Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #4

17 czerwca 2015 12:30 / 1 osobie podoba się ten post
scarlet

Prażuchy wg Samboi, w wersji perwersyjnej, do tego maślanka.

Koniecznie podziel się wrażeniami xD
17 czerwca 2015 13:11 / 1 osobie podoba się ten post
jedna wczorajsza duża papryka faszerowana więc ją na pół, po dwa mielone odmrożone, knödel klöße polane sosem myśliwskim, czerwona kapusta ze słoika podgrzana w mikrofali, pdp miseczkę płatków na deser. Dzisiaj przegląd z resztek hi, hi, hi
17 czerwca 2015 13:20
Gabrysia

No ....to raczej nie masz czego szukać w CH, ani we Francji :-)

I nie zamierzam, chociaz .....ja bardzo szybko dostosowywuje sie do okolicznosci )
17 czerwca 2015 14:03 / 3 osobom podoba się ten post
Dzisiaj na obiad:

-sznycel drobiowy na cebuli,
-pieczona czerwona papryka,
-kasza bulgur,
- zielona salata maslowa.

Deser:
- budyn z borowkami,
- truskawki.
17 czerwca 2015 17:34 / 2 osobom podoba się ten post
Samboja

Flammkuchen to jest taki placek, który kiedyś piekło się w piecach chlebowych żeby sprawdzić ich temperaturę. 
Podstawowy przepis to ciasto chlebowe (albo drożdżowe) dość cienko rozwałkowane. Kładzie się na nim pokrojoną w piórka cebulę i surowy wędzony boczek wymieszane z creme fraiche albo inną bardzo tłustą, kwaśną śmietaną. Do tego trochę pieprzu i rozkładamy grubo na cieśćie. Wypieka się to w dość wysokiej temperaturze (200-230 'C ) aż do zrumienienia ciasta :)

Ciekawa jestem jak nasze podpłomyki wyglądałyby obłożone tak jak flammkuchen.Są bardzo podobne w przygotowaniu ciasta.Kto wie,może to my jestesmy prekursorami tego specjału.Tylko pewnie jak naród o niższym dochodzie*jedlismy skromniej
17 czerwca 2015 18:20 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

Ciekawa jestem jak nasze podpłomyki wyglądałyby obłożone tak jak flammkuchen.Są bardzo podobne w przygotowaniu ciasta.Kto wie,może to my jestesmy prekursorami tego specjału.Tylko pewnie jak naród o niższym dochodzie*jedlismy skromniej:-)

Będzie trza przetestować :D
17 czerwca 2015 20:35 / 2 osobom podoba się ten post
musial czy chcial?
17 czerwca 2015 21:32 / 1 osobie podoba się ten post
Ewentualnie to kto to sniadanie komu poda?
18 czerwca 2015 07:37
A ja mam ochote i dzis zrobie ryz na mleku moi ulubiency lubia a ja bardzo dla nich z paroweczka ,ja bez cos do picia i finito
18 czerwca 2015 11:43
Catering,catering,catering!!!!Ale żeby nikt mi nie zazdrościł- nie są to świeże dania,codziennie przywożone z restauracji!!!Obiady kupowane sa w plastikowych tackach,odgrzewane w mikrofali./zapasy na 5-6 dni/A tak mi się już chce prawdziwego,świeżego obiadu!!!Ale tu to nie przejdzie- prąd jest za drogi.
18 czerwca 2015 12:06
Jajko sadzone. Poważnie taki obiad pdp sobie zażyczył no to taki dostanie. Ale ja na pewno normalnie zjem.Pomidorową i kotlet.
18 czerwca 2015 13:19
Ide zapytac.
18 czerwca 2015 13:24 / 1 osobie podoba się ten post
Ja jeszcze nie wiem co na obiad, hahaha. U nas obiadokolacja ok 19 bo... dziadek tak ma przestawiony rytm dnia, spi do 10, siusiu, jogurt, plegedienst przychodzi myc i ubierać zaraz po tych zabiegach podaje śniadanie ok 11.30(wcale nie małe) 3 pajdy chleba z szynką serem i dzemem do tego kubeł kawy, przerwa - kawa i ciasto o 16 i o 19 główne danie, duzo i na miekko.
18 czerwca 2015 13:36
margolcia

Ja jeszcze nie wiem co na obiad, hahaha. U nas obiadokolacja ok 19 bo... dziadek tak ma przestawiony rytm dnia, spi do 10, siusiu, jogurt, plegedienst przychodzi myc i ubierać zaraz po tych zabiegach podaje śniadanie ok 11.30(wcale nie małe) 3 pajdy chleba z szynką serem i dzemem do tego kubeł kawy, przerwa - kawa i ciasto o 16 i o 19 główne danie, duzo i na miekko.

Ciezki Twoj Dziadzio byc musi.
18 czerwca 2015 13:50 / 2 osobom podoba się ten post
Samboja

Koniecznie podziel się wrażeniami xD

Robiłam dzisiaj Prażuchi i ? 

Są pyszne takie ziemniaczki inaczej ! Do tego gulasz i czerwona kapucha była ! Mniam