylewam wody po gotowaniu szparagow z odcietymi koncowkami.
Dokupuje kilka nowych i tej wody uzywam do gotowania kremu )
15 maja 2015 22:28 / 1 osobie podoba się ten post
darekr

No i tu sie mylisz!!
15 maja 2015 23:20 / 1 osobie podoba się ten post
Moje jedzenie na nikim nie zrobi tu wrażenia więc wstrzymuję się od wpisów:))))
16 maja 2015 07:13
Gotowiec-krokiety, ktorych w zeszlym tygodniu zrobilam wiecej I zamrozilam
16 maja 2015 07:17
darekr

Nie wiedza przed czym sie bronia. Tam wlasnie jest mnostwo kolagenu pomagajacego utrzymac skore, stawy I inne czesci ciala w super stanie!
16 maja 2015 16:25 / 5 osobom podoba się ten post
Jako,że dzis sobota moja PDP nie gotuje,ja tez nie:)Wcale się tu w soboty nie gotuje......Ale ,żebyśmy z głodu nie padły ,przyniosła nam papu kolejna wielce"utalentowana" osoba z rodziny PDP-jej siostrzenica,co to gotowania u cioci sie chyba uczyła.Zjadłam to co przyniosła,ale żeby smaczne było to bym skłamała skandalicznie...A była to zupa szparagowa,choć moim skromnym zdaniem Gesslerowa wylałaby tę"zupę " do klo chyba:):)
Ani słona ,ani słodka,ani gorzka ,ani kwaśna,szparaga goniła szparagę-na oko wygladała ta breja jak żółta śmietana z kilkoma kawałkami szparagów:)Bezpłciowa i tyle:( Jadłam już w D szparagowa i gotowałam też i toto na pewno nia nie było.....udawało tylko ,że jest zupą....Dopchałam sie bułką z ziarnami ,bo o kartofelku w tym czymś to tylko pomarzyć:(
16 maja 2015 17:22 / 2 osobom podoba się ten post
Jak ja się cieszę,że już nie mam tego co Kasia...i na najbliższej szteli tez sama będę gotować...