Sposoby na nudę

08 maja 2015 17:51 / 1 osobie podoba się ten post
Lawenda

Aż się uśmiechnęłam, jak to przeczytałam.
A wiesz Zofijo, jak ja nauczyłam sie niemieckiego?
Bardzo podobnie do ciebie, niemal identycznie , tylko....ja nie czytałam niemieckich książek, ale sluchałam niemieckich szlagierów, im prostszych, tym było mi łatwiej. Zaczynałam od die Prinzen - mają super kawałki, dowcipne, ironiczne a jednocześnie napisane bardzo prostą niemczyzną. Najpierw słuchałam razem ze znalezionym w necie tekstem i sama sobie tłumaczyłam ze słownikiem albo korzystałam z przetłumaczonych tekstów też z internetu. Do dziś na pamięć znam "Schwein sein" czy prześmiewczą i bardzo autoironiczną w stosunku do narodu niemieckiego "Deutschland". Podobnie było z innymi zespołami i solistami : die Toten Hosen, Xavierem Naidoo ( tu poznałam bardziej wyrafinowany język), potem przyszedł Rammstein i inni. Słuchałam tych piosenek starając się je tłumaczyć. Pewne konstrukcje gramatyczne wbiły mi się w pamięć, słownictwo tym bardziej.
To może kwestia typu pamięci, bo ja mam dość kiepską pamięć wzrokową i nie byłabym w stanie nauczyć się języka z książek, natomiast pamięć słuchową i rytmiczną mam niezłą.
A przy okazji - Greya nie czytałam i nie zamierzam czytać, natomiast na wyjeździe w ramach odmóżdżenia zdarza mi się czytać wszystko jak leci - włącznie z harlekinami, których w Polsce nie tykam. Potrzebuję wtedy literatury maksymalnie lekkiej, która pozwoli mi zabić czas i nie będzie ode mnie wymagała żadnego wysiłku intelektualnego. To ma być literatura, która pozwoli mi odparować mózg z nadmiaru stresu.

No właśnie, takie prostackie teksty które prowadzą do rozwoju językowego, też są ważne. Ja mam pamięć wzrokową - co przeczytam / napiszę, to zapamiętam. Te moje pierwsze dukane książki po niemiecku, też czytałam ze słownikiem i ołówkiem w ręku. Do dzisiaj pamiętam, jak zrozumiałam znaczenie słowa "durch", które ze słuchu brzmiało dujch. Gdzieś przeczytałam w tych konsalikach wyrażenie z durch i rozjaśnienie nastąpiło :):):)

Dodam jeszcze, że teraz, gdy osiągnęłam wyższe poziomy zaawansowania, to rozwój językowy (niemiecki) postępuje u mnie również pod wpływem słuchania TV. Bardzo lubię oglądać (słuchać) TV w języku niemieckim.
08 maja 2015 17:57 / 1 osobie podoba się ten post
Lawenda

Dzięki, zapamiętam ten tytuł i jak będzie okazja, obejrzę. Zaryzykuję i nawet bez tłumaczenia obejrzę.:)))
A w ramach zabijania nudy idę prasować, bo już się powinnam pakować, ale mi się nie chce. Mam ciężką alergię na pakowanie, nawet jak jadę na urlop. :)

Nie jesteś sama.......ja też nie nawidzę pakowania:P
08 maja 2015 17:59
Chciałam poczytać o nudzie , podpatrzyć jak sobie inni z nią radzą i .....i pomyliłam topiki , wlazłam z butami do " Literatura i coś tam " , " Muzyka i teges " ...... ale nic to ! za jednym zamachem takie " kilka w jednym " )))))))))
08 maja 2015 18:01 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Chciałam poczytać o nudzie , podpatrzyć jak sobie inni z nią radzą i .....i pomyliłam topiki , wlazłam z butami do " Literatura i coś tam " , " Muzyka i teges " ...... ale nic to ! za jednym zamachem takie " kilka w jednym " :-))))))))))

