Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #4

12 czerwca 2015 14:32 / 3 osobom podoba się ten post
Flaczki wołowe plus świeża bułka, piwo.
13 czerwca 2015 08:41
Chciałam pozaglądać w wasze kociołki bo nie mam pomysłu na obiad.............a tu pusto dzisiaj...........
13 czerwca 2015 09:43 / 1 osobie podoba się ten post
Oj ale wymyślacie,u mnie kartofelki i zsiadłe mleko
13 czerwca 2015 10:41
Ojjjj, jakbym zjadła chłodniczka !!
Jesteś w DE czy w domciu?

Bo u mnie jak w upału opawiadałam o zimnych zupach typu chłodnik, to jakoś dziwnie patrzyli .....zrobiłam owocową z kleksem śmietany - tez nie wywolała zachwytu....poza uwagami, że czegoś takiego w życiu nie jedli, ale warto spróbować 
13 czerwca 2015 10:43 / 1 osobie podoba się ten post
U nas jedno z ulubionych "dań" podopiecznej - od dwóch lat zawsze w sobotę
Chlebek z masłem, na to jakowaś dobra szynka, plaster cheddara i jajko sadzone, koniecznie z płynnym żółtkiem.
13 czerwca 2015 10:49 / 2 osobom podoba się ten post
Samboja

U nas jedno z ulubionych "dań" podopiecznej - od dwóch lat zawsze w sobotę :-)
Chlebek z masłem, na to jakowaś dobra szynka, plaster cheddara i jajko sadzone, koniecznie z płynnym żółtkiem.

Fajny obiad  ...szczególnie dla gotującego!
Ja obowiązkowo 1x/tydz. u jednego dziadka miałam taki:
po 2 tosty (podpieczone w tosterze), na to plaster sera + plaster ananasa +  łososia wędzonego + innego sera + pomidora. Wszystko na 10-15 min. do piekarnika.
Dobre ....ale do tego przydałaby mi się porcja sałaty z vinegrett 
13 czerwca 2015 10:59
Gabrysia

Fajny obiad :-) ...szczególnie dla gotującego!
Ja obowiązkowo 1x/tydz. u jednego dziadka miałam taki:
po 2 tosty (podpieczone w tosterze), na to plaster sera + plaster ananasa +  łososia wędzonego + innego sera + pomidora. Wszystko na 10-15 min. do piekarnika.
Dobre ....ale do tego przydałaby mi się porcja sałaty z vinegrett :-)

U nas w soboty jest zawsze ta kanapka z jajkiem. W poniedziałki pizza/flammkuchen. Wtorek jest czasem dniem dojadania z niedzielli (jeno z innymi dodatkami). Czwartek to dzień kuchni polskiej. I raz w tygodniu MUSI być włoski makaron na różne sposoby. Z mieszaną sałatą :D
Połowa tygodnia zagospodarowana tak, że nie musimy nic wymyślać - bo plan posiłków robimy razem przy okazji tworzenia listy zakupów :)
13 czerwca 2015 12:19 / 1 osobie podoba się ten post
Gosiap

Chciałam pozaglądać w wasze kociołki bo nie mam pomysłu na obiad.............a tu pusto dzisiaj...........

U nas rosol na wiejskim kurczaku:)
13 czerwca 2015 12:23 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

mniam, mniam.........

a ja gdzie nie byłam tam rosołów nie jadają buuuuuuuuuuuuuuuuu
13 czerwca 2015 12:23
Barbara48

mniam, mniam.........a ja gdzie nie byłam tam rosołów nie jadają buuuuuuuuuuuuuuuuu

u nas: Leberkäse, ziemniaki, purre z marchewki, kalarepa duszona a Pdp skusił się na truskawki ze śmietaną zamiast płatków i zjadł moją porcję.
To nic zrobię sobie drugą, cieszę się że urozmaicił sobie deser....
13 czerwca 2015 12:31
Gosiap

mniam, mniam.........a ja gdzie nie byłam tam rosołów nie jadają buuuuuuuuuuuuuuuuu

u nas: Leberkäse, ziemniaki, purre z marchewki, kalarepa duszona a Pdp skusił się na truskawki ze śmietaną zamiast płatków i zjadł moją porcję.
To nic zrobię sobie drugą, cieszę się że urozmaicił sobie deser....

Ja mam dobrze bo gotuje polskie obiady i pdp bardzo smakuja,a za rosolem przepadaja (nie dziwie sie bo kilka razy jadlam te ich rosoly z cateringu-bulion w proszku)
13 czerwca 2015 12:38
Ja też mogę gotować co chcę ,byle nie wątróbka i coś tłustego.Najlepiej żeby było dużo sosu ,to odpowiada PDP. Dziś klopsiki w sosie pieczarkowym,ziemniaki i surówka ze świeżej kapusty.Na popołudniu ciacho ,,Fale Dunaju''
13 czerwca 2015 13:00
No widzisz .....a u mnie lubią też na słodko. Dla babci truskawki to nr. 1 !!! - no więc zrobiłam taką esencjonalną zupkę truskawkową, myślałam że się wceluję ....a tu fiasko  ......może jakby była z kartoflami  (bo jest też kartoflana ...z "normalnego" obiadu je prawie tylko ziemniaki)  -ale tu kartofelki jakoś nie pasują

Za przepis na śliwkę dzięki !!! - dziadek uwielbia tego typu rzeczy 
13 czerwca 2015 13:16 / 4 osobom podoba się ten post
my juz po obiadku lekkim ! ale był rosołek z ryzem i kurczakiem i mojej roboty nalesniki z konfiturą z apricose i banankiem takie dobre mi wychodzą za musze sie pochwalic ze zjadłabym wiecej ale sie oszczędam.Niby normalnie robie ale są jeszcze lepsze niz zawsze!! 2 jajka ubijam trzepaczką dolewam mlecko i 2 male cukry wanil.potem mąki na wyczucie i troche jogurtu i mieszam mieszam ,do piecznia olej ale ciut masła na koncu i pilnuje nie przypalic ,Potem zawijam z nadzieniem i jeszcze zwiniate podpiekam
13 czerwca 2015 14:57
Geronimo - jeszcze jedno 
pieczesz to w piekarniku ....czy na patelnię?