Kochane ,prosze napiszcie mi co jadaja Niemcy , jakie zupy , 2 dania. Dziadek moj mieszka z synem,ale jak mi ten syn wczoraj ugotowal twarde szparagi i ziemniaki, to do dzis to czuje. Postanowilam sie nie meczyc i ja dzis zrobilam obiad, ziemniaczki z wody,pulpeciki w sosie i kalafior, tak wcinali,az Herman poczerwienial, a dziadek Kurt,dokladke pokazywal. Jestem 2 raz w opiece, w 1 pracy, byla przewaznie ,zupa pomidorowa, ryba , i te ich steki,zawsze mi wychodza twarde, a i zupa jarzynowa. Co mozna im jeszcze gotowac
scarlet (Usunięty)
24 maja 2015 13:09 / 2 osobom podoba się ten post
Basiu,
może tutaj wyczytasz coś dla siebie, już mamy taki topik
Kochane ,prosze napiszcie mi co jadaja Niemcy , jakie zupy , 2 dania. Dziadek moj mieszka z synem,ale jak mi ten syn wczoraj ugotowal twarde szparagi i ziemniaki, to do dzis to czuje. Postanowilam sie nie meczyc i ja dzis zrobilam obiad, ziemniaczki z wody,pulpeciki w sosie i kalafior, tak wcinali,az Herman poczerwienial, a dziadek Kurt,dokladke pokazywal. Jestem 2 raz w opiece, w 1 pracy, byla przewaznie ,zupa pomidorowa, ryba , i te ich steki,zawsze mi wychodza twarde, a i zupa jarzynowa. Co mozna im jeszcze gotowac
Juz mamy tu topik o gotowaniu.Wiele w nim przepisow.Postaraj sie go odszukac na forum. PS. Niemcy jedza wszystko
Dziekuje slicznie i pozdrawiam cieplutko :-) napewno poczytam
Basia gotuj jak potrafisz ,co lubisz i tyle .A reszta wyjdzie w trakcie pobytu.W większości gotujemy nasze specjały i to co lubi PDP .Byle smacznie i zdrowo.Smacznego gotowania życzę .
Dziekuje slicznie i pozdrawiam cieplutko :-) napewno poczytam
Basiu lubia ogólnie to co my gotujemy ,ale maja tez swoje upodobania np. sałatka ziemniaczana na zimno i parówki na gorąco do tego,2 to szpinak ,ziemniory i jajko sadzone,3-wołowe roladki i czerwona kapusta,4-sledz i ziemniaki w mundurkach,najlepiej podpytac PDP albo rodzinke,haha
Z ta cyerwona kapusta tez mialam przygode w 1 pracy, ja im podalam na zimno, a oni jedza na cieplo, dopiero jak dziewczyny do nie przyszly to mi powiedzialy.Albo ta kielbasa w plasterkach do zupy, musialam na sile zjesc , choc pozniej robilam kapusniak i juz lepiej pasowala
Barbara48 (Usunięty)
13 czerwca 2015 23:36
Basiu ja robie czerwona kapuste inaczej,ale zaczelam tu prace w marcu i okazalo sie ze moja pdp na jesien porobila sporo zapasow.min.czerwona kapuste.Ogolnie smaczna ale ja modyfikuje :dodaje jablko,cebule ,troche pieprzu,soli ,cytryny i podaje na zimno,bardzo smakuje
Basiu ja robie czerwona kapuste inaczej,ale zaczelam tu prace w marcu i okazalo sie ze moja pdp na jesien porobila sporo zapasow.min.czerwona kapuste.Ogolnie smaczna ale ja modyfikuje :dodaje jablko,cebule ,troche pieprzu,soli ,cytryny i podaje na zimno,bardzo smakuje
tu w niemczech kapuste robia ze smalcem,dlatego musze zmieniac przepis bo dla mnie jest zbyt tlusta w smaku
Kochane ,prosze napiszcie mi co jadaja Niemcy , jakie zupy , 2 dania. Dziadek moj mieszka z synem,ale jak mi ten syn wczoraj ugotowal twarde szparagi i ziemniaki, to do dzis to czuje. Postanowilam sie nie meczyc i ja dzis zrobilam obiad, ziemniaczki z wody,pulpeciki w sosie i kalafior, tak wcinali,az Herman poczerwienial, a dziadek Kurt,dokladke pokazywal. Jestem 2 raz w opiece, w 1 pracy, byla przewaznie ,zupa pomidorowa, ryba , i te ich steki,zawsze mi wychodza twarde, a i zupa jarzynowa. Co mozna im jeszcze gotowac
To nie rób steków tylko sznycle, też mięso, a na pewno wyjdą miękkie, zwłaszcza jeśli zrobisz je z rozbitej piersi kurczaka. Nie wiem w jakiej części Niemiec jesteś ale to chyba nie ma większego znaczenia bo wszyscy bardzo chętnie jedzą białe sosy. Poza tym najlepiej gotować tak aby się nie narobić czyli smacznie i niedrogo. Tradycyjnym daniem w Dolnej Saksonii są gruszki z fasolką szparagową i boczkiem wędzonym. Do tego ziemniaki.Brzmi dziwnie ale jest to smaczne.Jakby kogoś interesowało to podaję przepis. - 1/2 kg fasolki szparagowej. - 1 opakowanie boczku wędzonego ( chyba ma 30 dkg). - 4 duże gruszk.i - cząber świeży lub suszony. Boczek układamy na dnie garnka, dodajemy fasolkę pozbawioną końcówek i zalewamy wodą. Na wierzch kładziemy gruszki w całości razem ze skórką. Gotujemy aż gruszki będą miękkie. Po ugotowaniu wyciągamy gruszki i boczek, robimy zaklepkę z mąki i wody, zaciągamy tak aby powstał sos. Boczek jest słony więc doprawimy dopiero na końcu solą. To wszystko smaczne, pożywne, tanie, nie trzeba się napracować. Na talerzu układamy po jednej gruszce, fasolkę i ziemniaki. Sosem polewamy ziemniaki, a boczek serwujemy na oddzielnym talerzyku z musztardą. Zapomniałam o natce pietruszki, którą drobno pokrojoną dodajemy na samym końcu do fasolki. Smacznego. Mnie uczy tradycyjnej kuchni niemieckiej moja pdp więc jeszcze trochę a będę ekspertem...hi,hihi.