No właśnie w taki sposób zabijamy nudę...... ona już na naszym forum nie ma prawa bytu :):):)
08 maja 2015 18:03 / 2 osobom podoba się ten post
A żeby nie było - u mnie koniec z zabijaniem nudy na dzień dzisiejszy. Idę robić kolację, bo o 19.00 znowu chcę wyrwać się z domu PDP, na bardzo emocjonujące spotkanie .....Al-Anon i to w języku niemieckim.
08 maja 2015 18:04 / 2 osobom podoba się ten post
Moj ulubiony kawalek Rammsteina to "Wilder Wein". Jest mroczny i piekny. Musze gdzies dorwac wiersze wydane przez ich wokaliste. Rammstein mial lepsze kawalki kiedys. Od utworu Amerika juz ich mniej lubie. Zespol stal sie mniej mroczno-liryczny.
08 maja 2015 18:17 / 5 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Chciałam poczytać o nudzie , podpatrzyć jak sobie inni z nią radzą i .....i pomyliłam topiki , wlazłam z butami do " Literatura i coś tam " , " Muzyka i teges " ...... ale nic to ! za jednym zamachem takie " kilka w jednym " :-))))))))))

Ty jak zwykle marudzisz:))
Literaturę i muzykę jak najbardziej można wystawić na recepcie przeciwko nudzie.
Mnie w każdym razie właśnie o to chodziło kiedy zakładałam ten temat,pisać o wszystkim i o niczym:)))

08 maja 2015 18:47 / 10 osobom podoba się ten post
Zabić nudę
Zabić nudę
Zdeptać
Zatłuc
Unicestwić
Tę paskudę!
Jak to zrobić
Gdy jak pająk
Nas otacza
Sieć codziennie
Konsekwentnie
W duszę wplata
Jak to zrobić
Gdy pomysłów
W głowie zero
Nudo podła
Zgiń przepadnij
Ty cholero!!!
08 maja 2015 18:49 / 3 osobom podoba się ten post
ewelin1

Ty jak zwykle marudzisz:))
Literaturę i muzykę jak najbardziej można wystawić na recepcie przeciwko nudzie.
Mnie w każdym razie właśnie o to chodziło kiedy zakładałam ten temat,pisać o wszystkim i o niczym:)))

Jak tu nie marudzić jak nudą z daleka zajeżdża ? .....a tam , idę gdzie indziej )))))))))
08 maja 2015 18:52 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Jak tu nie marudzić jak nudą z daleka zajeżdża ? .....a tam , idę gdzie indziej :-))))))))))

To Ci się udało Ty mondralo Ty:)))
A se idź!!:)))
08 maja 2015 18:54 / 3 osobom podoba się ten post
ewelin1

To Ci się udało Ty mondralo Ty:)))
A se idź!!:)))

Żebyś wiedziała , ze se pójdę ! jeszcze na kolanach będziesz mnie prosić : " Baśka wróć , proszę wracaj !!! " a ja Ci powiem ni ch .....olery , nie wrócę ! ))))))))))
08 maja 2015 18:56 / 1 osobie podoba się ten post
NUDA! ;)
08 maja 2015 18:57 / 1 osobie podoba się ten post
Wiecie co właśnie byłam w sklepie.
Za mną stał ojciec z córką,która sobie mnie upodobała i  tak se gadałyśmy,-podobały jej się moje paznokcie i gumka we włosach haha.
No i nagle ja kupuję papierosy(qwa palę raz na ruski rok),a młoda krzyczy.:" No nie  pani pali papierosy??!!!!"........
Ja yyyy,oooo....patrzę na ojca a on rozkłada ręce a na twarzy wypisane"Sorry ja tylko ją zrobiłem" haha...tak też było z pewnością,bo mała na pewno nim rządziła:))
Odłożyłam papierochy,-dobrze że po drugiej stronie ulicy jest tanksztela haha:))
08 maja 2015 18:57 / 3 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Jak tu nie marudzić jak nudą z daleka zajeżdża ? .....a tam , idę gdzie indziej :-))))))))))

Baśka ...co tam tyle łazić będziesz...szanuj nogi ...na starość:)))))))))))))))))))
08 maja 2015 18:59 / 5 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Żebyś wiedziała , ze se pójdę ! jeszcze na kolanach będziesz mnie prosić : " Baśka wróć , proszę wracaj !!! " a ja Ci powiem ni ch .....olery , nie wrócę ! :-)))))))))))

A idź se..pójdę po Jolkę:)))