Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #4

28 maja 2015 20:27 / 3 osobom podoba się ten post
Czy wy musicie na noc gotować?Potem jeść mi się chce.Ratunku.Nawet nie będę czytać dalej .Gołąbki.mniam .sio.już nie czytam.Uwielbiam gołąbki.
28 maja 2015 20:31 / 2 osobom podoba się ten post
margaritka59

O widzę, że rozwiązał się temat gołąbków. O takim przygotowaniu ( podsmażanie i gotowanie w sosie pomidorowym) słyszałam, ale ja robię inaczej.Zazwyczaj duszę , lub piekę w piekarniku,ciasno ułożone, podlane rosołkiem- nie smażę wcześniej. Kapusta pozostała, bez farszu, też jest razem. Póżniej robię do nich sosik grzybowy, bo u mnie pomidorowy nie bardzo lubiany.Posmażam gołąbki  w następnych dniach, jeżeli zostaną. Czasami też wekuję w tej zalewie z duszenia. Do farszu typowego ( mieso, ryż) dodaję też czasami gaszę gryczaną- dla urozmaicenia. 

A ja jadłam z tartymi ziemniakami i mięsem mielonym.Smakowały. A placki ziemniaczane jadłam z kasza gryczana są nad zwyczaj puszyste i miekkie.Tez bardzo smaczne.Co to za kombinacje ludzie wymyslaja.Ja tez często coś uzdatniam*.W imrowizacji kuchennej mam juz czarny pas
28 maja 2015 20:40 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

A ja jadłam z tartymi ziemniakami i mięsem mielonym.Smakowały. A placki ziemniaczane jadłam z kasza gryczana są nad zwyczaj puszyste i miekkie.Tez bardzo smaczne.Co to za kombinacje ludzie wymyslaja.Ja tez często coś uzdatniam*.W imrowizacji kuchennej mam juz czarny pas:-):-):-)

Jutro u mnie, w planie placki ziemniaczane, więc część z nich będzie z kaszą. Dzisiaj żegnam już ten wątek z pewnych względów.
28 maja 2015 20:42 / 1 osobie podoba się ten post
margaritka59

Jutro u mnie, w planie placki ziemniaczane, więc część z nich będzie z kaszą. Dzisiaj żegnam już ten wątek z pewnych względów.:-)

Dodaj białko ubite na sztywno.
28 maja 2015 20:52 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

No i zajrzałam, ale tylko na chwileczkę .Dobrze zrobiłam bo byś miała na sumieniu moje nieudane placki. 
28 maja 2015 20:57 / 1 osobie podoba się ten post
jowita.

To rodzaj jakiejs zapiekanki chyba?

Chyba tak. Ale smakuje dobrze.
29 maja 2015 07:31 / 1 osobie podoba się ten post
Knedele serowe ze sliwkami bez deseru zrobie na słodko z reszty sliwek sosik i herbatke owocowa!!
29 maja 2015 08:13 / 1 osobie podoba się ten post
Naleśniki z musem jabłkowym. Oczywiście miseczka płatków dla PDP.
29 maja 2015 11:13
mleczko1

Masz na myśli do masy ziemniaczanej dodać białko?
Ciekawe musze spróbować.
29 maja 2015 12:12
darekr

Ja "zewnętrzne" liście podkładam na dno garczka
jak już gołąbki gotują się po obsmażeniu w sosie po midorowyhm
a potem nawet wole te liście niż samą zawartość gołąbka

Bardzo często tak robię tzn. najpierw obsmażam (ale tylko w PL, na wyjeździe nie chce mi się - idę na łatwiznę).
29 maja 2015 12:21
Miałyście kiedykolwiek pdp z zespołem jelita nadwrażliwego? Jeśli tak podpowiedzcie co gotować takiej osobie?
29 maja 2015 12:25 / 2 osobom podoba się ten post
Boziu..dziewczyny,ale macie wypasioną kuchnie i taką rónżorodną.Moja bacia je wszystko na jedno kopyto,bo nie moze pogryżć.Żadnych klusek ,każdnego mięsa smażonego.ziemniak purre bez niczego i zupa z blendera no i budyń.Wykończyć sie .Nie dość ze je jak wróbel to już o 10,30 na zupe czeka.Mięsa nie lubi,ogórków nie lubi,sałaty też nie.fasolki ..nie..za to uwielbia pomidory z CUKREM!Na pytanie rodziny co babcia lubi jeść odpowiedzieli WSZYSTKO!;)
29 maja 2015 12:26 / 2 osobom podoba się ten post
dzisiaj była ryba  w cieście naleśnikowym na piwi (,trochę gęstszym ) , żeby nie spływało z ryby  frytki i mizeria  z ogórka i budyn pdp bardzo lubi i gotuję go często(chociaż zawsze słysze,że juz dawno budyniu nie jadła)z malinowym dżemem.Planowany gulasz na jutro przełozyłam.
29 maja 2015 12:35 / 1 osobie podoba się ten post
Moja babcia lubi zupy ,no to kalafiorowa.
29 maja 2015 12:51 / 3 osobom podoba się ten post
Pola1122

Miałyście kiedykolwiek pdp z zespołem jelita nadwrażliwego? Jeśli tak podpowiedzcie co gotować takiej osobie?

Nie ma specjalnej diety za są inne niedogodności częściej chodzi do wc,odczuwa bardzo mocno nawet niewielkie wzdęcia  i takie tam około tego problemy.Tak rób,żeby unikać wzdęć wiec nie przyrządzaj takich potraw,ktore to powoduję.

Jesli ktoś wie jeszcze coś  na ten temat proszę mnie poprawić.