Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #4

17 maja 2015 15:09
Marta

Mój przywiózł z połowu jakieś ryby z czerwonymi płetwami.Zanosi sie więc na smażone rybki ma obiad.

Jaki Twój ???.....nasz , nasz , nasz ! ......." ciżby " płocie ? no nie bądz wiśnia , podrzuć kilka ))))
17 maja 2015 15:38 / 1 osobie podoba się ten post
Zapytałam....to okonie:)
Arabrab jesteś zaproszona :)
17 maja 2015 18:27 / 1 osobie podoba się ten post
Faktycznie hi hi jak wyszedł z kuchni po tym skrobaniu to jak po ciężkiej walce;)
Jeszcze nie jedliśmy,będą na kolacje.
A dla ciebie Andrea,to twój jeszcze niejednego okonia złowi.
Tylko wróćże w końcu do domu;)
17 maja 2015 19:12 / 1 osobie podoba się ten post
Ja tam się przy sandaczu będę upierała:)
17 maja 2015 20:48
Nie, do kremu nie obieram. Powiem więcej, jesli obieram szparagi do gotowania np.jako przystawkę, to te obierki z końcówkami nieobranymi też gotuję ze szparagami na zupe. Po miksowaniu blenderem te ścięgna owijaja się wokól noży i trochę roboty to odplątać.
Następnie ten krem przecieram przez sitko. Tak aż zostaną same włókna. 
Muszę spróvbować z mlekiem kokosowym. 
Ale ten, który robię bardzo mi smakuje. Lubię aromat szparagów.
17 maja 2015 20:56
kasia63

Ja tam się przy sandaczu będę upierała:)

Dla mnie to sielawa jest.
18 maja 2015 08:14 / 2 osobom podoba się ten post
Dziś na obiado-kolację zupa krem z kasztanów i pieczen wołowa z ziemniakami z wody i czerwona kapusta.
18 maja 2015 08:21 / 3 osobom podoba się ten post
A u mnie dzis tak prawie po naszemu ziemniaczki bigos deser rabarbarowy,herbatka!!
18 maja 2015 09:36 / 2 osobom podoba się ten post
Pierś z kurczaka w cebulowej zupie, ryż i ....... nie wiem jeszcze jaka jarzyna
18 maja 2015 09:41 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Dziś na obiado-kolację zupa krem z kasztanów i pieczen wołowa z ziemniakami z wody i czerwona kapusta.

Hohohoho !! 
A ja sie od kilku dni "obijam" z gotowaniem :)
Wczoraj i przedwczoraj Fleischkäse z kartofelkami, czerwoną kapustą z jabłkiem (lub mieszane Gemüse w sosie smietanowym) + mnóstwo sałaty; 
dzisiaj: kasza manna na gęsto ze świeżymi truskawkami   ....dziadek się pytał, czy sałata do tego pasuje    -obiecałam mu na kolację całą michę sałaty !
18 maja 2015 09:56 / 3 osobom podoba się ten post
Gabrysia

Hohohoho !! :-)
A ja sie od kilku dni "obijam" z gotowaniem :)
Wczoraj i przedwczoraj Fleischkäse z kartofelkami, czerwoną kapustą z jabłkiem (lub mieszane Gemüse w sosie smietanowym) + mnóstwo sałaty; 
dzisiaj: kasza manna na gęsto ze świeżymi truskawkami :-)  ....dziadek się pytał, czy sałata do tego pasuje :-):-)   -obiecałam mu na kolację całą michę sałaty !

Z tą sałatą to nie przesadzajcie,bo mleko zaczniecie dawać 
18 maja 2015 10:19 / 1 osobie podoba się ten post
Szparagi tradycyjnie ,a z reszty co zostanie to sałatkę zrobię na wieczór.Można dodać co się ma ,bo ogólnie dobrze się komponują .
18 maja 2015 10:20 / 2 osobom podoba się ten post
Kotlety z kurczaka i sera zółtego, młode ziemniaki z koperkiem + surówka wiosenna. Na deser pieczone jabłko.
18 maja 2015 10:26 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Z tą sałatą to nie przesadzajcie,bo mleko zaczniecie dawać :-)

już dawno powinnismy być wysokomleczni 
Tu obiad bez salaty, to obiad stracony !! ...obojetnie jaka (i ile) jarzynki jest .....jemy sałatę nawet do szpinaku !!e
Ktoregos dnia chciałam zrobić naleśniki, tak po polsku z białym serkiem, odsmażane na masełku -kiedyś raz udało mi się przemycić kilka ...oprócz tych z musem jabłkowym i co? chociaż z uprzedzeniem, ale spróbowali i te najszybciej znikły!!
No ale problem? jak do tego podać sałatę :fuckyou2:  .....proponowałam z zawijanymi parówkami i serkiem ...nie wywołało zachwytu - no to nie!
Aż tu nagle: dziadek przemyślał sprawę i na 2gi dzień podjął temat (bo lubią nalesniki) ....otóż jest rozwiązanie:
-smaży się naleśniki, smaruje grubiej Leberwurst i zwija w ruloniki albo "w chusteczkę".
Dla pewności spytałam się sąsiadki - czy czy zna coś takiego (nigdy się nie spotkałam i nie chcę wywołać Durchfallu!) - powiedziała że jak najbardziej ...to ich znana potrawa i nieźle smakuje.
No więc nastepnym razem będą naleśniki z Leberkäse ....i mnóstwem sałaty 

A tak na poważnie: mamy SUPER Bio sałatę - bo z własnego ogródka.....a trzeba ją zjadać, bo już następna grządka dojrzała ...a na poprzedniej jest jeszcze sporo :)
18 maja 2015 10:37
Zakręcona Mamuela

A u mnie dzis tak prawie po naszemu ziemniaczki bigos deser rabarbarowy,herbatka!!

mamuelka - jak robisz ten deser rabarbarowy ....normalny kompot na gęsto? ...dodajesz cynamon?