tu w niemczech kapuste robia ze smalcem,dlatego musze zmieniac przepis bo dla mnie jest zbyt tlusta w smaku
Nie tylko w Niemczech robią kapustę ze smalcem, w Polsce też, w każdym bądź razie ja tak robiłam w domu i robię. Nie robię kapusty czerwonej na zimno tylko na ciepło ale podjrzewam, że jest to wpływ kuchni niemieckiej (jestem z Poznania).Kapustę czerwoną, którą kupuję gotową w słoiku doprawiam drobno pokrojonym jabłszkiem, smalcem oraz jednym goździkiem. Wszystko gotuję do miękkości, a na koniec dodaję pół lampki, lampkę (zależy jak samkuje) czerwonego wina. Spróbuj, jest naprawdę smaczna. Poza tym smalec jest zdrowy, jest bowiem naturalnym tłuszczem.
Barbara48 (Usunięty)
14 czerwca 2015 19:31 / 1 osobie podoba się ten post
Nie tylko w Niemczech robią kapustę ze smalcem, w Polsce też, w każdym bądź razie ja tak robiłam w domu i robię. Nie robię kapusty czerwonej na zimno tylko na ciepło ale podjrzewam, że jest to wpływ kuchni niemieckiej (jestem z Poznania).Kapustę czerwoną, którą kupuję gotową w słoiku doprawiam drobno pokrojonym jabłszkiem, smalcem oraz jednym goździkiem. Wszystko gotuję do miękkości, a na koniec dodaję pół lampki, lampkę (zależy jak samkuje) czerwonego wina. Spróbuj, jest naprawdę smaczna. Poza tym smalec jest zdrowy, jest bowiem naturalnym tłuszczem.
Wlasnie jem tutaj w Niemczech bo pdp zamrozila juz gotowa,ale zeby troche zminimalizowac smak smalcu dodaje wlasnie swoje dodatki.Smalec lubie ale np.z chlebem,do mlodej kapusty,jajecznicy.Z czasem sie pewnie przyzwyczaje i do tego smaku.Pozdrawiam:)
janka70 (Usunięty)
14 czerwca 2015 19:59 / 3 osobom podoba się ten post
Nie tylko w Niemczech robią kapustę ze smalcem, w Polsce też, w każdym bądź razie ja tak robiłam w domu i robię. Nie robię kapusty czerwonej na zimno tylko na ciepło ale podjrzewam, że jest to wpływ kuchni niemieckiej (jestem z Poznania).Kapustę czerwoną, którą kupuję gotową w słoiku doprawiam drobno pokrojonym jabłszkiem, smalcem oraz jednym goździkiem. Wszystko gotuję do miękkości, a na koniec dodaję pół lampki, lampkę (zależy jak samkuje) czerwonego wina. Spróbuj, jest naprawdę smaczna. Poza tym smalec jest zdrowy, jest bowiem naturalnym tłuszczem.
Rob dalej kochana taka kapustke , nie jestem poznanianka , ale lubuszanka i uwielbiam czerwona kapuste na smalcu, jasne jest , ze nie dodaje sie nie wiadomo ile smalcu , ale kapusta generalnie "lubi" tluszcz, czerwona kapuste robie podobnie dodajac jeszcze sok jablkowy i odrobine octu jablkowego.Do tego gozdzik -poezja!!!
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnego działania witryny (cookies niezbędne) oraz tworzenia usług i ofert dostosowanych do Twoich potrzeb (cookies opcjonalne – możesz na nie wyrazić zgodę). Klikając w ustawienia dowiesz się więcej lub zmienisz preferencje urządzenia, z którego korzystasz. Szczegółowe informacje znajdziesz również w naszej polityce prywatności.
Pliki cookies w Opiekunki24.pl
Dostosuj zachowanie naszej strony do własnych preferencji
Wymagane
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Reklama
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Personalizacja
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Analityka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.